Krakkói botanikus kert (Ogród Botaniczny)

A krakkói botanikus kert (Ogród Botaniczny) egy olyan látványosság, ahova ritkán jutnak el a turisták. Ezen nincs mit csodálkozni, Krakkó annyira gazdag látnivalókban és oly sok érdekes programot kínál, hogy Jagelló Egyetem botanikus kertjére többnyire már nem jut idő. Olvasónk csodálatos fotókkal mutatja meg, miért érdemes beiktatni csodálatos növénykertet a legközelebbi krakkói látogatás alkalmával.

Krakkói botanikus kert

A Jagelló Egyetem 1783-ban alapított botanikus kertje Krakkó közepén, az óvárostól csupán húsz percnyi sétára található.

A területen a 17. században francia barokk park állt a Visztula holtágából leválasztott kisebb tavakkal. A 18. század közepéig a Czartoryski család birtokában volt, 1752-ben a jezsuiták tulajdonába került. A rend felbomlása után, 1783-ban 2,4 hektár területen megalapították a máig létező botanikus kertet. A kert megőrizte a palota kertjének korábbi elrendezését, míg növényvilága folyamatosan átalakult és bővült. Az 1950-es évekre érte el a mai 9,6 hektáros nagyságát.

Arnhoffer Klára már többször járt Krakkóban, ez alkalommal napokig maradt, hogy a kötelező látványosságon túl is legyen ideje felfedezni a várost és környékét. Látogatásáról már több bejegyzésben is írtam. Láttuk már Krakkót advent idején, és az Ojca Bernátkát, a csodálatos gyalogoshidat. De láthattuk a „Kis Krakkó”, azaz Biecz látnivalóit és Koszciuszkó Tádé dombját Krakkó mellett.

Most fogadd szeretettel Krakkó botanikus kertjében (Ogród Botaniczny) készített fotóit!

„A Jagello egyetem botanikus kertje Krakkó óvárosának közelében található, mégis viszonylag kevés turista látogatja. A kertet 1783-ban az egyetem rektora alapította. A kert egyaránt tartalmazott a francia hagyományokat követő, geometrikus mintázatú kerteket és angol stílusú, természetes parkokat. A botanikus kert napjainkban 9,8 hektárnyi területen 6000 növényfajtának ad otthont. Különleges látnivalónak számít az üvegház, amelyben pálmafákat és egy 400 éves Jagello-tölgyet őriznek. Hoztam pár képet a kertből. ”

Nagyon köszönjük a fotókat Arnhoffer Klárának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük