Látogatható lesz a Csebi-Pogány-kastély Dunakilitiben – videó

A 2021-ben elhunyt híres gyémántmágnás, dr. Csebi-Pogány Alajos Dunakilitiben álló kastélyáról eleinte úgy szóltak a híradások, hogy örökös hiányában bizonytalan a sorsa. Aztán pár nap múlva kiderült, hogy ez nem így van és hamarosan látogatható is lesz Dunakiliti kastélya, a Csebi-Pogány-kastély. A Dunakiliti híres szülötte a boldoggá avatott dr. Batthyány-Strattmann László, a „szegények orvosa”, akinek szülőházában iskola működik és csak egy emlékszoba emlékeztet az egykori tulajdonosokra.

Csebi-Pogány-kastély Dunakilitiben

Fotó: Dunakiliti hivatalos oldala

Dunakiliti és a kastélyok

Dunakiliti a gazdag vízivilágáról és állatvilágáról is méltán híres felső Szigetköz Öreg-Dunához közeli hangulatos települése. A szlovák határtól és Mosonmagyaróvártól egyaránt 8-10 km-re távolságra fekszik. A Dunán néhány kilométerre felette kialakított víztározó és zsiliprendszer befejezetlen maradt.

A község első okleveles említése 1165-ből származik. Nevét vélhetően egy Kilit nevű pozsonyi várjobbágyról és az első kápolna védőszentjéről, Szent Cletos Kilit pápáról kapta. Dunakiliti folyó menti kulcspozíciójából következtettek török szóeredetre (kilit = kulcs) is.

A település híres szülötte a „szegények orvosa” dr. Batthyány-Strattmann László. Az 1858-1862 között, korai historizáló stílusban épített Batthányi-kastélyban látta meg a napvilágot 1870. október 2-án. Az államosítás óta iskola működik a kastélyban. 1990-ben –  születésének 120. évfordulója alkalmából – vette fel az intézmény a ház híres szülöttének nevét. Azóta hivatalosan is Dr. Batthyány–Strattmann László Általános Iskola az épület neve és csupán egy emlékszoba emlékeztet az egykori tulajdonosokra.

A másik kastélyt a 20. század végén a falu szülötte dr. Csebi Pogány Alajos műgyűjtő, gyémántkereskedő építette.

Csebi-Pogány-kastély Dunakilitiben

Dr. Csebi Pogány Alajos apósa révén került a gyémántszakmába, majd lett az amszterdami gyémánttőzsde elnöke, a belga és angol királyi családok udvari ékszerésze. Óriási vagyonra tett szert, amiből milliárdos luxusvillát építtetett magának Dunakiliti határában.

A 2021-ben, 89 éves korában elhunyt üzletember élete a gazdagság ellenére nem volt felhőtlen. Életét tragédiák sora árnyékolta be, elvesztette a két fiát, és az egyik feleségét is.

A híres gyémántmágnás számos ékszerbolt nyitása mellett több kastélyt építtetett Európa-szerte, egyet Dunakilitin, a szülőfalujában 4,5 milliárd forintból. A barokk stíluselemekkel ötvözött modern épület építése 1996-ban kezdődött, s 2000-ben fejeződött be.

A 2000-es évek elején Princess Palace Hotel néven ötcsillagos szálloda működött benne, kedvelt esküvői helyszín volt. A kastélyszállót 2008-ban bezárták, és magáncélú használatúvá vált, a tulajdonos és felesége élt itt.

Dr. Csebi Pogány Alajos özvegye azt nyilatkozta, hogy kastély újra megnyitja majd kapuit a látogatók előtt.

RTL Klub riport a Dunakiliti kastélyban

Az RTLKlub riportjából többet megtudhatunk a kastélyról és a belső tereket is megtekinthetjük.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük