Kiszombori Rónay-kastély – jobb jövőre vár

A kiszombori Rónay-kastély évek óta romosan és kihasználatlanul áll a Csongrád-Csanád vármegyei nagyközség központjában. A romantikus stílusú kastély az önkormányzat tulajdonában van, a felújítására azonban nincs meg az anyagi forrás.

Kiszombori Rónay-kastély

Kiszombor története a 18. század végétől szorosan egybefonódott a települést birtokló zombori Rónay család történetével.

1781-ben Oexel Mátyás József nagyszentmiklósi sörgyáros, német nemes egy bécsi árverésen vásárolta meg a kiszombori uradalmat. 20 gyermeke született és benépesítették a környéket, ők lettek a zombori Rónayak. V. Ferdinánd császárnál egy vicces félreértés miatt kérték a névváltoztatást, miután a vendégségben az egyik lakás az Oexel nevet a német ochse, azaz ökör szónak értette és így jelentette be a családot.

A leszármazottak nem csak nevükben magyarosodtak, gondolkodásukban és a haza iránti hűségükben is jeleskedtek. A család virágkora a 19. század elejétől a 20. század elejéig tartott: főispánok, alispánok, országgyűlési képviselők, táblabírák kerültek ki közülük.

Ma a Rónayak emlékét a községben jobbára már csak az itt maradt épületek őrzik: a kastély, a kúriák, a magtárak, a temetői síremlékek és az általuk épített közintézmények. Az akkori családtagok 1945 után a falu elhagyására kényszerültek, hagyatékukat, használati tárgyaikat széthordták.

Rónay-kastély

Kiszombori Rónay-kastély

A kastélyt Rónay Móric (1813-1890), Torontál vármegye al-, majd főjegyzője, majd a vármegye főispánja építtette 1858-ban, azután, hogy megtetszett neki a ma az olaszországi Trieszben található Miramare-kastély.

A kastély nemcsak lakhelyül szolgált, a felső szinten magtárat alakítottak ki. Előző lakhelyükből, a mai kastély mellett álló földszintes épületből konyhát, cselédházat és istállót alakítottak ki.

A kastélyt 1890-ben Móric egyetlen fia, Rónay Emil örökölte. Emil 1899-es halála után a birtok feleségére, Kiriák Johannára szállt. Az özvegy 1902-ben eladta a kastélyt sógorának, Rónay Jenőnek. Valószínűleg Rónay Jenő tulajdonlása alatt romantikus stílusban átépítették, ekkor épülhetett a kastélyhoz a torony is.

Az államosítás után először lakásként, majd ipari célokra hasznosították. Volt itt hagyma tároló, baromfitelep, magtár is. A kastélyhoz tartozó egykori szép kertet is tönkretették.

1995-ben került a kiszombori önkormányzat tulajdonába. 2000-ben a tetőt, valamint a toronyba vezető lépcsőt teljesen felújították, a teljes felújításra azonban nem volt pénz.

A kastély tehát üresen, látogathatatlanul várja megmentőjét.

Kiszombori kastély

Ha arra jársz, ne hagyd ki a rotunda megtekintését és nyaranta a kukorica-útvesztő is hatalmas családi élményt nyújt.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük