Kufstein vára, ahol magyarok is raboskodtak

Az Ausztria Tirol tartományában található Kufstein vára (Festung Kufstein) szomorú aktualitással szolgál a magyarok számára. Az 1865-ig rettegett börtönben, a Császár-torony zord celláiban több neves magyar honfitársunk is raboskodott. A 10-es cellában a magyar állam által létrehozott emlékkiállításon hajthatunk fejet a politikai fogolyként fogvatartott nagyjaink előtt.

Kufstein vára

Kufstein vára

Az Inn folyó partján épült Kufstein vára (németül: Festung Kufstein) 100 méterrel magasodik Kufstein városa fölé. Az impozáns erődítményt 1205-ben építették a bajor püspök rendeletére. A középkorban bajor hercegek birtoka volt.

1504-ben I. Miksa szerezte meg Kufsteint és környékét. 1512-ben jelentősen kibővítette és megerősíttette a várat. Ekkor épült a 4-8 méter vastag falakkal körbevett Császár-torony (Kaiserturmis), a későbbi börtön helye is. Miksa a várat és környékét Tirolhoz csatolta, azóta is Tirolhoz tartozik.

A várost a bajorok 1703-ban felgyújtották, de vár megúszta. 1805 és 1814 között egész Tirollal együtt bajor kézen volt. A Császár-torony (Kaiserturm) a 18-19. században, egészen 1865-ig börtön volt, ahova főleg a Habsburgok ellen harcoló politikai foglyokat – köztük több magyart is – zárták be.

Ma is láthatók körben a rabok cellái, amelyekben a magyar politikai foglyokat őrizték: Wesselényi Miklóst, Batsányi Jánost, Kazinczy Ferencet, és Szentjóbi László, Teleki Blanka, Lövey Klára, Szulyovszky Menyhért is itt raboskodott. A 13. számú cellában 1857-1865 között Rózsa Sándort, a híres betyárt is itt tartották fogva.

Kufstein vára

A magyar állam emlékkiállítást rendezett be a 10-es cellában.

Kufstein vára

A Császártornyon kívül négy másik torony is van a várban: a Bürgerturm (Polgárok tornya), Rondella (Körbástya), Fuchhsturm (Rókatorony).

A Bürgerturm ékessége az első világháborúban elesett hősök emlékére 1931-ben felállított Heldenorgel (Hősök orgonája). A 26 regiszteres, 1813 sípos remekhangú orgona zenéje a torony nyitott ablakán keresztül 15 km távolságra is elhallatszik. Minden délben megszólaltatják, nyaranta pedig este 6 órakor is játszanak rajta.

A vár több pontjából is nagyon jó a kilátás az Inn melletti bájos városra.

A vár történetéről még többet megtudhatunk a Heimatmuseum gazdag gyűjteményéből.

A várba legegyszerűbben a Römerhofgasséról gyorsfelvonóval lehet feljutni, amelynek árát a belépődíj magában foglalja.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük