Korlátozások alatt is látogatható arborétumok

Itt a jó idő, egyre többet vágyunk a szabadba. Szinte minden arborétum, sőt még az állatkertek többsége is zárva vannak a korlátozások miatt, de azért van néhány üdítő kivétel. 2021 február utolsó napjaiban is látogatható arborétumok listáját hoztam a teljesség igénye nélkül.

tavasz a Kámoni Arborétumban

Látogatható arborétumok

Azt nem igazán sikerült kiderítenem, hogy mitől függ, hogy mely arborétumok, botanikus kertek tartanak nyitva a korlátozások alatt. Ugyan az a szabályozás vonatkozik mindenkire, így gondolom az értelmezésben lehetnek különbségek. Vagy talán attól függ, hogy fogadnak-e látogatókat, hogy kinek a tulajdonában van a park és ki a fenntartója.

Ingyenes arborétumok

Az ingyenesen látogatható arborétumok általában nem zárt területen helyezkednek el, ezért közterületeknek minősülnek és mint ilyenek jelenleg is látogathatók.

Azt azonban nem jelenthetjük ki, hogy minden ingyenesen látogatható arborétum jelenleg is látogatható. A Martonvásári kastély parkja például általánosságban a helyi lakosok által ingyenesen látogatható, de most a korlátozás miatt előttük is zárva van a kapu.

Budapesten a Budai Arborétum egész évben mindenki számára ingyenes, de mivel szintén zárható területen van, jelenleg ez sem látogatható.

A Möcsényi Mihály botanikus kert Budapesten, a Városliget területén található, így az nem zárható, így itt megcsodálhatjuk a például a több száz éves platánfákat.

A felújítás alatt álló Füzérradványi kastély parkja, Károlyi-kastély park a felújítás alatt, jelenleg is látogatható. A kastélypark vezetett parktúrákkal és egyéni látogatással várja vendégeit (hétfőtől péntekig, 11 és 15 órakor bejelentkezés alapján a 70/902-32-12 telefonszámon).

A Pilisi Parkerdő gondozásában lévő Gödöllő Erdészeti Arborétum minden nap várja a látogatókat.

Belépődíjjal látogatható arborétumok

Budapesten a Soroksári botanikus kert hétvége kivételével várja a látogatókat.

Szombathelyen a Kámoni Arborétum minden nap látogatható.

Szinté nyitva áll a látogatók előtt a Szarvasi Arborétum, a Pepi-kert.

A Kecskeméti Arborétum területén kegyhelyet is találunk.

Az információkat a cikk írásának napján, 2021. február 23-án az arborétumok honlapján ellenőriztem.

Különösen nagyobb távolság megtétele előtt érdemes azonban felhívni az adott helyet, hogy biztosan nyitott kapukat találjunk.

Nem árt azonban tisztában lenni azzal, hogy az adott településnek vagy településrésznek milyen egyedi szabályai vannak. Az egyedi szabályok ugyanis a közterületeken való maszkhasználatot is kötelezővé tehetik.

Update: 2021. március 4-től az Alcsúti Arborétum is megnyitja kapuit.

2021. március 11-től a budapesti Füvészkert is látogatható.

2021. április 14-től újra látogatható a Nemzeti Botanikus Kert Vácrátóton.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük