Koháry-Coburg-kastély – Szentantal kastélya

A Koháry-Coburg-kastély – dacolva a viharos évszázadokkal – ma is büszkén áll a Selmeci-hegység csúcsai közt megbúvó Szentantal (Sväty Anton) dombján. A település a nevét Remete Szent Antal után kapta, az ő tiszteletére emelték a 18. századi barokk templomot is. Szentantal kastélya csodálatosan karbantartott barokk épület, ahol minden hétre jut egy terem. A gazdagon díszített szobákban a bútorok is eredetiek, innen a szentantali kastély termeiből származnak.

Szentantal kastélya és egyéb látnivalói

A szlovákiai kastély az Ipolyság területén, a Selmecbányától 5 km-re található Szentantalon áll. Szentantal (Sväty Anton) nevét Remete Szent Antal után kapta. Az ő tiszteletére emelték a 18. századi barokk templomot. A templom nevezetessége a 16. századi gótikus Madonna szobor és M. S. mester selmecbányai szárnyasoltárának egyik táblaképe, A Jézus születése című alkotás. A 18. század első feléből származó harangláb és egy 1758-ban épített rokokó kápolna érdemel még említést.

Sok látogatót vonz a szeptemberben megtartott országos vadászati ünnepség, a Szent Hubertusz napok.

Koháry-Coburg-kastély

A Koháry-Coburg-kastély története

A kastélyhoz kanyargó erdei úton jutunk fel. Az épület helyén egykor középkori vár állt, ennek maradványaira kezdet el építkezni gróf Koháry András 1744-ben.

A német eredetű Coburg hercegi család házasság révén jutott a kastélyhoz 1826-ban. Amikor Coburg Ferdinándnak, – aki 1887-től Bulgária cárja, vagyis uralkodója volt – az első világháború után távoznia kellett Bulgáriából, ebbe a kastélyba költözött. Kedvenc időtöltése a vadászat, a kirándulás és a botanika tanulmányozása volt. A kastély mai berendezési tárgyai jórészt az Ő gyűjtőszenvedélyének köszönhetőek.

A 19. században klasszicista külsőt kapott, de a homlokzat és díszkút megőrizte barokk formáját.

Lépcsősora Schönbrunni-kastély mintájára készült.

Koháry-Coburg-kastély

A Barokk szobrok és a XIV. Lajos korabeli bútorok eredetiek.

Érdekessége, hogy  tervezésénél a naptári évre utaló szimbólikumokat használtak. Erről tanuskodik a 365 ablak, 52 terem, 12 kémény, 7 árkád, négy bejárat.

A múzeumként működő, nemzeti kulturális műemléket 1962-ben nyitották meg a nagyközönség előtt.

A kastély termeiben megismerkedhetünk a Koháryak, Coburgok történetével, családtagjaival. Megtekinthetjük a freskókkal díszített barokk kápolnát és a Koháryak levél- és könyvtárát is.

A kiállított velencei acéltükrök, gyönyörű hímzések, antik műkincsek és korabeli bútorok eredetileg is a kastélyhoz tartoztak.

Páratlan a vadászati, erdészeti, faipari kiállítása is.

Érdemes egy sétát tenni a kastély mögötti angolparkban, melynek gyönyörű kútját kőpadok veszik körül, mesterségesen létrehozott barlang, vízesés, tavacska, fahíd és pavilon is található benne.

Nagyon köszönjük a csodálatos fotókat Csanády Józsefnek!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük