Lago Maggiore, az elbűvölő észak-olasz tóvidék

Az Alpok csúcsai által körülölelt gyönyörű Maggiore-tó, a Lago Maggiore Olaszország második legnagyobb tava. Az ország északi részén Lombardia és Piemonte régiókban fekszik, területének 20 százaléka azonban a szomszédos Svájchoz tartozik. Lago Maggiore látnivalói elbűvölőek, parányi szigetei vonzó turista célpontok, egész évben páratlan élményt nyújtanak. 

Lago Maggiore

Lago Maggiore, Maggoire-tó

A Milánótól 60 kilométerre fekvő Lago Maggiore-t (Legnagyobb tó) pár éve Erópa legszebb tavának választották, így nem csoda, hogy csöppnyi szigetivel együtt vonzó turistacélpont lett. Ráadásul az éghajlata is különleges. Miközben télen a hófedte Alpok hegyei mesés hátteret nyújtva ölelik körbe a tavat, a hely mikroklímájának köszönhetően a víz nem fagy be, partján egzotikus pálmafák magasodnak,

A tó 66 km hosszú és kb. 10 km széles, területe 212,5 km², területének 80%-a Olaszországban, 20%-a Svájcban található. A többi felső-olaszországi tóhoz hasonlóan a jégkorszaki gleccserek olvadása során alakult ki. Az Alpok déli részétől egészen a Pó-síkság széléig terjed. Átlagos magassága 193 méter, legmélyebb pontja 372 méter, a tófenék több mint 170 méterrel a tengerszint alatt található.

Olaszország második legnagyobb tava a Garda-tó után. A parti menti települések mellett három szigete is kedvelt úti cél.

A csodálatos hegyvidéki tájat csupa zöld és virágos falvak és villákkal teli hangulatos kis városok, mint Locarno, Ascona és Verbania szegélyezik. 

Maggoire-tó szigetei

 • Borromean-szigetek (három sziget és két szigetecske Verbania között északra és délre) Stresa
  • Isola Bella
  • Isola Madre
  • Isola dei Pescatori (vagy Isola Superiore)
  • Isolino di San Giovanni (Verbania előtt)
  • Scoglio della Malghera (Isola Bella és Isola Pescatori között)
 • Brissago-szigetek (közel Brissago-hoz)
  • San Pancrazio (vagy Grande Isola)
  • Isolino (vagy Isola Piccola vagy Isola di Sant’Apollinare)
 • Castelli di Cannero (három kis sziget közvetlenül a part mellett a Cannero Riviérától)
 • Isolino Partegora (az Angera-öbölben)

Lago Maggiore látnivalói, nevezetességei

A tó három legszebb földdarabja a Borromeo-szigeteket, vagyis Isola Bella, Isola Medre és Isola dei Pescatori, amelyet a világ tíz legszebb szigete közé válogattak.

Stresa

A Verbania-öbölben található Stresa-t nagyvilági, előkelő üdülőhelyként tartják számon. A városból felvonóval juthatunk fel a Monte Mottarone hegyre, ahonnan 1492 m-es magasságból csodálkozhatunk rá az Alpokra és az észak-olaszországi tóvidék többi tavára. A legtöbben azért érkeznek ide, hogy hajóra szállva bejárják a tó különleges apró szigeteit.

A Lago Maggiore rajongója volt a világhírű karmester, Arturo Toscanini is, aki egy apró szigetecskén élt, de Heminfway és Stendhal is lelkesedet a tóért. Miután az első világháborúban megsebesült, Hemingway Stresában, a Grand Hotel Iles Borromées egyik szobájában lábadozott.

Itt játszódik önéletrajzi iheltésű híres regénye a Búcsú a fegyverektől.

Stresa, Borromoe-kastély

Laveno-Mombello

A komppal megközelíthető településen az adventi időszak legnépszerűbb látnivalója a víz alá süllyesztett és kivilágított Betlehem. A 42 alakból álló kompozíció utolsó darabját, a kis Jézust december 24-én teszik a helyére.

Isola Madre

A Lago Maggiore legnagyobb szigete az Isola Madre. Szinte az egészét egy botanikus kert foglalja el, ahol a virágok, és a növények legritkább fajai is megtalálhatók.

Isola Madre

A fehérpávák kedvelt tartózkodási helye.

Isola Bella

Isola Bella (Szép sziget) kertje, a 10, egymás fölé épült teraszával, a rengeteg szoborral és szökőkúttal az olasz kertművészet legszebb példája. A tó ékszerdobozaként szokták emlegetni.

A Borromeo Palota Italia egyik legszebb barokk épülete. A palota március végétől október végéig látogatható. Stresából, Aronaból, Pallanzaból, Locarnoból és Lavenoból is rendszeresen indulnak hajók a szigetre.

Isola Bella

A képre kattinta még többet megtudhatsz a gyönyörű szigetről.

Isola dei Pescatori

A festői szépségű Isola dei Pescatori – jelentése: Halászok szigete – az Isola Bella után pont egyszerűségével tűnik ki. A halászok romantikus falujába hajóval juthatunk el Stresából, Bavenoból és Pallanzából. A bájos halászfaluban alig harmincan élnek, viszont méretéhez képest sok itt az ajándékbolt és az étterem.

Templomát a Mórnak is nevezett Szent Viktor római császári katonának szentelték, akire a védőszentjükként tekintenek. Az afrikai születésű vértanú az egyiptomi thébai légióban szolgált, és társaival együtt meghalt a hitéért.

Isola dei Pescatori

A szigetlakók augusztus 15-én a védőszentjüket ábrázoló szobrot hajóval szállítják körbe a tavon. Vízkersztkor, január 6-án Befenát, a boszorkányt várják egy zajos mulatsággal. Farsangkor pedig a parton, eg yhosszú asztalon, többek között kedvenc ételüket, a kukorica lisztből készített polentát tálalják fel.

„Tavasszal csodáltuk meg az unokákkal a Lago Maggiore -t, a szigeteket. Nagyon élveztük és öröm volt visszatérni Palanzaba, ahol egyszer már kettesben voltunk. Pár tavasz idéző kép ebben a borongós időben.” – írta Zsuzsa, a fotók mellé ajánlóként.

Nagyon köszönöm a fotókat János és Zsuzsa Harkay‎nak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük