Kiszombori kukorica-útvesztő

Idén már 12. alkalommal rendezik meg a Kukorica-útvesztő Fesztivált a Csongrád-Csanád megyei Kiszomborban. 2020. július 18 és augusztus 22 között bárki próbára teheti szabaduló-képességét az 5 hektárnyi területre ültetett kukoricásban. A labiruntus felfedezése gyerekekkel is jó móka.

Kiszombori kukorica-útvesztő

Kiszombori kukorica-útvesztő

A 12.-13. századi Rotundájáról híres Kiszomborba a labiruntus miatt is érdemes ellátogatni.

A kukorica labirintus története 2004-ig nyúlik vissza, amiről így írnak a hivatalos oldalon:

Két barát amerikai ötlet alapján elhatározza, hogy valóra váltja azt, ami a nyugati világ “őrültebb” felén működik.
Kis befektetéssel, nagy adag humorral jó szórakozást lehet nyújtani sok ember részére, és hát saját maguk számára is.
Az első helyszín Ferencszállás közelében az úgynevezett kukutyini határban, saját birtokon volt, ezen hoztuk létre az útvesztőt, amelyben még nem volt figura.
Az első év mérsékelt sikere ellenére nem adtuk fel, már csak azért sem, mert Ferencszállás polgármestere, gazdái és lakói, igaz, hogy megmosolyogva bennünket, de segítettek mindenben. Ha ez a segítség nincs, talán az első évek után befejeztük volna.
A következő három évben a falu közelében alakítottuk útvesztőinket. 2006-ban elkészült az első figurális útvesztőnk, a csodaszarvast mintázva. Megkockáztatom, hogy az ország és talán Európa legnagyobb útvesztője volt!

A 2009-es évben alakították ki először Kiszomborban az útvesztőt.

2008 őszén megkerestük a kiszombori Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör egyesületet, és felajánlottuk, hogy általunk minden segítséget megadva, próbálják meg, és működtessék az útvesztőt. A kör tagjai vállalva a kockázatot, úgy döntöttek, hogy belevágnak, és 2009 nyarán már az ő szervezésükben indult el a program. A terv az volt, hogy a figurák Kiszombor és környékének megismerését szolgálják.

Így kezdődött és azóta évről évre elkészítik a minden évben más mintázatú alakzatot vágnak a labirintusba. Az 5 hektárnyi területet a természet szabadulószobájának is nevezhetjük. Hétvégenként plusz programokkal és nyereményjátékkal teszik színesebbé a kalandot.

Az idén ebből a kukoricatáblában kell megtalálni a kivezető utat:

Kiszombori kukorica-útvesztő

Az üzemeltető Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör tagjai azok, akik hétvégenként a Dél-Alföld talán legépebben megmaradt, s ezért legértékesebb középkori műemlékének, a Rotundának a bemutatását is végzik.

Kukorica-útvesztő nyitvatartása

Hétfő – Csütörtök: 16-20 óra

Péntek: 16-24 óra

Szombat: 16-24 óra

Vasárnap: 16-20 óra

Belépőjegyek


Felnőttek 600 Ft
14 év alatt 300 Ft

A belépőjeggyel a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör közösségnek: községnek, térségnek rendezett, következő évi hagyományőrző, kulturális programjainak megvalósulását támogatják.

Az útvesztőhöz vezető út már Kiszombor határától nagyon jól ki van táblázva, el sem lehet téveszteni.

További információkat az Útvesztő hivatalos oldalán találsz.

A fotók az Útvesztő Facebook oldaláról származnak.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük