Kisnánai vár (Móré László vára) Heves megyében

A Kisnánai vár, vagy ahogy a legendája alapján hívják Móré László vára nem egy kies hegytetőn áll, ahogy azt a váraknál megszoktuk, hanem viszonylag sík területen egy falu közepén találjuk. Kisnána vára és a benne található Vármúzeum a 2010-es felújítása óta egyre látogatottabb, bár még mindig viszonylag kevesen ismerik a Mátra vidék kimagasló látványosságát.

Kisnánai vár

Kisnána elhelyezkedése, rövid története

A Heves megye Gyöngyösi járásához tartozó Kisnánán áll a magyar nemesi rezidenciák egyik legszebb, késő középkori emléke. A faluban még ma is élnek az 1710-es években betelepült szlovákok utódai. Tájházukat egy 1880-90 között épült szlovák parasztházban alakították ki, melyet 1971-ben restauráltak. A tájház a 20. század első negyedét idézi: szabadkéményes, tüzelőpadkás konyhával, fűtetlen tisztaszobával.

A kisnánai gótikus várrom ma Vármúzeum otthona. A török elleni harcok idején védelmi jellege ellenére is elmaradt megerősítése. A Fokozatosan romló állaga odavezetett, hogy a második világháború után köveiből állították helyre a falu sérült házait.

Kisnánai vár

Kisnánai vár története

A vár építése a 11-12. századra tehető, vélhetően az Aba nemzetségbeli Csobánka család építette.

Első ismert birtokosa Csobánka Pál volt, aki Árpád-ház kihalása után (1301) Károly Róbert ellen fordult. A későbbi király elvette tőle a területet és Kompolti Péternek adományozta.

Halála után fia, Gergely örökölte a földet, aki Nánairól Domoszlayra változtatta nevét. Később Guthy Országh család birtokába került. 1543-ban Móré László tulajdona lett, akinek nevéhez egy legenda is fűződik.

Kisnánai vár

A törökök elfoglalták a várat. 1560 után már nem állították helyre. Új birtokosai nem laktak itt, így a környékbeli lakosság építőanyagként használta. 1940 körül Nána község leventéi gyakorló terepet alakítottak ki benne és feltárták a gótikus vártemplom belsejét.

A 20. század közepén történtek állagmegóvási munkálatok, de csak a 2010-es években került sor a teljes felújítására. Megerősítették a falakat, az Öreg-toronyban kiállítótermeket hoztak létre, a tetején toronyterasz létesült csodálatos panorámával.

Kisnánai vár

Kisnána vára legendája: Móré László kincsei

A kisnánai vár a török általi elfoglalása idején Móré László tulajdona volt. A legenda szerint rengeteg rabolt vagyonát, kincsét, ékszereit még a török érkezése előtt elásta a vár területén. A kincs a mai napig nem került elő, így inkább mondának tűnik, mint igaz történetnek.

Kisnánai vár

Régebben csak ezt az egyetlen legendát hallottam a kisnánai várról, de a hivatalos oldalon még több olvasható.

Kisnánai legendák

  • Mátyás király és az oroszlán legendája
  • Sárkány őrzi a szerelmesek álmát
  • Alvó sárkány legendája

További nyitvatartási, belépő díj és egyéb információk a vár hivatalos oldalán.

További kisnánai látnivalók

  • Szlovák parasztház: A Vár tövében álló ház 1880 és 1890 között épült.
  • Kovácsműhely: Kossuth utca elején áll a műemléki kovácsműhely. Kőből épült, cseréptetős, kéménye téglából épült, döngölt padlója volt. Az ajtók és ablakok eredetiek, valamint kívül a korlát, amihez a lovakat kötötték ki.

Nagyon köszönöm a fotókat Mészáros Henriettnek!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük