Kienberg Park (Kienberg Park) Berlinben

Ha igazi felüdülésre és kikapcsolódásra vágyunk a mindig nyüzsgő német fővárosban, akkor a Kienberg Park (Kienbergpark) az egyik legjobb választás. A Berlin Hellersdorf kerületében elhelyezkedő 60 hektáros rekreációs területen kicsik és nagyok egyaránt kiengedhetik a gőzt, a környezeti nevelés mellett több játszótér és sportlétesítmény, köztük egy 1,5 kilométer hosszú kötélpálya is szolgálja a tartalmas kikapcsolódást.

Kienberg Park Berlinben

Kienberg Park (Kienbergpark) Berlinben

“Ígértem, hogy hazatérve megosztom veletek virágos élményeimet. Nos gyönyörködjetek a szebbnél szebb egynyári kompozíciókban. Szabad ötleteket venni!” – szólt Szabó András levele, amit a gyönyörű fotókhoz mellékelt.

Az eredetileg Rohrbruchpark névre keresztelt területet 2003-ban nevezték át Jelena Šantić parkra, a szerb békeaktivista és primabalerina után. A park 1996 júliusi megnyitásakor Jelena Šantić, aki akkor már súlyos beteg volt, avatta a lejtőn a kövekből és virágokból álló nagyméretű béketáblát. 2003. március 22-én, néhány nappal a békeaktivista halálának harmadik évfordulója után a parkot átkeresztelték Jelena Šantić Békeparkra.

A Kienberg Park nevet 2017-ben kapta, egy itt rendezett nagyszabású nemzetközi kerti kiállítás után. A park mai a nevét a terület közepén található 110 méter magas Kienberg dombról kapta.

Kienberg Park Berlinben

A Kienberg tetején található a 30 méter magas a „Wolkenhain” (felhőliget) kilátó. A felhőkre hajazó, karcsú acéltartókon nyugvó kilátó tetejére lifttel is feljuthatunk, ahonnan csodálatos panoráma tárul elénk Berlin központjára, valamint a brandenburgi kultúrtájra.

Szintén a dombtetőről indul az 1,5 km hosszú felvonó és a bobpálya. A felhő tövében van egy jó kis kávézó, ahol évszaktól függően felmelegedhetünk vagy felfrissülhetünk.

A Kienbergpark rekreációs területet zöld környezeti oktatási központ egészíti ki. A Környezeti Nevelési Központ évente mintegy 600 rendezvényt kínál az iskolák és a napköziotthonok számára a rendszeres tanítási napokon. Emellett hétvégén és az iskolai szünetekben is tartanak rendezvényeket, hogy a gyerekek és fiatalok lehetőséget kapjanak a természet megfigyelésére, kísérletezésre és a kertészkedésben való részvételre.

A park különböző használati területekből áll. Közvetlenül a völgy területén rétekkel és egyes facsoportokkal természetes kialakítást valósítottak meg. 

Kienberg Park Berlinben

A park széleskörű szabadidő-használatot tesz lehetővé játszóterekkel és napozóterekkel, focipályával, strandröplabda pályával, valamint sárkányrepülésre vagy szánkózásra alkalmas területekkel.

A legelőkön található bárkaparkban ritka őshonos ló-, szarvasmarha- és juhfajták találtak otthonra.

A Kienberg Park csupán 100 méter távolságra esik a Kienberg metróállomástól (Gärten der Welt), így gyalogosan is gyorsan elérhető. A zöld terület közvetlenül a Wuhlewanderweg felől is megközelíthető, mert nincs bekerítve.

A park minden ösvénye akadálymentesített.

Nagyon köszönöm a fotókat Szabó Andrásnak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük