Laufen vára a Rajna-vízesés mellett

Laufen vára Európa legbővízűbb vízesése, a Rajna-vízesés mellett található. A látogatók kétség kívül a fantasztikus természeti jelenséghez érkeznek, sőt sokakat annyira lenyűgöz a dübörgő, hömpölygő víz látványa, hogy a várat észre sem veszik. Olvasónk, Csanádi József most bemutatja a várat is.

Laufen vára

„2019. május 19-én ellátogattunk a Rajna-vízeséshez. Európa legnagyobb vízesése, a Rajna-vízesés (Rheinfall). Svájc északi részén, Schaffhausen mellett, közel Németországhoz található.

A Rajna folyó Európa egyik legszebb, és egyik legnagyobb vízhozamú folyója, így nem meglepő, hogy a 13 méter magas, de 150 méter széles vízesés igen látványos, főleg késő tavasszal, hóolvadás idején dübörgő vízhozama lenyűgöző.

Kialakulása mintegy 14.000-17.000 évvel korábbra tehető. Az alázúduló víz által kialakított medence mélység 23 m. A vízesésen keresztül folyó víz mennyisége télen átlagosan 250 m3, nyáron 600 m3. Az eddigi legkisebb vízmennyiséget 1921-ben mérték: 95 m3, a legnagyobbat pedig 1965-ben: 1.250 m3-rel.

A helyiek óriási, minden igényt kielégítő turistaparadicsommá alakították a helyet. Mi a hegytetőn álló középkori Laufen vára felől közelítettük meg, ahonnan csodás kilátás nyílik a vízesésére és környékére.

Rajna-vízesés

A szemközti oldalon a vízesés közvetlen közelében van egy hatalmas fizetős parkoló, ahonnan gyalogosan közelíthető meg a vízesés. A vár mellett van egy parkoló, melyet elsősorban a buszok számára alakítottak ki, s bár itt is van személygépkocsi parkoló, mely ingyenes, ám meglehetősen korlátozott befogadóképességgel rendelkezik. Mi egy kicsit távolabb kialakított – szintén ingyenes – parkolóban kaptunk helyet, ahonnan egy kellemes, tíz perces, árnyas erdei sétával értük el Laufen várát.

A víz fölé több helyen kis terasz, kilátó épült még a sziklába is utat, lépcsőt vágtak, hogy több helyre eljuthasson, aki idáig eljött, de a legfelső szintre lifttel is fel lehet jutni. Hajókkal, vízibuszokkal közelebbről is lehetőség nyílik megtekinteni ezt a természeti csodát.

Ezek több útvonalon közlekednek. Az egyik csak tesz egy kört, a másik közel viszi a látogatókat, de olyan is van, amelyik egészen a vízesés közepén található sziklához szállítja el a turistákat – persze felárért, de így is megéri, hisz a szikla tetejéről, egy karnyújtásnyiról látni a zúgva-dübörögve hömpölygő víztömeget.

Idő hiányában sajnos nem tudtuk kipróbálni a hajókázást és nem jutottunk át a szemközti oldalra sem, ezért a fotók egytől egyig a vár felőli oldalról készültek, de reményeim szerint így is visszaadják a természeti jelenség szépségét, monumentalitását és esetenként azt a mindent elsöprő erőt, amellyel a víztömeg lezúdul.”

Laufen várának bejárata. Ezen az oldalon rajta keresztül lehet megközelíteni a vizesést.

A víz fölé belógó teraszok egyike

Működik itt múzeum, szálláshely, étterem.

Laufen várának egyik udvara
Laufen várának egyik bástyája
Laufen vára
Nagyon köszönjük a csodálatos beszámolót és fotókat Csanádi Józsefnek!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük