Lednice-kastély: romantikus kastély Brno közelében

Csehország egyik legromantikusabb kastélya a Brno közelében található Lednice-kastély. Az eredileg 13. századi gótikus várat a 15. században építették át reneszánsz kastéllyá, majd késő gótikus angor Tudor-stílusú kinézetet kapott. A gyönyörű parkkal körülvett lenyűgöző kastély az UNESCO világörökséggé nyilvánított Lednice–valticei kultúrtáj része. 

Lednice-kastély

Lednice-kastély története

A Lednice-kastély eredetileg egy 13. századi gótikus vár volt, melyet az 1500-as években építettek át reneszánsz stílusú kastéllyá.

I. Karl von Liechtenstein 1620-ban lett Csehország alkirálya, az ő idejében, alakították ki a kertet. 1656-ban Karl Eusebius von Liechtenstein ösztönzésére fasort ültetnek Valtice és Lednice között.

1726 és 1781 közözz, I. Franz Joseph uralkodása idején átépítik a kastélyt. 1797 és 1802 között megépül a minaret, majd megkezdődik a belvedere építése. A minaret építésével I. Alois Joseph herceg Eisgrub szerzeteseinek orra alá akart borost törni, mert azok nem bocsátották rendelkezésére a templomépítésre általa kiszemelt területet. Így épült fel a mór stílusban kifestett „keleti torony”.

1805 és 1808 között, Bernhard Petri tervei alapján elkészül a tájkert. Munkások százai dolgoztak, a Thaya folyó mocsaras, vizes környékén, hogy megalkossák „Európa kertjét”. Áthelyezték a folyómedrét, feltöltötték a területet, a víz egy részét pedig a művészien kialakított mesterséges tavacskákba vezették.

A parkosításhoz több mint 36 ezer dugványt és magfajtát hozattak egyenesen Amerikából. A pálmaházat többek között ritka citrusfélékkel, olaj- és fügefákkal ültették be.

1938-ban Valtice megszűnik a Liechtenstein hercegek rezidenciája lenni.

A kastély 1945-ben állami tulajdonba került.

Lednice látnivalói

A kastélyban gazdag fegyvergyűjtemény, porcelán múzeum és vadásztrófea-gyűjtemény található. A belső terekben a fa az uralkodó anyag. A folyosókat faburkolat borítja, a könyvtár csigalépcsőjét egyetlen tölgyfából faragták ki, az ebédlő mennyezete nemesfából készült. Csillárjai művészi alkotások, mind egyedi példány.

Lednice-kastély

A kastély mellett figyelmet érdemel a hatalmas parkja és a barokk istállók is, ahol híres ménest tartottak.

Lednice-kastély

A parkban található még a János-vár, a Három Grácia oszlopcsarnoka, a Határ-kúria és a halastó partján a Minaret. Ez utóbbi nem török építésű, hanem a kastély urai építették 1802-ben. A 60 méteres építmény ma kilátótoronyként funkcionál.

Lednice-kastély

A kultúrtáj, mint UNESCO világörökség

A kastély a Lednice–valticei kultúrtáj részeként 1996 óta az UNESCO világörökség része, mint barokk, klasszicista és neogótikus építészet és az angol tájkert harmonikus együttese. A tájkép egyik fontos eleme a rendkívül sokféle honos és egzotikus fafaj, valamint az alkalmazott telepítési stratégia. A legtöbb faféle a két fő rezidencia (Lednice-kastély és Valtice-kastély) körül és a Lednice és Valtice közötti halastavak part ment ligeteiben található.

UNESCO védettséget élvez:

 • az I. Johann Josef von Liechtenstein megbízásából kialakított egyik legnagyobb, 160 km2 kiterjedésű európai tájkert, benne többek között:
  • a lednicei palota,
  • a valticei kastély,
  • a Rajstno-dombon álló oszlopcsarnok,
  • a lednicei pálmaház,
  • a 62 méter magas minaret,
  • a Lisci-dombon álló belvedere,
  • a Három Grácia-templom,
  • Szent Hubertus-kápolna.

A kastély látogatása – hasznos információk

Arnoffer Klárától  kaptunk friss információkat a kastély látogatásáról.

„Lednice – Valticei terület az Unesco védnöksége alatt áll. Lednice vára 15 km-re található a szlovák határtól. Liechtenstein grófi család a 13. században alapította. Kastélypark 100 km² volt eredetileg (most is hatalmas).

Hajó a Lednice-kastély parkjában

A kastélyban kétféle vezetett túrára lehet befizetni. A Pálmaház külön belépővel látogatható. A kastély különlegessége a könyvtár csigalépcsője: egy fatörzsből faragták ki.

A Dyje (Thaja) folyó elterelésével tavakat, csatornákat hoztak létre. Hajóval, lovaskocsival vagy gyalog is be lehet járni a parkot, ahol a 302 lépcsős minaretig (nem vallási célból építették) vagy a vadászkastélyig (ami inkább műrom) lehet eljutni.

Minarett a Lednice-kastélyban

A kastélykertben vendéglők, fagylaltozó is található. Akár egész napot is el lehet itt tölteni. A környéken bőségesen van parkoló.”

Nagyon köszönjük a fotókat és az információkat!

További olvasnivalók a kastélyparkról

A Lednice-kastély parkja a világörökséggé nyilvánított csehországi Lednice–valticei kultúrtáj egyik felfedezésre érdemes látnivalója. A szépen felújított Lednice-kastély romantikus épületét körülölelő csodálatos park fákkal, cserjékkel és színes egynyári virágokkal hívogat kellemes kikapcsolódásra.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük