Kübekháza látnivalói – mesefalu a hármashatár mentén

Aligha hiszem, hogy létezne még egy olyan magyar falu, ahol van music hall (zenepavilon), beach (strand), grund, galéria, kertmozi, tó szökőkúttal, banánfák és ráadásul a házak számozása folyamatos. Elmentem hát felfedezni mitől olyan különleges ez a falu, mik Kübekháza látnivalói és érdekességei.

A Csongrád-Csanád vármegyei Kübekházáról emlékeim szerint a rendszerváltás után, az operett gálák kapcsán hallottam először. Aztán pár éve karácsony környékén egy olvasóm hívta fel rá a figyelmem. Az akkor íródott cikkemnek a Kübekháza, ahol érzed jó helyen vagy címet adtam. Be kell valljam, hogy már a falu határához érve éreztem, hogy jó helyen vagyok. A falu utcáit róva ez az érzés csak fokozódott.  

Itt nemcsak érkezőt üdvözlik, de a távozót is méltó módon köszöntük három nyelven.

A Szegedtől 18 kilométerre, a román és a szerb határ közelében található Kübebházát (Kübeckhausen) a kincstár alapította 1844-ben, tehát még nincs 200 éves sem. A szabályos utcahálózatú falut Kübeck Károly (Karl Friedrich Freiherr Kübeck von Kübau báró) bécsi kamarai elnökről nevezték el. 

Az ide települt lakosság szinte teljesen szegedi gyökerű volt, 1851-től svábok is kezdtek beköltözni. A falubeliek a földjük egy meghatározott részén kötelesek voltak dohányt termeszteni. A dohánytermelésnek köszönhetően gyors és látványos fejlődésnek indult. Épült iskola, parókia és a környék legnagyobb és legszebb római katolikus temploma.

Az 1920-as trianoni szerződés Kübekházát Jugoszláviához csatolta, majd 1921. augusztus 19-én visszakerült Magyarországhoz. 

Virágkorát a két világháború között élte a fele-fele arányban magyarok és svábok által lakott takaros település. 1946-ban kitelepítették és elüldözték a német ajkú lakókat. A hetvenes-nyolcvanas évek tájára a település lehanyatlott. Fellendülése a rendszerváltás után indult meg.

Kübekháza látnivalói

Kübekházán eltévedni sem lehet. A rendezett településen térképet is találunk és az útbaigazító tábla is segít, hogy minden nevezetességet megtaláljuk. Mert itt aztán van minden: zenepavilon, strandröplabda pálya, beach a gyerekeknek, banánfák, tavi rózsák.

A település mértani központjában, a kör alakú Petőfi téren áll  a német és magyar összefogás eredményeként 1853-ban épült katolikus templom. A neogótikus Szent István plébániatemlpom főoltárkép Keszler János műve, Szent István koronafelajánlását ábrázolja. A templomot 1998-tól kezdték felújítani. A Magyar Országgyűlés leselejtezett piros szőnyegével díszít templomban a miséken kívül koncerteket és előadásokat is tartanak. 

A település épített nevezetességei közé tartoznak a településen még viszonylag nagy számban fellelhető eklektikus svábházak és a falusi magyar építészet remekei közé tartozó napsugaras motívummal díszített tűzfalak.

A templommal átellenes oldalon lévő Petőfi-mellszobor a szabadságharc centenáriumára készült.

Kübekházát mértani pontossággal tervezték meg. Az egyik legmeglepőbb érdekesség, hogy az ingatlanok számozása – ellentétben a hazánkban megszokottól – folytatólagos, tehát nem utcánként kezdődik újra. A házak számozása az 1-el kezdődik és az 586-al ér végét. Így fordulhat elő, hogy Mátyás utca egyik oldalában 80-asok a házszámok, a vele szemben lévő oldalon pedig 400-asok.

A falutól mindössze négyszáz méterre található a romániai Óbéba (Beba Veche) és ezer méterre a szerbiai Majdán-Rábé település, ezért a falutól délre állították fel a Hármashatár-emlékművet. Az építményen a magyar, a román és a szerb állam címerei utalnak a közeli államhatárokra. 2019. augusztusában az ide vezető utat épp építették, így sajnos nem tudtunk eljutni. 

A hétfő délelőtti időpont egyébként sem volt a legalkalmasabb a látogatásra, ugyanis a hét első napján zárva van az önkormányzat által nyitott kávézó, ahol a szintén önkormányzati kekszüzemben készített finomságok megvásárolhatók. Pedig már nagyon készültem, hogy megkóstoljam a minőségi bonbonokat, kézzel készült kekszeket és friss desszerteket, süteményeket.

A sváb, német és magyar termékeket kínáló boltocska kívülről is csalogató volt, szerintem bent is otthonos, amolyan nagymamás hangulat várt volna.  

A főtéren zenepavilon, mesterséges tó és azon átíveli híd gondoskodik a romantikus környezetről. 

Az előző cikkemben írtam, hogy hamarosan átadják az új buszmegállót. Hát jelentem, az is megtörtént. Az elektronikus kijelző nemcsak a buszok érkezési idejét mutatja, de az érkezőket is köszönti. Nem mellesleg a buszmegállóhoz fedett kerékpártároló is tartozik.

Kübekházi programok, rendezvények

Kübekháza legismertebb rendezvénye a 1999-óta a főtéren megrendezésre kerülő Operettfalu-Kübekháza program. Minden év július utolsó szombatján rendezik, ahová szerte a világból több ezren érkeznek, hogy megcsodálják Magyarország legnagyobb ingyenes szabadtéri operettgáláját. 

Május utolsó hétvégéjén tartják a falunapot és vele együtt a határnyitó ünnepséget. Ekkor mindhárom ország és mindhárom település lakói számára megnyílik a határ, hogy kulturális és sportrendezvényeken erősítsék barátságukat.

Kübekháza búcsúját Szent István ünnepén augusztus 20-án tartják.

Viszlát Kübek! Szerintem egyszer még visszatérek, hogy azt a híres kekszet is megkóstoljam.

További látnivalók Kübekháza közelében

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Bruno szerint:

    Ebbenaz évben lessz az Operett Fesztuval Kubekházán? Az interneten nem tudok találni semmit a fesztivalról.

    Kószönöm szépen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük