Koller Galéria Budapesten – Magyarország legrégebbi magángalériája

Amerigo Tot magyar-olasz szobrászművész egykori műteremházában, a budapesti várnegyedben találjuk Magyarország legrégebb óta folyamatosan működő magán galériáját. A Koller Galéria szoborkertjében és kiállítótermeiben a legnevesebb magyar kortárs művészek alkotásaiban gyönyörködhetünk. A tetőtérben Amerigo Tot, a híres magyar művész emlékszobája található.

Koller Galéria

Koller Galéria Budapesten

„A Koller galéria a budai várban, a Táncsics utcában található. Felső szintjén Amerigo Tot emlékszoba és kiállítás van. Varga Imre szobrokkal is találkoztunk, más kortárs művészek grafikái és szobrai mellett. Élmény volt…” – ajánlotta figyelmünkbe a különleges kiállítóhelyet Sutusné Grébel Irén.

A szoborkertben a 2019-ben elhunyt Varga Imre több alkotásával is találkozhatunk. Ha ismerősnek tűnnek az esernyős hölgyek, az nem a véletlen műve. Az Óbudán felállított Várakozók szoborcsoport lányait – mint annyi helyen hazánkban és a világban – itt is felfedezhetjük.

Koller Galéria

A galéria névadóa, Koller György (1923-1996) 1953-ban hozta létre a Rézkarcoló Művészek Alkotóközösségét (RMAK). 1980-ban Amerigo Tot olasz-magyar művész műteremházában nyitotta meg kapuit Magyarország első magángalériája. Ezután a Koller Galéria engedélyt kapott grafikai munkák mellett szobrok, kisplasztikák és festmények forgalmazására is.

Az épület legfelső szintjén Amerigo Tot művész tiszteletére egy állandó emlékszobát alakítottak ki.

Sorba nyíltak meg az egyéb kiállítóhelyek. 1984-ben a Magyar Nemzeti Galériában, majd a Petőfi Sándor utcában és a budai Hilton Szállodában. A galéria kiállítások szervezésével a kortárs magyar művészet hírnevét külföldön terjesztette. Segítségükkel eljuthattak például Kass János művei Londonba, Varga Imre alkotásai Velencébe, Bécsbe, Bázelba és Párizsba, ill. Melocco Miklós munkái Hamburgba.

A galéria hatvan fős művészgárdáját korábban olyan nevek és életművek fémjelezték, mint Amerigo Tot, Barcsay Jenő, Borsos Miklós, Glatz Oszkár, Iván Szilárd, Molnár C. Pál, Szalay Lajos, Szőnyi István, később Almásy Aladár, Galambos Tamás, Gerzson Pál, Gross Arnold, Gyulai Líviusz, Kass János, Kiss Tibor, Melocco Miklós, Patay László, Szász Endre, Varga Imre, Váró Márton. Alkotásaikkal a szoborkertben is találkozhatunk.

Az alapító Koller György 1996-ban elhunyt. 2006-tól unokája vette át a galéria vezetését.

1997-től a Magyar Művészeti Akadémia minden évben a kortárs magyar művészet két vagy három legjelesebb alkotójának a Koller Edit által alapított Koller-díjat adja át.

Koller Galéria

Nagyon köszönjük az ajánlót és a fotókat Sutusné Grébel Irénnek!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük