Lékai vár (Lockenhaus), bájos lovagvár Burgenlandban

Az impozáns Lékai vár (Lockenhaus, Ritterburg) Ausztria egyetlen lovagi vára. A vár kiállításaiban betekintést nyerhetünk a lovagok és a „vérgrófnő” titokzatos világába, és próbára tehetjük tehetségünket lovagként. A lékai várban él Közép-Európa egyik legnagyobb denevér kolóniája, külön kiállításon közelről megismerhetjük a denevérek lenyűgöző életmódját. A vár egyben kedvelt rendezvény helyszín is, a vendéglőben átélhetjük az egykori lovagi vacsorák hangulatát, az éjszakát pedig a történelmi hagyományokat őrző várszobák egyikében is eltölthetjük.

Lékai vár

Léka és a lékai vár (Lockenhaus, Ritterburg)

A lékai vár és kastély Léka községről kapta a nevét. Léka (Lockenhaus) Ausztria középső részén, Burgenlandban, az osztrák-magyar határon átnyúló Liechtenstein-Irottkő természetvédelmi parkban található alig pár kilométerre Kőszegtől

Léka legfőbb látnivalója a Gyöngyös-patak által körülölelt sziklán magasodó, 13. századból származó középkori lovagi vár.

„Mivel mostanában Kőszeg, Velem, sok-sok érdekes program helyszíne, érdemes a közeli Léka várába is ellátogatni, mert megéri maga a vár, és a kilátás főleg ősszel. Léka Vára Közép-Burgenland egyik legszebb vára. A XIII. sz. elején a német betörések ellen épült vár a nyugati határvidék első kővára volt. Érdekes nem romos, nem akar senki beköltözni koncerttermet is berendeztek. Egy kirándulást nagyon megér.” Ezekkel a szavakkal és csodlatos fotókkal ajánlotta a figyelmünkbe a várat Lakatár Mari.

Részben az olvasói vélemény hatására magam is ellátogattam a várba, így saját fotókkal is kiegészítem a bejegyzést.

Lékai vár története

Léka környéke már a római időkben is lakott hely volt. A gótikus vár a 13. században épült a nyugati határvidék egyik első kőváraként. Ekkor a Kanizsai család birtoka volt. 1535-ben Kanizsai Orsolya hozományaként Nádasdy Tamás kapta meg. A Nádasdyak másfél évszazados tulajdonlása alatt sokat szépült és bővült a vár.

A 16. században elkészült a fellegvár, majd Nádasdy Ferenc országbíró idején, 1636 körül az alsóvár. Miután Nádasdy Ferenctől összeesküvés vádjával elkobozták a lékai birtokot, Esterházy Pál herceg vette meg 1676-ban.

1968-ban Paul Anton Keller osztrák író megvásárolta az Esterházy családtól. Az író minden vagyonát a vár helyreállítására fordította.

lékai vár

A lékai vár látnivalói és kiállításai

A romantikus Léka vára változatos középkori élményeket kínál állandó kiállításaival és rendezvényeivel. Az alsóvárban tavasztól őszig szálloda működik, a múzeum mellett rendezvényközpontot és éttermet is kialakítottak.

A középkori várfalak köz barangolva megismerkedhetünk a vár egykori uraival, lovagi élettel, a középkori kínzóeszközökkel és kamrákkal. Az itt élő, Közép-Európa egyik legnagyobb denevérkolóniájáról is megnézhetünk kiállítást.

A vár alján találjuk a parkolót, ahonnan egy rövid, de meredek úton érhetjük el az alsó várudvarba vezető kaputoronyot. Innen árkádos lépcső vezet a középső várudvarba, ahonnan eljuthatunk a földalatti tömlöcökhöz és a rekonstruált középkori konyhába.

Az ötszögletű felső várudvaron látható régi kútról úgy tartják, hogy belőle titkos folyosó nyílik a váron kívülre. A vár legrégebbi részén, az öregtorony melletti palotában találjuk a kínzókamrát, amibe állítólag házasságtörő asszonyokat zártak.

Máig úgy tartják, hogy a bizánci stílusú festményekkel díszített várkápolnában éjjelente elkárhozott lelkek kísértenek.

A vár legértékesebb látnivalója a gótikus oszlopos, boltíves mennyezetű lovagterem. A legenda szerint a templomos lovagok tartották itt titkos összejöveteleiket.

A várban gondoltak a magyar turistákra is, itt-ott, például a Díszteremnél magyar nyelvű feliratokat is elhelyeztek.

Kiállítások a várban

  • Templomos lovagok

  • A lovagvár romjai
  • Prof. Paul Anton Keller múzeum
  • Fegyverszoba

  • Denevér kiállítás
  • Régi kovácsoltvas eszközök
  • Báthory Erzsébet, „a vérgrófnő”, a csejtei rém

Az itteni kiállítás is azt erősíti, hogy Báthori Erzsébet, a vérgrófnő elleni vádak megalapozatlanok voltak.  Valójában az özvegyen maradt grófnő vagyonának megszerzését szolgálták a fiatal lányok megöléséről szóló vádak.

A kis látogatókat Betsi denevér és a várszellem Baldi várja. A gyerekek belépéskor várrejtvényt és denevérbérletet kapnak.

A várban egy kis kápolna is található, eredeti freskó maradványokkal.

Vár látogatása

A lékai várban 15 fő felett, előzetes bejelentés alapján történelmi idegenvezetés kérhető német és magyar nyelven.

A denevértúrán való résztvételhez szintén minimum 15 fő és előzetes bejelentkezés szükséges.

Szemináriumokhoz és céges rendezvényekhez is kitűnő a vár, esti lovagi vacsorán is részt vehetnek a látogatók.

A vár feledhetetlen környezetet és hatalmas teret nyújt álomesküvők, születésnapok és egyéb privát rendezvények megtartására.

Összesen 52 szobát kínálnak lovagvár hotel részében. Legdrágábbak a vár belsejében elérhető lakosztályok.

A várfalhoz erősítve, a várudvarról megközelíthető 32 kényelmes, tágas, erkélyes, tv-s családi szoba, fürdőszobával és felszerelt konyhával várja a szállás keresőket. A legfelső emeleten 14 olcsó tetőtéri szoba található fürdőkáddal/zuhanyzóval.

A lovagvár impozáns termeiben (Lovagterem, Huszár-szoba, Füstös konyha, Ivószoba) szolgálják fel a korabeli lovago vacsorákat.

Kívánság szerint a vacsora hangulatát növelő humoros szövegek, illetve énekek előadása is kérhető.

A lékai vár területén ingyenes Wifi is elérhető.

Nyitvatartási és aktuális program infomációkat a vár hivatalos oldalán találsz, ahol magyar nyelven is elérhetők az információk.

Nagyon köszönjük a fotókat és az ajánlást Lakatár Marinak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük