Különös tobozszüretre hív a Balaton édenkertje

A Balaton édenkertje, a Folly Arborétum advent harmadik hétvégéjén, 2021. december 11-én rendezi meg a hagyományos tobozszüretet. Vezetett túrák során esetenként speciális eszközökkel, alpintechnikával szedik le az öthektáros arborétum szüretelésre váró tobozait.

Különös tobozszüretre hív a Balaton édenkertje

A tobozok szüretelése minden évben egyedülálló élmény a badacsonyörsi Folly Arborétumban. A gyönyörű fekvésű kert egyes fenyői több mint tízméteres magasságokba nyúlnak, amelyek tobozai csak speciális eszközökkel, alpintechnikával szüretelhetők le.

Idén kicsit később értek be a tobozok a szokásosnál, ezért november helyett december 11-én, advent harmadik hétvégéjén lesz a tobozszüret. A Folly kertészei vezetett arborétumi túrán mesélnek majd a kert és fáinak történetéről. A séták során az atlasz- és himalájai cédrus, valamint a Pinus coulteri, azaz az óriástobozú fenyő érett tobozai kerülnek leszüretelésre.

Az óriástobozú fenyők szüretelése a leglátványosabb. A fák 10-15 méterig magasodnak, érett tobozaik pedig 30–40 cm hosszúak és 20-30 cm szélesek is lehetnek. Az itt található egyik példány már 80 éves, a negyedik generációs tulajdonos, Folly Réka nagypapája ültette, a másik fa 60 éves, és még az édesapa, Folly Gyula ültette.

óriás toboz

A tobozokat magfogás céljából szüretelik le, hogy azokból előbb kis magoncok, majd évtizedek múlva hatalmas fák fejlődjenek. A leszüretelt tobozok nem vihetők el, de senkinek sem kell üres kézzel távozni.

A felejthetetlen élmény mellé ajándék is jár a szüret napján. Az arborétum ajándéktobozokkal kedveskedik a látogatóknak, akik erdei fenyő, feketefenyő, himalájai selyemfenyő, mexikói selyemfenyő és ciprus tobozok közül választhatnak majd.

Idén 2021. december 11-én rendezzük meg a tobozszüretet a Follyban, amelyre szeretettel várjuk látogatóinkat. Az eseményt vezetett arborétumi séták is kísérik, valamint speciális jegyet kínálunk vendégeinknek. (Rossz idő esetén pótnap: december 18., szombat.)
A tobozszüret napján az arborétumba látogatóknak ajándéktobozzal kedveskedünk.
A tobozszüret napján igénybevehető speciális jegyünk a felnőtt belépőt, 3 fogásos menüt és egy saját nevelésű Cupressus sempervirens magoncot tartalmaz, ára: 6.900 Ft.
Program 2021.12.11. szombat (rossz idő esetén pótnap: 2021.12.18. szombat)
• 09:00 óra: Arborétum nyitás
• 11:00 óra: I. vezetett túra indul
• 14:00 óra: II. vezetett túra indul
A túrákon való részvétel ingyenes, nem szükséges előzetes regisztráció.

Gyülekező: a Nádasház előtt, a túrák kezdési időpontjában. – olvasható a Folly Facebook oldalán.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük