Legszebb rózsakertek Magyarországon

A Kelet-Ázsiában és Európában őshonos rózsák a legkedveltebb romantikus virágok az egész világon. A rózsa tiszteletének több ezer éves hagyománya van, ami napjainkban is töretlenül tart. Május végén, június elején teljes szépségükben pompáznak, összeszedtem hát, hol találhatók a legszebb rózsakertek Magyarországon.

100 éves rózsalugas a Fertődi Esterházy-kastélyban

Rózsa kultusz, a rózsa népszerűsége

A rózsákat már az ókori görög és római kultúrákban is nagy tisztelet övezte. A szerelemesek, jelentősebb ünnepekkor az uralkodók, sőt még a csatába igyekvők is rózsakoszorút viseltek. A középkori lovagi történetekben épp úgy találkozhatunk vele, mint a romantikus lány regényekben.

Filmfeldolgozásokban és irodalmi alkotásokban gyakran vallásos eredete is megjelenik. Számunkra igen kedves Árpád-házi Szent Erzsébet legendája, akinek a kötényében a szegényeknek szánt elemózsia is rózsává változott, amikor ellenségei le akarták buktatni “pazarló adakozásai” miatt.

Boldogasszony Rózsakert

A 20. században íródott A kis herceg címszereplőjének ártatlansággal, nagy gonddal és sok szeretettel ápolt rózsája a ma emberének üzen hitről, szeretetről, reményről.

Hazánkban a Szeged melletti Szőreg a leghíresebb rózsatermő vidék, ahol minden év júniusában nagyszabású Rózsafesztivált rendeznek. Sajnos a járványhelyzet miatt 2020-ban ez a rendezvény is elmarad. A messzi földön híres szőregi rózsát pár hete még a Hungarikumok gyűjteményébe is beválasztották.

Szőreg

Legszebb rózsakertek Magyarországon

Az itt felsorolt rózsakertekről már készítettem részletes bemutatást, így most csak felsorolom őket. A nevükre kattintva azonban eléred a képes beszámolókat.

Antik Rózsák kertje – Nagyal, Luby kastély, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyaron található Luby-kastély pár éve még kifosztva, magára hagyva állt, ma pedig igen kedvelt kastélyszálloda, esküvő helyszín és turista célpont. A szépen felújított kastélyban interaktív múzeum kapott helyet, így a látogatók időutazást tehetnek nemzetünk és a szatmári régió történelmi-irodalmi-művészeti múltjában. A kert fő vonzereje az Antik Rózsák Kertje. A 19. században vagy azt megelőzően nemesített és regisztrált rózsafajtákkal újratelepített rózsakertben (Rosarium) kellemes sétát tehetünk. Legújabb látványossága a több száz trópusi növénynek otthont adó Pálmaház.

Luby-kastély és antik rózsák kertje Nagyaron

 

Boldogasszony rózsakertje – Kecskemét, Bács-Kiskun vármegye

Nyaranta a Boldogasszony Rózsakert a legszebb, legromantikusabb és legillatozóbb helyszín Kecskeméten. A város egyik legforgalmasabb kereszteződésében 50 ezer rózsa kínál igazi feltöltődést. Ráadásul ingyen!

Boldogasszony Rózsakert – ingyenes mesekert Kecskeméten

 

Cigánd rózsakertje – Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye

Cigánd a Bodrogköz magyar területének egyetlen városa és egyben legnagyobb települése. Falumúzeuma mellett a református templomot körülölelő rózsakertje miatt is érdemes ellátogatni a borsodi városba. Hogy mennyire elbűvölő Cigánd rózsakertje, azt olvasónk csodálatos fotókkal illusztrálta.

Cigánd elbűvölő rózsakertje a Bodrogköz egyetlen városában

Esterházy-kastély rózsalugas – Fertőd, Esterházy-kastély, Győr-Sopron-Moson vármegye

100 éves a rózsalugas a Fertődi Esterházy-kastélyban. Szerinted is hihetetlen? Lehet, hogy kicsit bizarrul hangzik, de igaz. A kastély felújítási munkálatainak köszönhetően teljes pompájában illatozik a közel 100 éves múltra visszatekintő virágos kert, Cziráky Margit Rózsakertje.

100 éves rózsalugas a Fertődi Esterházy-kastélyban

 

Máriakálnok rózsakertje – Máriakánok, Győr-Sopron-Moson vármegye

Máriakálnok évszázadok óta híres búcsújáró hely, az utóbbi években azonban a rózsakertje is sok látogatót vonz. A mindössze 1.800 lelket számláló település parkjában 3.600 rózsatő illatozik.

Máriakálnok, ahol minden lakosra két rózsatő jut

 

Rozárium – Budapest, Pest vármegye

Európa egyik legnagyobb és legjelentősebb gyűjteményes rózsakertje (latinul: rozárium) Budapesten, pontosabban Budatétényben, nagytétényi hegyoldal alján fekszik. A 2,5 hektáros, rózsaágyásokkal teli kert a fő virágzás idején ingyenesen látogatható.

Rozárium: illatozó rózsakert a nagytétényi hegyoldalban

 

Szolnok rózsakertje – Szolnok, Jász-Nagykun-Szolnok vármegye

Június a rózsák hónapja. Az egyik legkedveltebb virágunk a nyár elején mutatja bombaformáját. A rózsa mindig is kedvelt volt hazánkban, épp ennek köszönhetően szinte az ország minden pontján találunk csodálatos rózsakerteket. Szolnok rózsakertje elbűvölő. Csodáld meg Te is!

Szolnok rózsakertje a Tisza partján

 

Szőregi rózsamezők – Szőreg, Csongád-Csanád vármegye

Hazánk leghíresebb rózsatermő vidékének központja, a Szeged melletti Szőregen minden év júniusában rózsadíszbe öltözik. A Rózsaünnep három napján változatos programokkal ünnepelik az Európa-szerte híres és hungarikummá is választott rózsatöveket.

Szőreg, a csodálatos rózsák és végtelen rózsamezők hazája

 

Gül baba türbéje – Budapest, Pest vármegye

Ugyan csak pár rózsatő található itt, de nem hagyhatom említés nélkül Gül baba rózsáit és türbéjét. Gül Baba török dervis volt, kedvenc virágától, a rózsától illatozó kertje csodálatra méltó volt, ezért is kapta Rózsák Atyja nevet.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük