Lánchíd legendái videón

1840. július 28-án verték le az első cölöpöt a Budapest első és ikonikus hídjának, a Lánchídnak megépítéséhez. A megálmodójáról azóta Széchenyi lánchídnak hívott építmény mindig az érdeklődés középpontjában állt, és sok érdekes történet kapcsolódik hozzá. Az évfordulóra most egy érdekes videót hoztam, a Lánchíd legendái című filmet az RTL klub stábja készítette.

Tények és számok Lánchídról

A Lánchíd építése 1840 és1849 között zajlott, nem mindig egyszerűen. 1848 nyarán leszakadt az utolsó, még beemelés előtt álló elemet tartó csigasor vonólánca, amely elragadta a hidat. A hídon tartózkodók közül többen, köztük Széchenyi is Dunába zuhantak. Volt aki nem élte túl, Széchenyinek azonban sikerült kiúsznia.  1849. november 20-én adták át, az aradi vértanuk kivégzését elrendelő Haynau avatta fel. Széchenyi már nem lehetett itt, mert még előtte a Bécs melleti Döbling elmegyógyintézetébe került.

A hidat 1914 és 1915 között felújították és átépítették, 1915. november 27 nyílt meg újra.

A második világháborúban a németek az Erzsébet-híd után a Lánchidat is felrobbantották. Az újjáépített, némileg kiszélesített hidat első felavatásának 100. évfordulóján, 1949. november 20-án nyitották ismét meg.

2021. június 16-án a híd ismét lezárásra került a forgalom elől. A várhatóan 18 hónapig tartó rekonstrukció során újjáépítik a közúti pályalemezt és a járdákat, javítják az acélszerkezeteket, felújítják a műemléki korlátokat, átépítik a hídfők lépcsőit, új közvilágítást és változtatható színképű díszvilágítást szerelnek fel, kiváltják a hídon lévő közműveket. Emellett restaurálják a kőoroszlánokat és visszaépítik a hiányzó műemléki elemeket.

A Lánchíd a legrövidebb Duna-hídunk, a hídhossza 380 m. Épp azért itt építették meg, mert itt volt a legkeskenyebb a folyómeder. 
A hídszélesség 14,5 m, kocsipálya szélessége 6,4 m (eredetileg 5,4 m), 2 × 1 forgalmi sáv, a gyalogjárdák szélessége 2,2-2,2 m (eredetileg 1,8-1,8 m).

 

Lánchíd legendái videón

A Széchenyi Lánchíd (egyszerűbben Lánchíd) Budapest egyik legikonikus építménye. Összegyűjtöttem 10 kevésbé ismert vagy elfelejtett tényt a Lánchíd történetéből.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük