Kulturális Örökség Napjai 2022

A szeptember harmadik hétvégéjén megrendezésre kerülő Kulturális Örökség Napjai 2022 programsorozaton ismét több száz érdekes helyszín kapuja tárul ki országszerte. 2022. szeptember 17-én és 18-én többszáz helyszínen temérdek rendezvény és séta várja a múltunk értékei iránt érdeklődőket. A programok többnyire ingyenesek, egy részük látogatása azonban regisztrációhoz kötött. Érdemes mielőbb jelentkezni a programokra, mert hamar betelnek a korlátozott számú helyek.

Földtani intézet

Kulturális Örökség Napjai 2022

A Kulturális Örökség Napjai 2022-ben a 150 éves intézményes magyar műemlékvédelem előtt tiszteleg.

„Minden mívelt nemzet (…) nemcsak kegyelettel viseltetik, de fennállását is biztosítani igyekszik azon műemlékeknek, melyek daczolva a századok viharaival, egyenként művelődési történelmének egy-egy dicső lapját, ősei munkájának egy-egy századokra szóló jelét képezik” – 150 éve, 1872. április 7-én kelt rendeletével hozta létre a magyar királyi vallás- és közoktatási miniszter a magyar műemlékek védelmét szolgáló első saját állami intézményünket, a Magyarországi Műemlékek Ideiglenes Bizottságát. – olvasható rendezvény hivatalos oldalán.

A Kulturális Örökség Napjait 1999 óta minden év szeptember 3. hétvégén megrendezik, egyre nagyobb érdeklődés mellett.

A rendezvény két napja alatt az idén is több száz olyan épület nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, amelyek máskor nem, részlegesen, időlegesen vagy csak a társadalom egyes rétegei által látogathatók. A folyamatosan látogatható épületekben ezen a két napon gyakran olyan helyekre is bevezetik a látogatókat, melyek egyébként zárva vannak a nagyközönség előtt.

A kulturális örökségnapi programok többnyire ingyenesen és szabadon látogathatók. Egyeseken minimális díj ellenében, míg másokon ingyenesen ugyan, de előzetes regisztráció után vehetünk részt.

A hatalmas programválasztékból mindenki megtalálhatja a számára érdekes és eddig még nem látott programokat. Megtekinthető például a Sándor Palota, a Földtani Intézet szecessziós épülete, az Országgyűlési Könyvtár, az Országos Levéltár és a Pesti Vigadó épülete is.

A Kulturális Örökség Napjai hivatalos oldalán minden program és információ megtalálható.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük