Kuba: romantikus retró a legnépesebb karibi országban

Kuba, az egykori spanyol gyarmat ma a legnépesebb karibi ország, egyben a világ egyik utolsó szocialista berendezkedésű állama. Romantikus retró hangulata a trópusi hőségben is vonzó és megunhatatlan. Fogadd szeretettel Ménis Veronika képes beszámolóját!

Kuba

Kuba, az egykori spanyol gyarmat

„Kuba (hivatalosan Kubai Köztársaság, spanyolul República de Cuba) karibi szigetország, területéhez Kuba szigetén túl – mely a Nagy-Antillák legnagyobb tagja – hozzátartozik még 1600 kisebb szárazulat is, amelyek közül méretével kiemelkedik a Juventud-sziget (korábban Pinos). Az egykori spanyol gyarmat ma a legnépesebb karibi ország, egyben a világ egyik utolsó szocialista berendezkedésű állama. 1972 és 1991 között a KGST tagja. Az Egyesült Államok az országtól bérli a haditengerészeti támaszpontjáról és börtönéről ismert Guantánamói-öblöt. 2015 augusztusában az USA levette az országot a terrorizmust támogató államok listájáról, ami azonban nem jelenti 1962-ben elrendelt embargó felfüggesztését.” – olvasható a wikipédiában.

Kuba
Kuba

Kuba híres a történelmi és kulturális jelentőségéről, valamint a gyönyörű strandjairól és a zenei hagyományairól. A kubai társadalom és gazdaság jellemzői közé tartozik a szocialista rendszer, amely az ország politikai és gazdasági életét szabályozza.

Kuba

A politikai helyzet változatos lehet, és a kubai kormányzat szerepe kulcsfontosságú az ország életében. A gazdaság különböző ágazatai közül a turizmus kiemelkedő fontosságú, mivel Kuba lenyűgöző tájakat kínál a látogatóknak, és gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik.

Kuba

Kuba fővárosa, Havanna

„Havanna a spanyol uralom idején a kontinens egyik legfontosabb városa volt. 1519-ben alapították a hódítók, városaik közül utolsónak és kedvező elhelyezkedésének köszönhetően hamar a gyarmatbirodalom bejárataként, fontos hajóépítő központként és a Spanyol Királyság felé induló hajó flották találkozási pontjaként funkcionált. A 16. és a 18. század között védelmére egy erődrendszert hoztak létre, ennek fő elemei a Castillo de la Real Fuerza, a Castillo de los Tre Reyes del Morro, a Fortaleza de San Carlos és a Castillo de la Puntan. Az óváros ma is látható épületeinek egy része barokk és neoklasszikus stílusban épült, a városképet boltíves, teraszos, kovácsolt vassal díszített belső udvaros lakóházak egészítik ki. Legfontosabb terei a Plaza de Armas és a Plaza de la Cathedral a San Cristobal-katedrálissal. Az épületet 1707-ben fejezték be, feltűnő jellegzetessége aszimmetrikus homlokzata. A város sértetlenül vészelte át a 19. századi függetlenségi háborúkat és viszonylag kevés kárt szenvedett az 1950-es évek zavaros időszakában is.” – olvasható az UNESCO világörökségi listára 1982-ben felkerült Havanna óvárosáról a wikipédiában.

Kuba
Kuba
Kuba

Hemingway szobája

Kuba

Hemingway cica temetője

Kuba

Pocakos pálmák, nem vicc, így hívják.

Kuba

Kuba főbb látnivalói, nevezetességei

Kuba rengeteg lenyűgöző látnivalót kínál, amelyek közül néhány a legfontosabb és legnépszerűbb turisztikai célpontok közé tartozik:

Havanna

Kuba fővárosa híres történelmi városközpontjáról, az óvárosáról, ahol gyönyörű, színes épületek és történelmi műemlékek találhatók. A Havanna Tengerparti Sétány (Malecón) is lenyűgöző látványt nyújt a tengerpart mentén.

Trinidad

Ez a város a világörökség része, és híres a jól megőrzött, koloniális stílusú épületeiről és macskaköves utcáiról. A város környékén számos természeti látnivaló is található, például a Topes de Collantes Nemzeti Park.

Viñales-völgy

Ez a vidék a világörökség része, és híres a lenyűgöző mészkőformációiról, a „mogotes”-ekről. A vidék kiváló lehetőségeket kínál túrázáshoz és hegymászáshoz.

Varadero

Ez Kuba legnépszerűbb üdülőhelye, hosszú homokos strandjaival és kristálytiszta tengerével. Ideális hely a vízi sportokhoz és a pihenéshez.

Cienfuegos

Ez a város a világörökség része, és híres a gyönyörű koloniális épületeiről és az elegáns tengerpartjáról.

Santa Clara

Ez a város híres a Che Guevara emlékművéről és mauzóleumáról, valamint a kubai forradalom egyik fontos helyszínéről.

Kuba

Kuba gasztronómiája

Kuba gazdag és ízletes konyhával rendelkezik, melyben a spanyol, afrikai és karibi hatások keverednek. Itt van néhány jellegzetes kubai étel és ital, amelyeket érdemes megkóstolni:

Ételek

 • Ropa Vieja: Ez egy hagyományos kubai húsétel, ami marhahúsból készül, és hosszan főzik, majd szálakra szedik és fűszeres szósszal tálalják.
 • Lechón asado: Ez a sült malac jellegzetes kubai étel, amelyet gyakran különleges alkalmakra készítenek. A malacot általában fűszerekkel és fokhagymával dörzsölik be, majd hosszú ideig sütik a hagyományos sütőben.
 • Moros y Cristianos: Ez egy rizses és babos étel, amely a spanyol és afrikai konyha hatásait tükrözi. A rizst fekete babokkal készítik, és gyakran fokhagymával és más fűszerekkel fűszerezik.
 • Tostones: Ezek a sült zöld banánok, amelyeket gyakran kísérőként vagy snackként fogyasztanak. A zöld banánokat szeletekre vágják, majd kétszer megsütik, amíg aranybarnára nem pirulnak.

Italok

 • Mojito: Ez a híres koktél kubai rummal, cukorral, mentalevéllel, lime-lével és szódavízzel készül. Friss, üdítő és nagyon népszerű ital.
 • Cuba Libre: Ez egy egyszerű koktél, amelyet kubai rummal és kolával készítenek, és általában lime szeletekkel és jéggel tálalják.
 • Piña Colada: Ez a gyümölcsös koktél kubai rummal, kókusztejjel és ananászlével készül. Nagyon népszerű és tökéletes választás a trópusi hangulat megteremtéséhez.
 • Café Cubano: Ez egy erős kubai kávé, amelyet gyakran édesített és habosított cukorral szolgálnak fel. Nagyszerű módja annak, hogy felfrissüljön és felfokozza az energiaszintjét.
Kuba

Érdekes és meglepő szokások Kubában

 • Che Guevara kultusz: Kuba híres forradalmi vezetője, Che Guevara, még mindig nagy tiszteletnek örvend az országban. Az ő képe és szimbólumai számos helyen megtalálhatók Kubában, például plakátokon, falakon és emlékműveken.
 • El Malecón élete: Havanna híres tengerparti sétánya, az El Malecón, több mint egy egyszerű sétány. Ez az a hely, ahol a helyiek összegyűlnek, hogy beszélgessenek, zenéljenek, táncoljanak és élvezzék az életüket, különösen a naplemente időszakában.
 • Vieja Kuba autók: Kubában híresek az 1950-es évekből származó, gondosan karbantartott amerikai autók, melyeket „Vieja Kuba” néven is emlegetnek. Ezek az autók a kubai kormányzat által hozott korlátozások miatt még mindig nagy számban láthatók az utakon.
 • Casas particulares: Ezek a magánszállások, amelyeket helyiek üzemeltetnek, egyre népszerűbbek a turisták körében Kubában. Ez egy jó módja annak, hogy közelebbről megismerkedj a kubai kultúrával és az emberekkel.
 • Két valuta használata: Kubában két hivatalos fizetőeszköz van: a kubai peso (CUP) és a konvertibilis peso (CUC). A turisták általában a CUC-ot használják, míg a helyiek inkább a CUP-ot használják a mindennapi vásárlások során.
 • Rum és szivar: A kubai rum és szivar világhírű, és mindkettő fontos részét képezi a kubai kultúrának és identitásnak. A rum gyártása és fogyasztása hagyományosan fontos szerepet játszik a kubai életben, és a kubai szivarokat a legmagasabb minőségűnek tartják a világon.

Kubai zene és tánc

A kubai zene és tánc szerves része a kubai kultúrának, és híres világszerte az élettel teli ritmusokról és táncmozdulatokról.

Zene

 • Son Cubano: Ez a hagyományos kubai zenei stílus, amelynek gyökerei az 19. századra nyúlnak vissza. A son cubano a spanyol gitár, a kongó dob és a tres nevű húros hangszer keverékéből áll, és élettel teli, táncolható ritmusokat hoz létre.
 • Salsa: A salsa eredetileg Kubából származik, és az 1970-es években vált népszerűvé világszerte. Ez egy táncos és érzéki zenei stílus, amely több különböző elemet ötvöz, beleértve a son cubanót, a afro-kubai ritmusokat és az amerikai jazzt.
 • Bolero: Ez a lassú és romantikus zenei stílus szintén eredetileg Kubából származik. A bolero lüktető ritmusa és dalszövegei általában szerelmi témákat feldolgoznak.
 • Timba: Ez egy modern kubai zenei stílus, amely a salsa, a jazz, a funk és más zenei stílusok elemeit ötvözi. A timba táncos és energikus zenét kínál, amelyet a fiatalabb generációk élveznek.
kubai zenészek az utcán

Tánc

 • Salsa: A salsa tánc egy szenvedélyes és érzéki táncstílus, amelyet párokban táncolnak. A táncot általában gyors és ritmikus lépések, forgások és testmozgások jellemzik.
 • Rumba: Ez az afro-kubai eredetű táncstílus érzéki és ritmikus mozgásokból áll, és hagyományosan a táncosok közötti kapcsolatot és interakciót hangsúlyozza.
 • Cha-cha-cha: Ez egy vidám és könnyed táncstílus, amely a salsa egyik változata. A cha-cha-cha lépései és ritmusai könnyen tanulhatók és követhetők, és gyakran társasági táncokon is előfordulnak.
 • Mambo: Ez egy gyors és lendületes táncstílus, amely a salsa egy másik változata. A mambo dinamikus lépések és forgások körül forog, és sok energiát és ritmust igényel a táncosoktól.

Nagyon köszönjük a csodás fotókat Ménis Veronikának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük