Kreatív Városok Hálózata a fenntartható fejlődésért

Az UNESCO égisze alatt 2004 óta működik a Kreatív Városok Hálózata. A program célja, hogy elősegítse az együttműködést azokkal a városokkal, amelyek a kreativitást a fenntartható városfejlesztés stratégiai tényezőjeként azonosították. Világszerte csaknem 300 város alkotja jelenleg a hálózatot, amelyek együttműködnek egy közös cél érdekében: helyi szinten a kreativitást és a kulturális iparágakat helyezik fejlesztési terveik középpontjába, és aktívan együttműködnek nemzetközi szinten. Magyarországról jelenleg Budapest és Veszprém városa szerepel a listán.

virágos Veszprém

Kreatív Városok Hálózata kezdeményezés célja

Az UNESCO 2004-ben azzal a céllal hozta létre a Kreatív Városok Hálózatát, hogy erősítse a városokkal való és a városok közötti együttműködést. elismerve a kreativitást a fenntartható fejlődés egyik stratégiai tényezőjeként gazdasági, társadalmi, kulturális és környezeti szempontból egyaránt.

A Kreatív Városok Hálózata program hét kreativitási területe:

  • irodalom,
  • filmművészet,
  • zene,
  • design,
  • népművészetek,
  • médiaművészetek,
  • gasztronómia.

A hálózat tagjai megosztják egymással jó gyakorlataikat, és ezzel is erősítik a kultúra és kreativitás szerepét a mindennapi életben és elősegítsék szerepvállalását a városfejlesztési tervekben is.

Kreatív Városok Hálózata magyar helyszínei

Az UNESCO Kreatív Városok Hálózata eddig két magyarországi tagot tart nyilván:

  • Budapest 2015 óta a design,
  • Veszprém 2019 óta a zene terén képviseli hazánkat.

Budapest és a design

Budapest a design területén induló vállalkozások inkubátorának számít, így a helyi kreatív gazdaság leggyorsabban növekvő ágazata, amelynek bruttó hozzáadott értéke háromszorosára nőtt az elmúlt évtizedben.

Számos jelentős design-eseményt tartanak, mint például a Design Week Budapest és az Ajándék Terminál vásár, de a város elsősorban az innováció laboratóriumaként funkcionál. A Design Terminál, a Magyar Alkotóművészeti Egyetem (MKE) és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) a ​​legaktívabbak ezen a területen.

Az önkormányzat szorosan együttműködik a civil társadalommal a városi élet minőségének javítása érdekében.

Veszprém és a zene

Veszprém számos érdekes látnivalót kínál, mint például a felújított fő barokk sétálóutcát, de klasszikus zenéjéről, különösen kóruséletéről is jól ismert. Nagy hagyományokkal rendelkező amatőr és hivatásos énekegyüttesek sokaságával büszkélkedhet, köztük a Veszprémi Városi Kórussal és a Gizella Asszonykórussal. Minden általános iskolájának van saját kórusa.

Az éves zenei program részeként az utcazenei fesztivál – VeszprémFest népszerű rendezvény, 3 nap alatt 100.000 látogatóval. A város ad otthont a Vivace Nemzetközi Kórusfesztiválnak is, amely Japántól Finnországig vonzza a résztvevőket, hogy részt vegyenek egy globális énekversenyen.

Az Utcazene Fesztiválnak külön szobra is van. A Kolodko Mihály által készített Ödön, az utcazenész miniszobor a Kossuth utca alján, az Utcazene Fesztivál központi helyszínén szórakoztatja a nagyérdeműt.

Kolodko MIhály minszobra Veszprémben: Ödön az utcazenész

Veszprémre 2023-ban különösen nagy figyelem vetül, hisz Temesvárral és a görög Elefsina városával együtt Veszprém és Balaton viselheti az idén az Európa Kultúrális Fővárosa címet.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük