Kölni karnevál – az ötödik évszak Kölnben

A farsang és vele a karneváli időszak a világ nagy részén a január 6-i vízkereszt után kezdődik. Nem így a  németországi Kölnben. A németek leghíresebb farsang búcsúztatója, a Kölni karnevál minden év november 11-én 11:11-kor kezdődik az Alter Markton. A nagyszabású ünnepségsorozatot a kölniek egyszerűen csak Ötödik évszaknak hívják. 

Kölni karnevál

Kölni karnevál

A németországi karneválok közül a Kölni karnevál a legismertebb. Míg Rioban az erotikáé a főszerep, Kölnben a karnevál politikai célokat is szolgál.

Ugyan a karneváli szezon hivatalosan november 11-én 11:11-kor kezdődik az Alter Markton, ez nem jelenti azt, hogy hónapokon keresztül karneváloznak Kölnben. Ezen a napon megválasztják a karnevál három főszereplőjét: a herceget, a szüzet és a parasztot. A szűz hagyományosan egy női maskarába bújt férfi. Nekik majd az igazi karneváli kezdetekor, a „nők farsangján” lesz igazán szerepük.

A karnevál ezután majd csak a farsangi héten folytatódik. 2022-ben február 24-én kezdődik a farsangi hét és március 1-én, húshagyó kedden ér véget. Minden napnak külön nevet is adtak.

„Nők farsangja” (Weiberfastnacht) – csütörtök

11 óra 11 perckor a főpolgármester hivatalosan is megnyitja a karnevált és átadja a város kulcsát a hercegnek (Dreigestirn). Az üzletek zárva tartanak, vagy korábban zárnak, hogy mindenki együtt ünnepelhessen. Ezen a napon az „őrült nők” a hagyomány szerint levágják a férfiak nyakkendőjét, innen ered a „nők farsangja” elnevezés.

Karnevál péntek (Karnevalsfreitag)

Az Altmarkon, a régi piacon az egész estés mulatságot tartanak színes programokkal és számos fellépővel.

Rózsák hétfője (Rosenmontag)

Hétfőn van a karnevál csúcspontja. A 6 kilométeres karneváli felvonulás a belvárosban, a Chlodwigplatztól a Mohrenstraßéig tart. A felvonuló „karneváli vonatot” (Karnevalszug) különböző beöltözött egyesületek, iskolák, zenekarok, tánccsoportok alkotják. Menetelés közben csokoládét, cukorkát és apróbb ajándékokat dobálnak a nézelődő tömegbe. A tömeg mindeközben a „Kamelle, Kamelle!” („adományt!”) szavakat skandálja.

A felvonuláson bárki résztvehet, ha beöltözik. A kényelmesebbek tribünökről, a szerencsésebbek a lakás vagy a szálloda ablakából figyelhetik az elvonuló maskarások tömegét. Aki az adományokra vadászik, az peidg oldalról követheti a menetet.

Húshagyókedd

Az egész napos szórakozás után, éjfélkor egy életnagyságú szalmafigura elégetésével vetnek véget a napokig tartó dáridónak.

Hamvazószerda (Aschermittwoch)

Ezen a napon ér véget a mulatság. A legtöbb karneváli társaság a hagyományokhoz híven még egyszer találkozik, hogy a szokásos halból készült menüt együtt elfogyasszák.

Még a 2000-es évek elején magam is részt vettem a Kölni karneválon és igazán hatalmas élmény volt. A nagyobb munkahelyeken saját bulit is szerveztek a dolgozóknak. Igazán szűrreális volt, ahogy a több száz különböző jelmezbe öltözött felnőtt várta, hogy megérkezzen a herceg, a szűz és a paraszt.

Karneváli felvonulást nem csak a belvárosban tartanak. A nagyobb kerületeknek van külön felvonulása, ahol a helyi szervezetek, vállalatok tagjai, dolgozói vonulnak és osztogatnak ajándékokat.

Az egyes karneváli menetek időpontját és útvonalát az újságokban is közzéteszik, az élelmesebbek pedig több felvonulásra is elmennek csodoládékaz és egyéb ajándékokat gyűjteni.

Kölni karnevál videón

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük