Leshani Óriás Buddha – A világ legnagyobb faragott Buddha szobra

A leshani óriás Buddha szobrot a 8. században faragták Kína Szecsuán tarományában, az Emei-hegy (Omej-hegy) oldalába, ahonnan három folyó találkozására tekint le. Építésének idején a világ legmagasabb szobra volt. 71 méteres magasságával a mai napig a világ legnagyobb faragott Buddha szobra. Az Emei-hegy környéke, beleértve a leshani óriás Buddhát is, 1996 óta az UNESCO Világörökség része.

Leshani Óriás Buddha

Leshani Óriás Buddha – A világ legnagyobb faragott Buddha szobra Kínában

Kína első buddhista templomai az 1. században épült fel Kína Szecsuán tartományában, az Omej-hegy tetején lenyűgöző természeti környezetben.

További templomok építésével a hely a buddhizmus egyik legszentebb helyévé vált. Az idő múlásával egyre több kulturális kincs gyűlt itt össze. Ezek közül a Leshani Óriás Buddha (kínaiul: 乐山大佛, pinjin: Lèshān Dàfó) szobra a legkiemelketőbb.

A szobor a Tang-dinasztia idején (i.sz. 618-907) épült. Kína Szecsuan tartományában, a Minjiang, a Dadu és a Qingyi folyók összefolyásánál található, Leshan város közelében.

Leshani Óriás Buddha

Építése 713-ban kezdődött, egy kínai szerzetes, Haithong vezetésével. Amikor az építkezés pénz hiányában veszélybe került, a legenda szerint kitolta a saját szemét, hogy ezzel is bizonyítsa odaadását és őszinteségét. Halála után az építkezés leállt. Évtizedekkel később egy katonai kormányzó támogatta az építkezést, így 803-ban Haitong tanítványai be tudták fejezni a szobrot.

Úgy tűnik, hogy a gigantikus építkezés során végül is annyi követ vágtak ki a hegyből és hordtak a folyóba, hogy az tényleg biztonságosabbá vált az arra haladó hajók számára.

A 71 méter magas szobor az ülő Maitréja buddhát, az eljövendő korszak buddháját ábrázolja.  Kezét a térdén tartja, vállszélessége 28 méter, a legkisebb lábujjkörmén is simán elfér egy ember. Érdekesség, hogy a hegységnek az a része, ahol a leshani óriás Buddha található, a folyó felől nézve maga is hasonlít egy fekvő Buddhára. A leshani óriás Buddha pedig éppen a fekvő Buddha szívénél áll.

Az ipari fejlődés következtében kialakult légszennyezés a szobrot is alaposan megrondálta. Már  a szobor közvetlen közelében található gyárakat és erőműveket bezárták. Ennek ellenére a szobor orra elfeketedett és az arcon is több helyen találhatók koszfoltok.

Az óriás Buddhát 2001-ben, 2007-ben és 2019-ben is javították és ezidő alatt nem volt látogatható.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük