Legjobb szecessziós úti célok Európában

Európa gazdag és változatos építészeti örökségének fontos része a szecesszió korsza. A természet, a virágok, az állatok ihlette irányzat szöges ellentétben áll a 19. századi hatalmas iparosítási törekvésekkel. A European best destination portál összegyűjtötte a legszebb szecessziós úti célokat, azt a Top10 helyszínt, ahova érdemes ellátogatni 2023-ban is, hogy megismerjük és felfedezzük a kivételes szecessziós építészeti örökségeket. A listára olyan helyek kerültek fel, amelyek meg tudták őrizni és továbbfejleszteni szecessziós örökségüket. Csöppet sem meglepő, hogy Budapestet is igen előkelő helyen találjuk. Nézd meg, melyek a legjobb szecessziós úti célok Európában!

Magyar Királyi Postatakarékpénztár épülete - Budapest

Legjobb szecessziós úti célok Európában

A szecesszió vagy Art Nouveau egy művészeti irányzat, egy világkép. Szószerint kivonulást, elszakadást jelent mindattól, amit a korabeli akadémikus művészet képviselt, és a hazugnak tartott historizmustól (neoreneszánsz, neobarokk, neogótikus stb. stílusok). A szecesszió az építészettől a díszítőművészetekig minden műfajt (belsőépítészet, iparművészet, formatervezés, alkalmazott grafika, festésze, stb.) áthatott.

A szecesszió kívül-belül látható: az épületen, a díszítő elemeken, a csempékben, a bútorokon.

De nézzük is azt a Top10-es listát!

Nagyvárad, Románia

A 19. századi kulturális és kereskedelmi kapcsolatoknak köszönhetően Nagyvárad városa, amelyet Nyugat-Európát Közép- és Kelet-Európával összekötő kereskedelmi útvonal szel át, kozmopolita várossá vált.

A gyakran Románia egyik legszebb városaként számon tartott Nagyváradot épületeinek művészi szépsége miatt „La Petite Paris”-nak, azaz Kis Párizsnak is nevezik.

Nagyváradon felfedezhető a bécsi szecessziós stílus is, de többnyire az ívekben és virágmotívumokban gazdag magyar szecessziós stílus dominál. A szecessziós stílustól az art deco-ig terjedő evolúció is fedezhető például a Hôtel Parc épületén.

A Füchsl-palota a szecesszió méltó képviselője kanyargós szőlőhajtás motívumaival.

Nagyvárad

Budapest, Magyarország

Budapest kétségtelenül a szecesszió fővárosa Európában. A „ magyar szecesszió ” a szecesszió egyik legnagyobb irányzata. Legismertebb képviselője, Lechner Ödön, a magyar Gaudi olyan stílust hozott létre, amely ötvözi a szecessziós motívumokat keleti ihletésű elemekkel.

Lechner Ödön, a magyar szecessziós építészet megteremtője több mint 40 remek műemléképületet hagyott ránk szerte az országban és a környező országokban is. A legjelentősebb öt premodern épülete 2008 óta szerepel az UNESCO hivatalos világörökségi várományos helyszíneinek listáján. Már is mutatom, melyek Lechner Ödön világörökségi várományos épületei.

  Barcelona, Spanyolország

  A katalán szecessziót „modernizmusnak” is nevezik, felfedezésének legegyszerűbb módja nyilvánvalóan Gaudi építész remekeinek meglátogatása.

  A katalán építészzseni, Antoni Gaudi építészeti remekei megkerülhetetlenek, ha Barcelonában járunk. De miért is akarnánk megkerülni őket, hisz mindegyik egyedi, különleges szépségű és közülük hét már az UNESCO világörökségi listájára is felkerült.

  Sokak szerint a Güell park (Parc Güell) nemcsak Barcelona, de egyenesen a világ egyik legszebb parkja. Kétség kívül nagyon impozáns a neves katalán építész, Antoni Gaudí által tervezett kert. A Güell Park látnivalói, mint ikonikus építészeti és történelmi örökség 1984-ben az UNESCO Világörökség részévé váltak. A Güell Park nagyrésze ingyenesen látogatható, de érdemes a fizetős részbe is bemenni. A zárt részben található a park legszebb része és innen nyílik a legszebb panoráma egész Barcelonára.

  Több mint 130 éve épül Barcelona és egész Spanyolország leglátogatottabb nevezetessége, a Sagrada Família templom. Most egy csodálatos videón megnézheted, hogy építik fel a további tornyokat, köztük a legmagasabb főtornyot, a központi kupolát és a homlokzatot. 

  Aveiro, Portugália

   A „ Portugália Velencéje ” a legjobb portugáliai úticélok és a legjobb rejtett drágakövek között szerepel Portugáliában, ahol az „építészeti városlátogatást” és a napsütéses tengerparti nyaralást kombinálhatjuk.

   Aviero, Portugália

   Darmstadt, Németország

   Darmstadtban eleinte elit magánvillákat építettek szecessziós stílusban, amelyekben kellemes élni.

    Ennek a művészeti mozgalomnak az egyik szimbóluma Joseph Maria Olbrich építész épületei, akinek köszönhetjük a „Mathildenhöhét” az 1908-ban elkészült esküvői tornyával.

    Darmstadt

    Szabadka, Szerbia

    A vasút 1869-es megérkezésével Szabadka gazdag és kozmopolita várossá vált. Az egyszerű belvárosi házak luxusüzletté, lakóházakká alakultak, köztük a Lechner Ödön magyar építész által létrehozott Simon Leovic kastélyával.

    Szabadkán tartózkodása alatt ne hagyja ki a „Nagy Zsinagógát”, de a „Városházát”, a „Raich-palotát” és sok más házat és palotát sem, amelyek a szecesszió fejlődésének tanúi ebben a bájos városban.

    Ez egy tiszta „magyar szecessziós” stílus, amely Szabadkán megcsodálható a német jugendstil vonásaival, de a francia és belga szecesszióval is, amelyek Európa egyik legjobb szecessziós célpontjává teszik ezt a multikulturális és kozmopolita várost .

    Riga, Lettország

    Szinte minden harmadik szecessziós stílusú épületével Riga kihagyhatatlan úti cél az építészet szerelmeseinek. Rigát „Észak-Európa szecessziós fővárosának ” tartják. A kihagyhatatlan rigai szecessziós épületek listájáról ne hagyja ki: a legelső szecessziós stílusú épületet az „Audeju Iela 7. szám alatt”, a Rigai Lett Társaság házának homlokzatát a Merkela Iela 13. szám alatt.

    Riga szecessziós épület

    Terrassa, Spanyolország

    Az európai szecessziós hálózat tagja, a középkori eredetű Terrassa a 19. században igazi ipari robbanást élt át a régi városrészek megjelenését jelentősen megváltoztató textiliparral. Az épületek egy részét ma kulturális funkciókkal látják el.

    Terrassa, Spanyolország

    Ljubljana, Szlovénia

    A ljubljanai szecessziós stílust erősen befolyásolta az úgynevezett „szekciós” mozgalom Ausztriából, bár a 20. század elején egy Szlovéniára jellemző stílus alakult ki.

    A szecessziós remekművek egyike a „Hauptmann-ház” a „Preseren téren”, azon kevés épületek egyike, amelyek túlélték az 1895. április 14-i ljubljanai földrengést.

    A város igazi emblémája, Ljubljana egyik legszebb „szecessziós” építménye kétségtelenül az 1901-ben épült „Sárkányhíd”.

    Ljubljana, a szlovén főváros két évtizede még a legrosszabb levegőjű és közlekedésű európai települések egyike volt. 2016-ban pedig elnyerte Európa Zöld Fővárosa címet. Mégis hogy sikerült ez? Min változtattak, hogy az autóktól zsúfolt városból zöld oázist varázsoljanak? Hogy lett zöld Ljubljana?

    Bécs, Ausztria

    A szecesszió nagy jelentőségű művészeti stílus Bécsben. Nem korlátozódik a homlokzatokra, hanem Egon Scheile és Gustav Klimt festményein is megtalálható.

    1897-ben Gustave Klimt és sok más művész, festő, építész, szobrász hátat fordított a konzervatív művészetnek, hogy egyedi stílust alakítsanak ki, a szecessziós művészetet Ausztriában.

    Tartózkodása alatt ne hagyja ki az „Otto Wagner Stadbahn pavilonját”: ez a szecesszió egyik úttörője Ausztriában .

    A „Szecession” épület – ahonnan elindult az új irányzat – az „Aranykáposzta”-nak nevezett aranykupolájával a bécsi szecessziós művészet egyik szimbóluma.

    Nézd meg ezeket is!

    You may also like...

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük