Leshani Óriás Buddha – A világ legnagyobb faragott Buddha szobra

A leshani (losani) óriás Buddha szobrot a 8. században faragták Kína Szecsuán tartományában, az Emei-hegy (Omej-hegy) oldalába, ahonnan három folyó találkozására tekint le. Építésének idején a világ legmagasabb szobra volt. 71 méteres magasságával a mai napig a világ legnagyobb faragott Buddha szobra. Az zarándokok hegyének is hívott Omej-hegy környéke, beleértve a losani óriás Buddhát is, 1996 óta az UNESCO Világörökség része.

Leshani Óriás Buddha

Omej-hegy, a zarándokok hegye

Kína egyik buddhista paradicsoma, az Omej-hegy Szecsuán tartományban található. Legmagasabb pontja a 3099 méter magas Arany-csúcs (Csinding). Ez a különös vidék a buddhizmus négy szent hegyének egyike a Vutaj, a Puto és a Csiuhua.

Itt élt Szamantabhadra bódhiszattva, a kelet-ázsiai meditálók védőszentje. A távoli Indiából kerekedett fel és fehér elefántján átkelt a Himaláján, hogy az Omej-hegyen letelepedva a hívőket a megváltás felé vezető útra segítse.

Az Omej-hegy (Emei shan) 1982 óta táj- és természetvédelmi terület, benne kiemelten védett területekkel a veszélyeztett növényfajok védelmére. A veszélyeztettek között van többek közt 29 rododendron faj.

Kína első buddhista templomai az 1. században itt, az Omej-hegy tetején épültek fel lenyűgöző természeti környezetben.

A hegyen 5 vegetációs zóna van. 1500 méter alatt például örökzöld trópusi esőerdő, 2800 méter felett pedig szubalpesi tűlevelű erdő található. 3200 növényfaja közül 31 védett, és 1600 győgynövény.

A 2300 állatfaj közül 157 veszélyeztetett vagy különösen védett, mint a panda, az örvös medve és a kínai óriás szalamandra.

További templomok építésével a hely a buddhizmus egyik legszentebb helyévé vált. Az idő múlásával egyre több kulturális kincs gyűlt itt össze. Ezek közül a Leshani Óriás Buddha (kínaiul: 乐山大佛, pinjin: Lèshān Dàfó) szobra a legkiemelketőbb.

Szintén itt található Az országért való munkálkodás temploma (Baogou.si), a Tízezer év temploma (Vannian-si) – benne Szamantabhadra bódhiszattva 982-ben készült 60 tonnás bronzszobra -, A mennydörgés temploma (Leijin-si), Az ezer Buddha kolostora (Kianfoan), Az elefánt fürdőmedencéje.

A zarándokút, amelyet minden évben buddhisták és tursiták ezrei járnak meg, sűrű erdők és tiszta vízű patakok között vezet. A meredek hegyoldalakon keskeny lépcsősorok kanyarognak, melyeket majmot tartanak megszállva, a zarándokok elemózsiájának megszerzéséért még a támadástól sem riadnak vissza.

A 3099 méter magas Aranycsúcsra függővasúttal is feljuthatunk. Itt a csodálatos panoráma mellett különös természeti jelenség, Buddha fénye nyűgözi a látogatókat. A szivárvány minden színében pompázó fénygyűrű a fénysugaraknak a fátyolfelhők jégkristályain való fénytörése következtében jön létre.

Leshani Óriás Buddha – A világ legnagyobb faragott Buddha szobra Kínában

A szobor a Tang-dinasztia idején (i.sz. 618-907) épült. Kína Szecsuan tartományában, a Minjiang (Min-csiang), a Dadu (Tatu-ho) és a Qingyi (Csingji) folyók összefolyásánál található, Leshan város közelében.

Leshani Óriás Buddha

Építése 713-ban kezdődött, egy kínai szerzetes, Haithong vezetésével, azért, hogy az ezen a helyen az erős sodrásban gyakorta hajótörést szenvedő hajósokat megvédje.

Amikor az építkezés pénz hiányában veszélybe került, a legenda szerint kitolta a saját szemét, hogy ezzel is bizonyítsa odaadását és őszinteségét. Halála után az építkezés leállt. Évtizedekkel később egy katonai kormányzó támogatta az építkezést, így 803-ban Haitong tanítványai be tudták fejezni a szobrot.

Úgy tűnik, hogy a gigantikus építkezés során végül is annyi követ vágtak ki a hegyből és hordtak a folyóba, hogy az tényleg biztonságosabbá vált az arra haladó hajók számára.

A 71 méter magas szobor az ülő Maitréja buddhát, az eljövendő korszak buddháját ábrázolja.  Kezét a térdén tartja, vállszélessége 28 méter, a legkisebb lábujjkörmén is simán elfér egy ember. Érdekesség, hogy a hegységnek az a része, ahol a leshani óriás Buddha található, a folyó felől nézve maga is hasonlít egy fekvő Buddhára. A leshani óriás Buddha pedig éppen a fekvő Buddha szívénél áll.

Az ipari fejlődés következtében kialakult légszennyezés a szobrot is alaposan megrondálta. Már  a szobor közvetlen közelében található gyárakat és erőműveket bezárták. Ennek ellenére a szobor orra elfeketedett és az arcon is több helyen találhatók koszfoltok.

Az óriás Buddhát 2001-ben, 2007-ben és 2019-ben is javították és ezidő alatt nem volt látogatható.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük