Keukenhof, a holland tulipán kert is zárva marad egyelőre

Keukenhof zárva marad, nem nyitható meg 2021. március 20-án. Ezzel a szomorú címsorral kaptam levelet a világ legnagyobb és legszebb tavaszi kertjéből Hollandiából. Egy csodálatos videót viszont hoztam, hogy ne maradjunk a tavaszi virágok csodálatos látványa nélkül.

Keukenhof

Keukenhof zárva marad egyelőre

Nagy rajongója vagyok Keukenhof parknak, 2018-ban jártam ott utoljára. Legszívesen minden évben elmennék akár többször is, mert a két hónapos nyitva tartás alatt a virágok folyamatos virágzásával mindig más arcát mutatja.

Rendszeresen követem őket a Facebook oldalukon és kapom tőlük a sajtóhíreket emailben. Így tavaly is értesültem róla, hogy nem tud megnyitni a park és az is tudtam, tavaly egész évben az idei nyitásra készülnek.

A héten érkezett hírlevélben arról tájékoztattak, hogy az elmúlt hónapokban mindent előkészítettek a tavaszi megnyitáshoz. Már jó ideje tárgyaltak a különböző kormányzati szervekkel, és meggyőződésük, hogy a park biztonságosan megnyitható a látogatók előtt. Hollandia azonban továbbra is zárva marad a Covid-19 járvány következtében, és Keukenhof 2021-es sorsát is megpecsételi.

2021. március 10-én Keukenhofot arról tájékoztatták, hogy a végrehajtott óvintézkedések ellenére március 20-ra nem adnak engedélyt a kert megnyitására a nagyközönség számára. Keukenhofot csak parkként nyitották volna meg, ahol az emberek a szabadban sétálgatva élvezhetik a tulipánokat a szépségét. Tematikus beltéri kiállításokban nem lehetett volna gyönyörködni, mert a pavilonok zárva maradtak volna.

Az egyidejű látogatók számát korlátozták volna. Csak online megrendelt, meghatározott időtartamra szóló jegyekkel lehetett volna belépni a hatalmas tulipán kertbe. Mechanikus forgóajtókat létesítettek, hogy a látogatók úgy léphessenek be a parkba, hogy ne érintkezzenek másokkal.

Óriási csalódás, hogy Keukenhofot az idén sem tudjuk megnyitni. A Covid-19 szabályai szerint teljesen biztonságos lenne sétálni a parkban. Tavaly meglepődtünk a Covid-19-en, és nem tudtuk megnyitni a parkot. Ebben az évben teljes mértékben felkészültünk a járványhelyzet kezelésére. Nehéz megérteni és elfogadni a döntést, hogy az emberek Hollandiában bármelyik parkot bejárhatják, kivéve Keukenhofot ”. – nyilatkozta Bart Siemerink, igazgató.

A park 32 hektáros, 50 futballpálya nagyságú területén 15 km gyalogos ösvény található. Ez lehetővé tenné a látogatók számára, hogy kellemes napot töltsenek a szabadban, biztonságos, ellenőrzött környezetben.

Keukenhof egy évet töltött az előkészületekkel. A csalódás mellett, a zárva tartásnak jelentős pénzügyi következményei is vannak a Keukenhofra. És persze ez kihat a kert a beszállítóira, illetve a kertészeti vagy turisztikai iparágakban részt vevő sok vállalatra is.

Keukenhofban 700 virághagymákkal és virágokkal foglalkozó céggel közösen szervezi meg évente a két hónapig nyitva tartó látnivalót, ami a Hollandia fő vonzereje. 2019-ben mintegy 1,5 millió ember kereste fel a varázslatos kertet. A látogatók 20% -a Hollandiából, 80%-a külföldről érkezett.

A 72. Keukenhof-szezon a tervek szerint május 9-ig tart. Amint engedélyt kapnak, készen állnak kinyitni, és csodálatos virágokkal várják az idén is a látogatókat.

Teljesen megértem az igazgató felháborodását. Úgy tűnik, a hollandoknál sem jobb a helyzet, mint nálunk. Amikot írtam a korlátozások alatt is látogatható magyar arborétumokból, magam is értetlenkedtem, hogy miért kell zárva lenniük a szabadtéri parkoknak. Márciusban aztán megnyitott az Alcsúti Arborétum és a ELTE Füvészkert is Budapesten.

Őszintén remélem, hogy a hollandok sok befektetett munkája sem volt hiábavaló és május 9-i zárás előtt pár száz ezer embernek lesz lehetősége feltöltődni a csodálatos park még csodálatosabb virágai között.

Addig is marad a videó.

Keukenhof, a világ legszebb virágos kertje – videó

https://youtu.be/NdVwkXSz-1A

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük