Legszebb rózsakertek Magyarországon

Kelet-Ázsiában és Európában őshonos rózsák a legkedveltebb romantikus virágok az egész világon. Tiszteletének több ezer éves hagyománya van, ami napjainkban is töretlenül tart. Május végén, június elején teljes szépségükben pompáznak, összeszedtem hát, hol találhatók a legszebb rózsakertek Magyarországon.

100 éves rózsalugas a Fertődi Esterházy-kastélyban

Rózsa kultusz

A rózsákat már az ókori görög és római kultúrákban is nagy tisztelet övezte. A szerelemesek, jelentősebb ünnepekkor az uralkodók, sőt még a csatába igyekvők is rózsakoszorút viseltek. A középkori lovagi történetekben épp úgy találkozhatunk vele, mint a romantikus lány regényekben.

Filmfeldolgozásokban és irodalmi alkotásokban gyakran vallásos eredete is megjelenik. Számunkra igen kedves Árpád-házi Szent Erzsébet legendája, akinek a kötényében a szegényeknek szánt elemózsia is rózsává változott, amikor ellenségei le akarták buktatni “pazarló adakozásai” miatt.

Boldogasszony Rózsakert

A 20. században íródott A kis herceg címszereplőjének ártatlansággal, nagy gonddal és sok szeretettel ápolt rózsája a ma emberének üzen hitről, szeretetről, reményről.

Hazánkban a Szeged melletti Szőreg a leghíresebb rózsatermő vidék, ahol minden év júniusában nagyszabású Rózsafesztivált rendeznek. Sajnos a járványhelyzet miatt 2020-ban ez a rendezvény is elmarad. A messzi földön híres szőregi rózsát pár hete még a Hungarikumok gyűjteményébe is beválasztották.

Szőreg

Legszebb rózsakertek Magyarországon

Az itt felsorolt rózsakertekről már készítettem részletes bemutatást, így most csak felsorolom őket. A nevükre kattintva azonban eléred a képes beszámolókat.

Luby kastély

Boldogasszony Rózsakert

100 éves rózsalugas a Fertődi Esterházy-kastélyban

Máriakálnok

Rozárium

Szolnok rózsakertje

Szőreg

Ugyan csak pár rózsatő található itt, de nem hagyhatom említés nélkül Gül baba rózsáit és türbéjét. Gül Baba török dervis volt, kedvenc virágától, a rózsától illatozó kertje csodálatra méltó volt, ezért is kapta Rózsák Atyja nevet.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük