Légi társaság kiválasztása + kvíz

A világon több ezer légi társaság üzemel, amelyek különböző méretűek, szolgáltatási színvonalúak és hálózatúak. A becslések szerint kb. 7000 légitársaság létezik, ebből kb. 400 IATA (Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség) tag. A légitársaságok kínálata és minősége folyamatosan változik, a légi társaság kiválasztásakor nem árt körültekintőnek lenni. A továbbiakban ehhez is mondok néhány tanácsot, valamint egy kvízjátékkal tesztelheted, mennyire ismered a légi társaságokat.

repülőgép kabin

Légi társaságok a világon

A légi társaságok a modern világ egyik alapvető közlekedési kiszolgálói, amelyek lehetővé teszik az emberek számára, hogy gyorsan és hatékonyan utazzanak világszerte.

Jelenleg közel 7.000 légitársaság működik világszerte, különböző méretekkel és fókuszokkal. Ezek a légitársaságok lehetnek nagy nemzetközi légitársaságok, mint például az American Airlines, a Lufthansa vagy az Emirates, amelyek globális járatokat üzemeltetnek, vagy regionális légitársaságok, amelyek kisebb területeket fednek le.

A légitársaságok főbb típusai

 • Nemzetközi légitársaságok: Ezek a légitársaságok világszerte repülnek és széles körű célállomásokat kínálnak az utazóknak.
 • Regionális légitársaságok: Ezek a légitársaságok kisebb területekre koncentrálnak, és általában rövidebb távolságokat fednek le.
 • Diszkont légitársaságok: Ezek a légitársaságok alacsony költségekkel üzemelnek, és általában olcsóbb jegyeket kínálnak, gyakran minimalizálva vagy díjmentessé téve a különböző kiegészítő szolgáltatásokat. Ezeket szoktuk fapados légitárságoknak is hívni.
 • Charter légitársaságok: Csoportos utazásokra specializálódtak.
 • Csomagszállító légitársaságok: Ezek a légitársaságok főként árut szállítanak, de egyes esetekben lehetőség van utasok szállítására is. Ezeket teherfuvarozó légi társaságoknak is szokták hívni.

A légitársaságok által nyújtott extra szolgáltatások nagyban változnak a légitársaságtól és a repülési osztálytól függően. Néhány közös extra szolgáltatás közé tartozik a fedélzeti étkezés, a kényelmes ülések, a szórakoztató rendszer, a wifi-hozzáférés és a lounge-hozzáférés a repülőtéren.

Leggyakoribb extra szolgáltatások:

 • Fedélzeti szórakoztatás: filmek, zene, játékok
 • Wi-Fi hozzáférés
 • Priority beszállás
 • Üzleti osztályú szolgáltatások
 • Törzsutas programok

Legjobb légi társaság

A legjobb légitársaság kiválasztása szubjektív, és sok tényezőtől függ, például az utazás célja, az elérhető útvonalak, az utazási osztály preferenciái és az utasok egyéni igényei.

Néhány népszerű légitársaság:

 • Hagyományos: Emirates, Qatar Airways, Singapore Airlines, Lufthansa, Turkish Airlines
 • Alacsony költségvetésű (fapados): Ryanair, EasyJet, Wizz Air, Vueling, Spirit Airlines

Légi társaság kiválasztása – tippek

A „legjobb” légitársaság az utazó igényeitől függ. Fontos figyelembe venni a jegy árát, a szolgáltatások színvonalát, a hálózatot, a menetrendet és a légitársaság megbízhatóságát.

 • Hasonlítsd össze a jegyárakat.
 • Olvassa el a légitársaságról szóló értékeléseket.
 • Gondold át, milyen szolgáltatásokra van szükséged.
 • Válassz olyan légitársaságot, amely megbízható és jó hírnévvel rendelkezik.

Végül fontos megjegyezni, hogy a légitársaságok kínálata és minősége folyamatosan változik, és az utazóknak érdemes lehet körültekintően megvizsgálni a legfrissebb értékeléseket és véleményeket annak érdekében, hogy megtalálják az igényeiknek legmegfelelőbb légitársaságot.

Flightradar segít, ha utazol

A repülés szerelmesei és a gyakran utazók részére ajánlom a Flightradar24 honlapot és applikációt. A Flightradara a kereskedelmi repülőgépek repülési, nyomon követési információit jeleníti meg a térképen valós időben és visszajátszhatóan. A világ összes repülőjáratát mutató szoftver a világ legjobb repüléskövetője. Telefonos applikáció formájában is elérhető, így internet utazás közben is használható. Az itthon maradottak pedig egyszerűen követni tudják, hogy a világ mely pontján jár éppen a repülőgépünk. Különösen hasznos a szoftver akkor, ha nem magyarországi az induló és a célállomás, hiszen a BUD.hu oldalon csak a Liszt Ferenc repülőtérről felszálló és ide érkező járatokról szerezhetünk információkat.

Légi társaságok kvíz

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük