Lago Maggiore, az elbűvölő észak-olasz tóvidék

Az Alpok csúcsai által körülölelt gyönyörű Lago Maggiore (Lago di Maggiore)  Olaszország második legnagyobb tava az ország északi részén Lombardia és Piemonte régiók határánál, a Svájc határának közelében. Parányi szigetei páratlan élményt nyújtanak. 

Lago Maggiore

Lago Maggiore és szigetei

A tó 66 km hosszú és kb. 10 km széles, területe 212,5 km², területének 80%-a Olaszországban, 20%-a Svájcban található. A többi felső-olaszországi tóhoz hasonlóan a jégkorszaki gleccserek olvadása során alakult ki. Az Alpok déli részétől egészen a Pó-síkság széléig terjed. Átlagos magassága 193 méter, legmélyebb pontja 372 méter, a tófenék több mint 170 méterrel a tengerszint alatt található.

Olaszország második legnagyobb tava a Garda-tó után. A parti menti települések mellett három szigete is kedvelt úti cél.

A csodálatos hegyvidéki tájat csupa zöld és virágos falvak és villákkal teli hangulatos kis városok, mint Locarno, Ascona és Verbania szegélyezik. Stresa-t nagyvilági, előkelő üdülőhelyként tartják számon. A városból felvonóval juthatunk fel a Monte Mottarone hegyre, ahonnan 1492 m-es magasságból csodálkozhatunk rá az Alpokra és az észak-olaszországi tóvidék többi tavára.

A Lago Maggiore legnagyobb szigete az Isola Madre. Szinte az egészét egy botanikus kert foglalja el, ahol a virágok, és a növények legritkább fajai is megtalálhatók. A fehérpávák kedvelt tartózkodási helye.

Isola Bella kertje, a 10, egymás fölé épült teraszával, a rengeteg szoborral és szökőkúttal az olasz kertművészet legszebb példája. A Borromeo Palota Italia egyik legszebb barokk épülete. A palota március végétől október végéig látogatható. Stresából, Aronaból, Pallanzaból, Locarnoból és Lavenoból is rendszeresen indulnak hajók a szigetre.

Isola Bella

A festői szépségű Isola dei Pescatori, az Isola Bella után pont egyszerűségével tűnik ki. A halászok romantikus falujába hajóval juthatunk el Stresából, Bavenoból és Pallanzából.

„Tavasszal csodáltuk meg az unokákkal a Lago Maggiore -t, a szigeteket. Nagyon élveztük és öröm volt visszatérni Palanzaba, ahol egyszer már kettesben voltunk. Pár tavasz idéző kép ebben a borongós időben.” – írta Zsuzsa, a fotók mellé ajánlóként.

Nagyon köszönöm a fotókat János és Zsuzsa Harkay‎nak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük