Lechner Károly-villa – Kolozsvár

Kolozsvár több szecessziós épülettel is büszkélkedhet. Sokak szerint mind közül legszebb a Lechner Károly-villa, amit a híres építész, Lechner Ödön testvérének, a neves elmegyógyásznak tervezett. Ma gyermekkórház működik benne, belülről megtekinteni csak kórházi engedéllyel lehetséges.

Lechner Károly-villa - Kolozsvár

Lechner Károly villa, Kolozsvár

Lechner Ödön UNESCO világörökségi várományos helyszíneinek bemutatásával foglalkozó írásomra érkezett egy olvasói hozzászólás néhány fotóval.

Kolozsváron is van egy ilyen stílusú épülete, amit testvérének épített az 1890-es években, aki neves orvos és igazgató volt. Ez egyik legszebb szeceszios épület Kolozsváron. A jelenlegi gyermek-ideggyógyászat épülete a Kert utcában található. A fotókat László Miklós és Bagyinszki Zoltán, Kolozsvár épületeinek elhivatott fényképésze készítette. A fekete-fehér fotó 1981-es felvétel. – ajánlotta a figyelmünkbe az épületet Minier Csaba.

Nagyon örültem a számomra ismeretlen épület fotóinak és engedélyt kértem a közzétételükre, mert úgy gondoltam ezt a gyönyörű épületet érdemes másoknak is megismerni.

19-20. század fordulóján Kolozsvár is rohamos fejlődésnek indult. Ebben az időben került ide Lechner Károly, a pesti születésű magyar orvos, elmegyógyász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. A villát Lechner Ödön tervezte testvére részére 1900-ban, aki a szomszédos elmegyógyintézet élén állt.

Lechner Károly orvosi oklevelét bécsi előtanulmányok után Budapesten szerezte. Több évig Nyugat-Európában dolgozott, legtovább a bécsi agyszövettani intézetben.

1883-tól az Angyalföldi Elme- és Ideggyógyintézet igazgatója volt. 1899-ben Trefort Ágoston közoktatás- és vallásügyi miniszter kinevezte a kolozsvári Ferenc József Tudományegyetemre az Ideg- és elmekórtani katedrára. Lechner Károly kolozsvári intézetében a budapesti Schwartzer intézet hagyományait követve igyekeztek a betegeknek kellemes, megnyugtató környezetet biztosítani, betegkönyvtárat szerveztek, s akiket lehetett, kirándulni vitték. A neves intézménybe távolabbról is érkeztek betegek, egy ideig Ady Endre is itt gyógyíttatta magát.

A földszintes, illetve részben egy emeletes villaépület az egyetlen Lechner Ödön által tervezett épület Kolozsváron. Erdély román megszállásakor a magyar egyetemmel együtt Lechner Károly is menekülésre kényszerült. Szegeden nehéz körülmények között hozta létre az új Ideg- és Elmegyógyászati Klinikát és Agykutató Intézetet.

A villa Lechner Károly után még sokáig az intézetvezetők szolgálati lakása volt. Az első világháború idején Lechner kolozsvári klinikája hadi kórházzá alakult át.

A villában ma gyermekkórház működik, belülről megtekinteni is csak kórházi engedéllyel lehetséges.

Nagyon köszönöm az ajánlót és a fotókat Minier Csabának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük