Kovács Margit Múzeum Szentendre

A Kossuth-díjas kerámiaművész, Kovács Margit életművét bemutató Kovács Margit Múzeum Teljes nevén Kovács Margit Kerámiamúzeum a mai napig az egyik leglátogatottabb kiállítóhely Szentendrén. Legismertebb kerámiának másolatai kézzel is megérinthetőek a vakok és gyengénlátók számára.

Kovács Margit Múzeum

Szentendrén már 1926-ban létrejött a Művésztelep. A város kulturális életének igazán nagy lendületet aaz adott, amikor Pest megye kulturális központjává jelölték ki 1960-ban. 1969-ben a Kálvária úton egy új művésztelep épült, a belvárosban több kis múzeum nyílt a városhoz kötődő képzőművészek, például Czóbel Béla, Barcsay Jenő alkotásaiból.

Kovács Margit Múzeum

A Kovács Margit Kerámiamúzeum alapjául szolgáló kerámiákat a magyar kerámiaművészet egyik megújítójának számító Kovács Marcsit adományozta megyei rangra emelkedett Ferenczy Múzeumnak 1972-ben. Az 1973-ban megnyílt kiállításon a művésznő ajándékozási szerződése is megtekinthető.

Kovács Margit Múzeum

A múzeumnak helytadó épületet a 18. század elején sóháznak építették barokk stílusban. Később postaállomás, plébánia, kereskedőház is volt benne, majd lakóházként használták. Az 1979-ben már múzeumként funkcionáló épületet 2011-ben többfunkciós, 110 négyzetméteres épületszárnnyal bővítették. A Görög utcai homlokzat kerámiaburkolatot kapott, amely motívumaiban Kovács Margit munkásságára, illetve a szomszédos műemlék épület reneszánsz sarokdíszítésére utal.

Kovács Margit Múzeum

Az 1970-es években ezt volt hazánkban egyik leglátogatottabb múzeuma. Kovács Margit alkotásait méltó módon, rendezetten és információkkal ellátva mutatja be. A művésznő halála után két évvel, 1979-ban az emeleti galériában Kovács Margit otthonának és műtermének az emlékeit is kiállították.

Kovács Margit Múzeum

Nyitvatartási és további további egyéb információkat a múzeum hivatalos oldalán találsz.

1974-ben a művésznő szülővárosának, Győrnek is ajándékozott alkotásokat, amelyeket a győri Városi Művészeti Múzeumban rendezett állandó kiállításon tekinthetünk meg.

Nagyon köszönöm a fotókat Berkóné Gál Zsuzsannának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük