Krka vízesés – Krka Nemzeti Park Horvátországban

Horvátország vízesései közül egyértelműen a Plitvicei-tavaknál találhatók a legismertebbek. Krka Nemzeti Parkban található Krka vízesés kisebb méretű ugyan, de pont olyan látványos. Ráadásul itt római és középkori a műemlékekben is gyönyörködhetünk, mint például az egyik tó kis szigetén álló ferences kolostor. A Nagy vízesés előtti édesvizi medencében pedig még fürdeni is lehet. Sibenik környékén járva vétek lenne kihagyni.

Krka vízesés - Krka Nemzeti Park Horvátországban

 

Krka vízesés – Krka Nemzeti Park

A Krka Nemzeti Park (hivatalos nevén: Nacionalni park Krka, magyarosan: Krka vízesés) a Sibenik régió egyik kiemelt turisztikai látványossága. A 109 km2 területű park a Krka folyó felső szakaszait és a környező hegyeket foglalja magában. 1985-ben minősítették nemzeti parkká.

A nemzeti park fő látványossága a Krka vízesés, aminek teljes hossza 800 méter, szélessége 200 és 400 méter között változik, a szintkülönbség 48 méter.

Leglátványosabb a Nagy vízesés (Skradinski buk), ami a teljes vízesés-rendszerből 100 méteres szakaszt fed le és 17 kisebb vízesés alkotja.

A vízesés gyalogosan teljesen körbejárható, de kijelölt kerékpár utak is vannak. Többféle jegyet válthatunk, akár egy egész napot is eltölthetünk itt. Aki a természet felfedezésén túl kulturálódna is, talál itt néprajzi kiállítást, működő vízimalmot, ahol kukoricát őrölnek és szuvenír boltot is.

A Nagy vízesés előtti medencében fürdeni is lehet.

A felső vízesés, a Roski vízesés (Roski slap) egy lankás vízesés sok-sok apró zuhataggal, mészkő kitöréssel. A víz fodrozódása miatt a helyiek csak nyakláncnak hívják.

 

A Visovac szigeten lévő Visovaci ferences kolostorhoz a hajójegy megváltása után hajóval juthatunk el. A kolostort és Szűz Mária templomot 1445-ben építették. Régi könyveket, kéziratokat, ősnyomatokat nézhetünk meg a helyi múzeumban.

Krka vízesés - Krka Nemzeti Park Horvátországban

A számos sziklából és vízesésből álló park állat- és növényvilága is különleges, 222 madár- és 18 denevérfaj talált itt menedéket.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük