Lednice-kastély: romantikus kastély Brno közelében

Csehország egyik legromantikusabb kastélya a Brno közelében található Lednice-kastély. Az eredileg 13. századi gótikus várat a 15. században építették át reneszánsz kastéllyá. A gyönyörű parkkal körülvett lenyűgöző kastély az UNESCO világörökséggé nyilvánított Lednice–valticei kultúrtáj része. 

Lednice-kastély

Lednice-kastély

A Lednice-kastély eredetileg egy 13. századi gótikus vár volt, melyet az 1500-as években építettek át reneszánsz stílusú kastéllyá. Jó száz évre rá a barokk stílus jegyeit vette fel és francia parkkal vették körül. Ezt 1846 és 1858 között lebontották és Wingelmüller építész tervei alapján neoromantikus szellemben, az angol gótika stílusban építették fel a ma is látható kastélyt. A kastély 1945-ben állami tulajdonba került.

A kastélyban gazdag fegyvergyűjtemény, porcelán múzeum és vadásztrófea-gyűjtemény található. A belső terekben a fa az uralkodó anyag. A folyosókat faburkolat borítja, a könyvtár csigalépcsőjét egyetlen tölgyfából faragták ki, az ebédlő mennyezete nemesfából készült. Csillárjai művészi alkotások, mind egyedi példány.

Lednice-kastély

A kastély mellett figyelmet érdemel a hatalmas parkja és a barokk istállók is, ahol híres ménest tartottak.

Lednice-kastély

A parkban található még a János-vár, a Három Grácia oszlopcsarnoka, a Határ-kúria és a halastó partján a Minaret. Ez utóbbi nem török építésű, hanem a kastély urai építették 1802-ben. A 60 méteres építmény ma kilátótoronyként funkcionál.

Lednice-kastély

A kastély a Lednice–valticei kultúrtáj részeként 1996 óta az UNESCO világörökség része. A tájkép egyik fontos eleme a rendkívül sokféle honos és egzotikus fafaj, valamint az alkalmazott telepítési stratégia. A legtöbb faféle a két fő rezidencia (Lednice-kastély és Valtice-kastély) körül és a Lednice és Valtice közötti halastavak part ment ligeteiben található.

Lednice-kastély látogatása – hasznos információk

Arnoffer Klárától  kaptunk friss információkat a kastély látogatásáról.

„Lednice – Valticei terület az Unesco védnöksége alatt áll. Lednice vára 15km-re található a Szlovák határtól. Liechtenstein grófi család a 13. században alapította. Kastélypark 100 km² volt eredetileg (most is hatalmas).

Hajó a Lednice-kastély parkjában

A kastélyban kétféle vezetett túrára lehet befizetni. A Pálmaház külön belépővel látogatható. A kastély különlegessége a könyvtár csigalépcsője: egy fatörzsből faragták ki.

A Dyje (Thaja) folyó elterelésével tavakat, csatornákat hoztak létre. Hajóval, lovaskocsival vagy gyalog is be lehet járni a parkot, ahol a 302 lépcsős minaretig (nem vallási célból építették) vagy a vadászkastélyig (ami inkább műrom) lehet eljutni.

Minarett a Lednice-kastélyban

A kastélykertben vendéglők, fagylaltozó is található. Akár egész napot is el lehet itt tölteni. A környéken bőségesen van parkoló.”

Nagyon köszönjük a fotókat és az információkat!

További olvasnivalók a kastélyparkról

A Lednice-kastély parkja a világörökséggé nyilvánított csehországi Lednice–valticei kultúrtáj egyik felfedezésre érdemes látnivalója. A szépen felújított Lednice-kastély romantikus épületét körülölelő csodálatos park fákkal, cserjékkel és színes egynyári virágokkal hívogat kellemes kikapcsolódásra.

Lednice-kastély meseszép parkja Csehországban

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük