Lékai vár (Lockenhaus), bájos lovagvár Burgenlandban

Azt ígértem, hogy a járványügyi helyzet miatt nagyobb hangsúlyt fektetek a hazai célpontok bemutatására. A Lékai vár (Lockenhaus) ugyan ma Ausztria területén található, de egykori magyar tulajdonosai miatt különösen közel áll hozzánk. Nyugati szomszédunk felé szabad a határ és karantén kötelezettség sem áll fenn, így nyugodtan kiruccanhatunk megcsodálni a burgenlandi Léka várát.

lékai vár

Lékai vár története

A lékai vár és kastély Léka községről kapta a nevét. Léka (Lockenhaus) Ausztria középső részén, Burgenlandban, az osztrák-magyar határon átnyúló Liechtenstein-Irottkő természetvédelmi parkban található alig pár kilométerre KőszegtőlLéka legfőbb látnivalója a Gyöngyös-patak által körülölelt sziklán magasodó, 13. századból származó középkori lovagi vár.

„Mivel mostanában Kőszeg, Velem, sok-sok érdekes program helyszíne, érdemes a közeli Léka várába is ellátogatni, mert megéri maga a vár, és a kilátás főleg ősszel. Léka Vára Közép-Burgenland egyik legszebb vára. A XIII. sz. elején a német betörések ellen épült vár a nyugati határvidék első kővára volt. Érdekes nem romos, nem akar senki beköltözni koncerttermet is berendeztek.Egy kirándulást nagyon megér.” Ezekkel a szavakkal és csodlatos fotókkal ajánlotta a figyelmünkbe a várat Lakatár Mari.

Léka környéke már a római időkben is lakott hely volt. A gótikus vár a 13. században épült a nyugati határvidék egyik első kőváraként. Ekkor a Kanizsai család birtoka volt. 1535-ben Kanizsai Orsolya hozományaként Nádasdy Tamás kapta meg. A Nádasdyak másfél évszazados tulajdonlása alatt sokat szépült és bővült a vár. A 16. században elkészült a fellegvár, majd Nádasdy Ferenc országbíró idején, 1636 körül az alsóvár. Miután Nádasdy Ferenctől összeesküvés vádjával elkobozták a lékai birtokot, Esterházy Pál herceg vette meg 1676-ban.

1968-ban Paul Anton Keller osztrák író megvásárolta az Esterházy családtól. Az író minden vagyonát a vár helyreállítására fordította.

lékai vár

A vár látogatása

A romantikus Léka vára változatos középkori élményeket kínál állandó kiállításaival és rendezvényeivel. Az alsóvárban tavasztól őszig szálloda működik, a múzeum mellett rendezvényközpontot és éttermet is kialakítottak. A középkori várfalak köz barangolva megismerkedhetünk a vár egykori uraival, lovagi élettel, a középkori kínzóeszközökkel és kamrákkal. Az itt élő, Közép-Európa egyik legnagyobb denevérkolóniájáról is megnézhetünk kiállítást.

A vár alján találjuk a parkolót, ahonnan egy rövid, de meredek úton érhetjük el az alsó várudvarba vezető kaputoronyot. Innen árkádos lépcső vezet a középső várudvarba, ahonnan eljuthatunk a földalatti tömlöcökhöz és a rekonstruált középkori konyhába.

lékai vár

Az ötszögletű felső várudvaron látható régi kútról úgy tartják, hogy belőle titkos folyosó nyílik a váron kívülre. A vár legrégebbi részén, az öregtorony melletti palotában találjuk a kínzókamrát, amibe állítólag házasságtörő asszonyokat zártak.

Máig úgy tartják, hogy a bizánci stílusú festményekkel díszített várkápolnában éjjelente elkárhozott lelkek kísértenek.

A vár legértékesebb látnivalója a gótikus oszlopos, boltíves mennyezetű lovagterem. A legenda szerint a templomos lovagok tartották itt titkos összejöveteleiket.

A várban gondoltak a magyar turistákra is, magyar nyelve feliratokat is elhelyeztek.

Nyitvatartási és aktuális program infomációkat a Lékai vár hivatalos oldalán találsz.

Nagyon köszönjük a fotókat és az ajánlást Lakatár Marinak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük