Krka vízesés – Krka Nemzeti Park Horvátországban

Horvátország vízesései közül egyértelműen a Plitvicei-tavaknál találhatók a legismertebbek. Krka Nemzeti Parkban található Krka vízesés kisebb méretű ugyan, de pont olyan látványos és népszerű a látogatók körében. Ráadásul itt római és középkori a műemlékekben is gyönyörködhetünk, mint például az egyik tó kis szigetén álló ferences kolostor. A Nagy vízesés előtti édesvizi medencében pedig még fürdeni is lehet. Sibenik környékén járva vétek lenne kihagyni.

Krka vízesés - Krka Nemzeti Park Horvátországban

Krka Nemzeti Park kialalulása

Horvátország egyik leglátogatottabb és legszebb nemzeti parkja a Krka-folyó mentén, Dalmácia középső részén található.

A Krka Nemzeti Park (hivatalos nevén: Nacionalni park Krka, magyarosan: Krka vízesés) a Sibenik régió egyik kiemelt turisztikai látványossága. A 109 km2 területű park a Krka folyó felső szakaszait és a környező hegyeket foglalja magában. 1985-ben minősítették nemzeti parkká, előtte csak a folyó bizonyos szakaszai voltak védettek.

A Krka völgyének mai arculata a tektorikus motgások és a kálcium-karbonát rétegekben végbemenő karsztosodásának eredménye. Maga a folyó háromféle bomborzaton folyik keresztül, hegyvidéken, mezőn és fennsíkon.

Krka Nemzeti Park és Krka vízesés látnivalói

A nemzeti park fő látványossága a Krka vízesés, aminek teljes hossza 800 méter, szélessége 200 és 400 méter között változik, a szintkülönbség 48 méter.

Nagy vízesés (Skradinski buk)

Leglátványosabb a Skradin városától keletre található Nagy vízesés (Skradinski buk), ami a teljes vízesés-rendszerből 100 méteres szakaszt fed le és 17 kisebb vízesés alkotja. A folyó vize Európa leghosszabb mésztufagátján kersztül zúg a mélybe.

Két úton juthatunk ide: a skradini bejárattól hajójáratok indulnak a vízeséshez, majd gyalogosan járhatjuk be a park területét. A másik lehetőség, hogy a Lozovav bejárat felől busszal vagy akár gyalogosan is útra kelhetünk. A legszebb látvány a hajóállomás közelében található hídról tárul elénk.

A vízesés gyalogosan teljesen körbejárható, de kijelölt kerékpár utak is vannak. Többféle jegyet válthatunk, akár egy egész napot is eltölthetünk itt.

Több kilátópont is van, a kis szigeten egy etnofalu épületei találhatók. Aki a természet felfedezésén túl kulturálódna is, talál itt néprajzi kiállítást, működő vízimalmot, ahol kukoricát őrölnek, éttermet és szuvenír boltot is.

Régebben a Nagy vízesés előtti medencében fürdeni is lehetett. Ezt azonban 2021-től betiltották.

Roski vízesés (Roski slap)

A park második legnagyobb vízesése a felső vízesés, a Roski vízesés (Roski slap) egy lankás vízesés sok-sok apró zuhataggal, mészkő kitöréssel. A víz fodrozódása miatt a helyiek csak nyakláncnak hívják.

Visovac-sziget

A Visovac-szigeten lévő Visovaci ferences kolostorhoz a hajójegy megváltása után hajóval juthatunk el. A kolostort és Szűz Mária templomot 1445-ben építették. Ma papneveldeként működik, egy múzeum is kialakításra került benne, ahol régi könyveket, kéziratokat, ősnyomatokat nézhetünk meg.

Krka vízesés - Krka Nemzeti Park Horvátországban

A folyó felsőbb szakaszain még több vízesést, történelmi, valamint kulturális épületet és műemléket láthatunk.

A Roski vízesés felett az Ozidana pecina barlang található, ami a régészeti ásatások szerint a kőkorban lakott volt, kora neolitikumi kerámiaedények maradványait találták itt.

Manojlovac vízesés

A fenti részen további öt kisebb vízesés tekinthető meg, leglátványosabb a 60 méter magasból zúduló Manojlovac.

A biciklivel érkezőknek jó hír, hogy a park területén 470 kilométernyi kerékpár utat építettek ki, így olyan helyeket is bejárhatnak, ahova a legtöbb turista nem jut el.

14 útvonalat jelöltek ki, melyek körutak, így biztosan nem járunk kétszer ugyanarra, viszont eltévedni sem tudunk: útvonal laírások, térképek és DPS -koordináták is segítik a kirándulókat.

Krka Nemzeti Park élóvilága

Krka Nemzeti Park területének nemcsak változatos természeti adottságai lenyűgözőek, hanem sokszínű élővilága is. A számos sziklából és vízesésből álló park állat- és növényvilága is különleges, 222 madár- és 18 denevérfaj talált itt menedéket.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük