Kiszombori kukorica-útvesztő – a természet szabadulószobája

Idén már 15. alkalommal rendezik meg a Kukorica-útvesztő Fesztivált a Csongrád-Csanád vármegyei Kiszomborban. 2023. július 15 és augusztus 20 között bárki próbára teheti szabaduló-képességét az 5 hektárnyi területre ültetett kukoricatáblában. A kukorica labiruntus felfedezése gyerekekkel is jó móka.

Kiszombori kukorica-útvesztő

Kiszombori kukorica-útvesztő – Kaland a kukoricásban

A 12.-13. századi Rotundájáról híres Kiszomborba a labiruntus miatt is érdemes ellátogatni.

A kukorica labirintus története 2004-ig nyúlik vissza, amiről így írnak a hivatalos oldalon:

Két barát amerikai ötlet alapján elhatározza, hogy valóra váltja azt, ami a nyugati világ “őrültebb” felén működik.
Kis befektetéssel, nagy adag humorral jó szórakozást lehet nyújtani sok ember részére, és hát saját maguk számára is.
Az első helyszín Ferencszállás közelében az úgynevezett kukutyini határban, saját birtokon volt, ezen hoztuk létre az útvesztőt, amelyben még nem volt figura.
Az első év mérsékelt sikere ellenére nem adtuk fel, már csak azért sem, mert Ferencszállás polgármestere, gazdái és lakói, igaz, hogy megmosolyogva bennünket, de segítettek mindenben. Ha ez a segítség nincs, talán az első évek után befejeztük volna.
A következő három évben a falu közelében alakítottuk útvesztőinket. 2006-ban elkészült az első figurális útvesztőnk, a csodaszarvast mintázva. Megkockáztatom, hogy az ország és talán Európa legnagyobb útvesztője volt!

A 2009-es évben alakították ki először Kiszomborban az útvesztőt.

2008 őszén megkerestük a kiszombori Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör egyesületet, és felajánlottuk, hogy általunk minden segítséget megadva, próbálják meg, és működtessék az útvesztőt. A kör tagjai vállalva a kockázatot, úgy döntöttek, hogy belevágnak, és 2009 nyarán már az ő szervezésükben indult el a program. A terv az volt, hogy a figurák Kiszombor és környékének megismerését szolgálják.

Így kezdődött és azóta évről évre elkészítik a minden évben más mintázatú alakzatot vágnak a labirintusba. Az 5 hektárnyi területet a természet szabadulószobájának is nevezhetjük. Hétvégenként plusz programokkal és nyereményjátékkal teszik színesebbé a kalandot.

2020-ban például ebből a kukoricatáblában kialakított labirintusban kellett megtalálni a kivezető utat:

Kiszombori kukorica-útvesztő

Az üzemeltető Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör tagjai azok, akik hétvégenként a Dél-Alföld talán legépebben megmaradt, s ezért legértékesebb középkori műemlékének, a Rotundának a bemutatását is végzik.

A 2023-as útvesztő, ami az „A zombori olaj 50 éve” címet viseli, drónfelvételen itt nézhető meg:

https://fb.watch/lOlONqm3b-/

Kukorica-útvesztő nyitvatartása

Aki sokat kapál, címerez a földeken, az most elszórakozhat munkahelyén, aki pedig a városi nyüzsgésből keresi a kiutat, itt megtalálhatja a nyugalmat. A természet szabadulószobájában ráadásul hétvégenként plusz programokkal tezsik színesebbé a kalandot.

Helyszín

Kiszombor külterület, Óbébai út – Kübekháza felé vezető út, a község központjától 2,5 km-re.

Kukorica-útvesztő nyitvatartása

Hétfő – Csütörtök: 16-20 óra

Péntek: 16-24 óra

Szombat: 16-24 óra

Vasárnap: 16-20 óra

Belépőjegyek


Felnőttek 1000 Ft
14 év alatt 500 Ft

A belépőjeggyel a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör közösségnek: községnek, térségnek rendezett, következő évi hagyományőrző, kulturális programjainak megvalósulását támogatják.

Az útvesztőhöz vezető út már Kiszombor határától nagyon jól ki van táblázva, el sem lehet téveszteni.

További információkat az Útvesztő hivatalos oldalán találsz.

A fotók az Útvesztő Facebook oldaláról származnak. Köszönet értük!

Látnivalók Kiszomborban és a környéken

A kiszombori Rónay-kastély évek óta romosan és kihasználatlanul áll a Csongrád-Csanád megyei nagyközség központjában. A romantikus stílusú kastély az önkormányzat tulajdonában van, a felújítására azonban nincs meg az anyagi forrás.

Kiszombor, a Makótól 5 kilométerre található település a szegedi nagytáj műemlék jellegű épületekben leggazdagabb faluja. Itt található Csongrád megye egyik legértékesebb műemléke. Az Árpád-kori körtemplom, a Rotunda azonban nem az egyetlen, amiért érdemes Kiszomborba látogatni.

Aligha hiszem, hogy létezne még egy olyan magyar falu, ahol van music hall (zenepavilon), beach (strand), grund, galéria, kertmozi, tó szökőkúttal, banánfák és ráadásul a házak számozása folyamatos. Elmentem hát felfedezni mitől olyan különleges ez a falu, mik Kübekháza látnivalói és érdekességei.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük