Kolodko Mihály miniszobrai Budapesten

Szinte nem telik el úgy hét, ne tűnne fel egy újabb miniszobor Budapesten vagy az ország bármelyik más részén. Kolodko Mihály miniszobrai olyan népszerűek, hogy már külön rajongói oldalt is létrehoztak az aprócska műalkotásoknak. Most olvasóm segítségével a Budapesten közterületein található miniszobrokból szemezgetünk. 

Kolodko Mihály miniszobrai Várkonyi Gertrúdot is már rég rabul ejtették. Csodálatos gyűjteményét most velünk is megosztja. Van közte olyan is, amit már nem láthatunk és olyan szemszögből fotózott is, amit az utcán nem tudnánk megtenni.

Gertivel 2016-ban egy fotós tanfolyamon ismerkedtem meg. Már első nap feltűnt, hogy mennyivel ügyesebb fotós, mint én valaha is leszek. Minden témához nagyon érzékenyen, rendkívüli látásmóddal nyúl, nem csoda hát, hogy a fantasztikus képek kerülnek ki a kezei közül.

Az anyai ágon magyarszármazású Kolodko Mihály miniszobrait is előszeretettel kapja lencsevégre. Ezeket a csöppnyi alkotásokat is nagyon jól meg tudja fogni. Az egyébként is figyelemre méltó apróságok Gerti látásmódjával azonnal életre kelnek. Nagy örömöm számomra, hogy a bámulatos Szószék-sziklánál tett túrájának fényképei után bemutathatom szobrocskákról készített fotóit is. 

Kolodko Mihály miniszobrai

„Kolodko Mihály kárpátaljai szobrászművész. Első alkotásai Ungvárt díszítik. Az apró szobrok ötlete onnan származott, hogy minden alkotást először kicsiben kell elkészíteni. Majd a szobrász, ha nem talál megrendelőt, akkor félreteszi, vagy feledésbe megy. Hogy ez ne történjen meg, ezeket a kicsi szobrokat helyezte el Ungvár utcáin, ahol egy idő után megszerették alkotásait. 2017-ben települt át Magyarországra, itt elsőként a Főkukacot készítette el. Oka is volt, hiszen a mesealakot ő maga nagyon szerette és ezek a történetek tanították őt magyarul beszélni.

A gyűjteményemben szerepel még egy kiállítás a művésztől, valamint a mappák mélyén lapulhatnak még alkotások, csak hirtelen nem tudom hol keressem pl. a bűvös kockát. Ha van rá igény, szívesen kutatok majd utánuk is, és jelentkezem, ha új szobor akadt az objektívem hegyére. Köszönöm a figyelmeteket!

A Főkukac a Parlamenttel szemben csodálja a legszebb várost a világon, mindössze 15 cm-es, a Halász utcai villamosmegállónál kell keresni.

A várost nézegeti. Én meg őt, mert mindig meg kell látogatni.

Hogy lássátok szemből is, ezt egy kiállításon tudtam így fotózni.

Mekk Elek a Moszkva,bocsánat, a Széll Kálmán téren, szintén a villamosmegállóknál hirdeti tudományát. Ezt a szobrot el is lopták, így újra kellett kihelyezni. Mindenki szereti, hidegben felöltöztetik.

Mekk Elek, amikor udvarolni készül.

Elek a kiállításon, látjátok, a hóna alatt Moszkva tér van… 🙂

Budán a Várban, a sikló felső állomásánál látható még egyik kedvencem, a Kockásfülű nyúl, aki szintén a várost vigyázza látcsövével.

Kockásfülű szemből, a kiállításon, mert így nem láthatjuk.

A következő szobrokban bővelkedő terület a Szabadság tér. Itt Breki ácsorog a korlátok mellett.

A szovjet emlékmű mögött egy félreértelmezett díszpárnán elhelyezett usánka is rövid ideig látható volt.

A politika azonban közbeszólt, és egy „derék” hazafi baltával leverte, majd a Dunába dobta az ártatlan alkotást. Ebből a művész nem készített másolatot, helyette a sapka helyére egy baltát helyezett el.

A még fel nem fedezett mű Süsü álarccal, a kiállításon szerencsére már ezt is láttam.

Roskovics Ignác szobra a Duna parton.

Talán nem tudja mindenki, hogy a nem apró, de nagyon kedves alkotás Roskovics Ignácot ábrázolja.

A Hold utca örökmécseshez közel álló sarkán egy stílusos alkotás látható, egy Holdjáróról.

Rejtő Jenő lakóházához egészen közel, a Magyar Színházzal szemben áll stílusosan a Tizennégy karátos autó. Nem is olyan apró, de öröm volt a környéken sétálni és emlékezni a sok mókás alakra, akiket Rejtő megálmodott.

A Bethlen Gábor téren áll Noé bárkája – egészen közel az Állatorvostudományi Egyetemhez.

A pesti oldalon van még számtalan szobrocska. A New York palota oldalában egy búvár, aki a kezében egy kulcsot tart. A városi legenda szerint a kávéház kulcsát megnyitása után Molnár Ferenc a Dunába dobta, hogy soha ne legyen az zárva.


Bocsánat, itt egy kicsit közbe szólok. A New York Kávéház körül sok legenda kering, írtak is már ezekről. A kulcsos legenda jól hangzik, de kicsit másként történt. „A legenda szerint megnyitó napján pesti bohémek (köztük Molnár Ferenc) a Dunába dobták a kávéház kulcsait, hogy az éjjel-nappal nyitva legyen. Jól hangzik, de nem igaz. A Pál utcai fiúk írója ekkor még csak 16 éves volt. A legenda alapja valószínűleg egy korábbi történet újragondolása. A Fiume kávéházban az 1800-as évek végén újságírók egy csoportja a záróra ellen tiltakozva kidobta a kulcsot a hóba.”

Szentgyörgyi Izabell olvasónktól is kaptunk erről egy téli fotót.


Ez a kiállításon látott darab nagyon megfogott. Ha jól tudom, Ungváron áll valahol.

A Dohány utcai Zsinagóga mellett egy villanyoszlopon áll Herzl Tivadar szobra.

Végül, de nem utolsó sorban a legújabb, Kőbányán, a Dreher Sörgyár bejáratánál.

Hozzák a frissítő sört.”

Nagyon köszönöm Gertinek a csodálatos tárlatot!
 

Tippek a miniszobrok keresgéléséhez

Az ötletes miniszobrok rajongóinak érdemes követni a művész Facebook oldalát, ahova rendszeresen felkerülnek az újdonságok. Igaz a helyet nem árulják el, de aki szemfüles, rájöhet a háttérből. Sőt egy térkép is található az oldalon a régebbi alkotásokkal. Gondolom csak idő kérdése, hogy mikor frissítik a miniszobrok térképét.

Továbbá tudom ajánlani a Köztérkép (kozterkep.hu) oldalt, ahol hazánk szinte minden szobra megtalálható fotóval, leírással. Ráadásul magyar szobrászok külföldön elhelyezett alkotásai is megtalálhatók itt. A kereső is jól működik, alkotó szerint is lehet kutakodni. Kolodko Mihály szobrait az alábbi linken éred el:

https://www.kozterkep.hu/kereses/lista?oldalcim=Kolodko%20Mih%C3%A1ly&visszalepes=%2Falkotok%2Fmegtekintes%2F6186&alkoto_az=6186&alkoto=Kolodko%20Mih%C3%A1ly&fbclid=IwAR2AS8FBawYyYpyKIlN_1iuOEBWSOTNJo1kJCGGx51YXarlbp3nPNgJszQE

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük