Klebelsberg Kultúrkúria: művészet és kultúra a budai hegyek ölelésében

A budai hegyek ölelésében, a II. kerületben található Klebelsberg Kultúrkúria igazi kulturális oázis a fővárosban. A hajdani Klebelsberg-birtokhoz tartozó területen fekvő intézmény 2005 óta nyitja meg kapuit a művészet és a szórakozás szerelmeseinek, különleges programokkal várva kicsiket és nagyokat egyaránt. A lenyűgöző környezetben, a változatos programok kavalkádjában garantáltan felejthetetlen élményeket szerezhetnek a látogatók.

Klebesberg Kultúrkúria

Klebelsberg Kuno emlékezete

A Klebelsberg Kultúrkúria a hajdani Klebelsberg-birtokhoz tartozó területen került kialakításra. A régi kúriaépület a felújítást követően megőrizte klasszicista vonásait.

A kúria tulajdonosa Gróf Klebelsberg Kuno (1875-1932) jogász, országgyűlési képviselő és művelődéspolitikus volt. Klebelsberg Kuno neve szorosan összefonódik a magyar oktatásügy és kultúra XX. századi fejlődésével. Közel egy évtizeden át, 1922 és 1931 között töltötte be a vallás- és közoktatásügyi miniszteri tisztséget, mely időszak alatt maradandó nyomot hagyott a magyar oktatási rendszerben.

Klebelsberg Kuno ma is kiemelkedő alakja a magyar történelemnek. Művelődéspolitikusként végzett munkássága máig hatással van a magyar oktatási rendszerre és kulturális életre. Nevét számos intézmény, díj és ösztöndíj őrzi.

A budapesti Klebelsberg Kultúrkúria az ő nevét viseli, és méltóképpen őrzi szellemiségét. A Kultúrkúria szomszédságában, a Klebelsberg-kastélyban található Klebelsberg Kuno Emlékmúzeum állandó kiállítással mutatja be az egykori miniszter életét és munkásságát.

Klebelsberg Kultúrkúria

Klebelsberg Kultúrkúria szolgáltatásai

A Klebelsberg Kultúrkúria épületegyüttese magában hordozza a múlt és a jelen varázslatos összhangját. A felújított klasszicista kúriaépület mellett a kortárs építészet formavilágát tükröző új szárny modern hangulatot kölcsönöz az intézménynek. A sétányokon rámpák segítik a mozgássérültek közlekedését, az akadálymentesítés pedig mindenki számára elérhetővé teszi a programokat.

A Kultúrkúria a képzőművészet szerelmeseinek igazi paradicsoma. A folyamatosan megújuló kiállításokon klasszikus és kortárs alkotások egyaránt megtalálhatóak. Festmények, grafikák, szobrok, fotók és installációk tárulnak a látogatók elé, izgalmas tárlatvezetések és művészeti programok kíséretében.

A színjátszás szerelmesei sem unatkoznak a Kultúrkúriában. A színházi szezonban változatos előadások várják a közönséget, a klasszikus drámáktól a modern vígjátékokig. A hangversenyteremben pedig komolyzenei koncertek, jazzműsorok és népzenei esték kápráztatják el a hallgatókat.

A legkisebbek sem maradnak ki a jóból! A Kultúrkúria rendszeresen tart gyerekprogramokat, ahol kézműves foglalkozások, játékos tanulás és meseelőadások várják a családokat. A Családi Napon pedig közös mókában és kalandokban vehetnek részt kicsik és nagyok.

A Klebelsberg Kultúrkúria Budapest egyik legkedveltebb kulturális központja, ahol mindenki megtalálhatja a számára megfelelő programot.

2024. május 13-án készítettem a fotókat, amikor két csodálatos kiállítást tekintettem meg az épületben.

  • VI. GlasSprings – Glass is forever – az üveg örök – csoportos üvegművészeti kiállítás 2024. május 19-ig tekinthetó meg,
  • míg Az év természetfotósa 2023 – fotókiállítás 2024. május 26-ig látogatható.

A rendezvényközpont akadálymentes, kényesmes rámpán keresztül lehet feljutni a legfelső szintre. A fotó kiállítást épp emellett rendezték, így azt is bárki megnézheti.

Aki kiváncsi a hely és a II. kerület történetére, hírességeire és látnivalóira, az a vaskos könyvek lapozgatása közben sok érdekességre bukkanhat.

A kiállítások és előadások folyamatosak, így érdemes gyakran böngészni a kultúrkúria oldalát.

Klebelsberg Kultúrkúria megközelítése

A Kultúrkúria a II. kerület Templom utca 2-10 szám alatt található. Nagy parkolóval rendelkezik, mely ingyenesen áll a látogatők rendelkezésére.

Tömegközlekedéssel a Hűvösvölgyi végállomásról induló buszokkal közelíthető meg legegyszerűbben.

A Klebelsberg Kultúrkúria programjaira jegyek online és a helyszínen is válthatók. A nyitvatartási időkről, a programokról és a jegyárakról bővebb információk a Kultúrkúria honlapján találhatók.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük