Karlovy Vary látnivalói: Arany János gyógyhelye

A csodálatos fekvésű cseh fürdőváros, Karlovy Vary (németül Karlsbad) leginkább a nemzetközi filmfesztiváljáról és gyógyvízéről híres. De milyen látnivalókat, titkokat rejt ez barokk és szecessziós épületekkel teli fürdőváros valójában, ahol Arany János oly sokat időzött? Mi fogta meg a híres magyar költőt  annyira, hogy gyógyulása feletti örömében még a Toldi szerelmében is megörökítette? Összegyűjtöttem, melyek Karlovy Vary látnivalói, amelyeket vétek lenne kihagyni.

Karlovy Vary
 

Karlovy Vary rövid történelme

Karlovy Vary, a Cseh Köztársaság leghíresebb és legnagyobb gyógyfürdőhelye már a középkorban is ismert gyógyhely volt. Az 1370-ben alapított város IV. Károly német-római császárról, az alapítóról kapta nevét. Németül Karlsbadnak (Károlyfürdő) hívták. Az 1500-as évek végére már 200 gyógyfürdőnek adott otthont, a 18. század közepére pedig Európa első gyógyhelyeként tartották számon.

1759-ben egy tűzvészben szinte az egész barokk város elpusztult. Az újjáépítéskor klasszicista épületeket emeltek. A 19. század végén újabb építkezési hullám indult, a legtöbb épületet a Fellner és Helmer Vállalat építette1926-ban porcelán és üveggyár épült a városban.

Az első nemzetközi filmfesztivált 1948-ban rendezték. 1951 óta nemzetközi zsűri értékeli a filmeket. 1956-ban az ‘A’ kategóriás filmfesztiválok közé sorolták. Fődíja a Křišťálový glóbus, azaz a Kristály Glóbusz: egy női figura áll a talapzaton és tartja a kezében a Kristály Glóbuszt.

2016-ban Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című filmje hozta el a fődíjat.

Karlovy Vary
 
 
Karlovy Vary
 
 
Karlovy Vary
 
 
Karlovy Vary
 
 
Karlovy Vary
 
A legenda szerint IV. Károly német-római császár fedezte fel az egyik gyógyforrást, amikor vadászat közben az űzött szarvas a mélybe vette magát, és eltűnt az egyik gejzír párafelhőjében.
 
 
Karlovy Vary
 
 
Karlovy Vary
 
 
Karlovy Vary
 
 
Karlovy Vary
 
A legenda ténye nem bizonyított, de az biztos, hogy Károly a százéves háború egyik ütközetében, a crécyi csatában szerzett sebesülése után itt gyógyulgatott.
 
 
Karlovy Vary
 
 
Karlovy Vary
 
Több híresség is megfordult a városban, pl. Mozart, Beethoven, Brahms, Geothe, Gogol.
 
 
Karlovy Vary
 

Karlovy Vary látnivalói

A Teplá-völgyben elterülő települést a filmfesztivál mellett leginkább idilli fekvése és gyógyvize teszi vonzóvá. A barokk és szecessziós épületekkel teli városba évente 70 országból 85 000 szállóvendég és 2 millió átutazó látogat el.

Karlovy Vary gyógyvize

A meleg vizes források vizéből bárki szabadon vételezhet. Az ásványi anyagokban gazdag víz állítólag gyógyír egy sor anyagcsere- és gyomorproblémára. Ez utóbbit megerősíteni nem tudom, de hogy megégette a kezem és kihűlés után iszonyatos íze volt az biztos.

 
Karlovy Vary
 
 
Karlovy Vary
 
 
Olyan tömény a a víz ásványianyag-tartalma, hogy ha élő rózsát tesznek a gejzír gőzébe, az néhány óra alatt szabályosan megkövesedik. Természetesen ilyen rózsát is árulnak az ajándékboltok.
 
 
Karlovy Vary
 

Arany János emlékezete Karlovy Varyban

Ígértem még Arany János (1817-1882) és a Toldi szerelmének történetét. Sok más magyarral együtt Arany János is Karlsbad gyógyvízétől remélt enyhülést epebántalmaira. 1869-től hét esztendőn át a nyár egy részét itt töltötte a Zámecky vrch utca egyik házában, amelynek falán mai napig emléktábla emlékeztet nagy költői látogatásaira.

Fotó: Mészáros Erzsébet

A legnagyobb epikus költőnk betegeskedése és leánya, Juliska 1865-ben bekövetkezett korai halála miatt mellőzte az írást. A „karlsbadi kúra” azonban nemcsak testi bajaira volt gyógyír, újból kedvet kapott az íráshoz.

Karlovy Varyban született a Mottó című kis költemény németül, a Nőmhöz című verstöredék, de több görög drámát is fordított itt tartózkodása alatt.

 
 
Karlovy Vary
 
 
Karlovy Vary
 
 
Karlovy Vary
 
 
Karlovy Vary
 
 
Karlovy Vary
 
Arany János nyomán járva megnézhetjük, a házat, ahol nyolc nyáron át lakott és alkotott. Az Ecce Homo-kápolna melletti erdei sétányon emléktábla jelzi a padot, ahol Arany élvezte a napsütést és agyógyító levegőt.
 
 
Karlovy Vary
 
 
Karlovy Vary
 
 
 
 
 
Karlovy Vary
 
 
Karlovy Vary
 
 
Karlovy Vary
 
 
Legismertebbek azonban a Toldi szerelméből, 1879-ből való sorok, amelyekben a fürdőhely és a költő is megjelenik. Így arról, hogy IV. Károly cseh király (a fürdőhely névadója) vadásztársaival, köztük Toldi Miklóssal szarvasüldözés közben felfedezi a gyógyító erejű forrást:
 
„De Károly a völgyet megszereté nagyon,
Lön gondja utóbb, hogy neki nevet adjon:
Csatolta még hozzá két falu határát,
S ahol a forró víz kilövi sugarát,
Emele ott fürdőt, telepíte várost:
Az egész világnak gyűlőhelye már most.
 
Ott, honnan a szarvas lezuhant a mélybe,
S hol a fürdő épült a forrás fölébe,
Ötszáz évvel utóbb – vagy igen, már többel,
Sokat ábrándozott egy beteg ősz ember;
Megáldotta vizét, nagy jótéteményért,
Ha nem új életért, új élet-reményért,
S ha valaha célhoz bir jutni ez ének:
Köszöni e forrás csuda hévvizének.”
 

További látnivalók Karlovy Vary városában

 • Imperial Gyógyszanatórium,
 • I. számú fürdő vagy Császárfürdő,
 • Grandhotel Pupp – a filmfesztivál idején a mozisztárok kedvelt szálláshelye, 
 • Városi Nezval Színház,
 • Mária Magdolna templom (1485 körül)
 • Vridlo kolonnád (1971-1975),
 • Kastélykút – kolonnád (1912-1913),
 • Károly-torony (1450 körül),
 • Szentháromság-oszlop (1716),
 • Malomkút Kolonnád (1871-1881),
 • Dvořák Park,
 • Thermál Hotel (1967-1976): A filmfesztiválok színhelye fesztiválmozival 1200 néző számára és konferencia-, színház- és vetítőtermekkel további 600 fő részére.

Érdekességek, nevezetességek Karlovy Varyról

 • Karlovy Vary a világ egyik leghíresebb és legnagyobb hagyományokkal rendelkező gyógyfürdővárosa, 13 nagyobb és 300 kisebb gyógyvíz-forrása van, melyek hőmérséklete 34–73 °C közötti. Vizüket ivásra, fürdésre és speciális gyógykúrákra használják az emésztőszervek és az anyagcsere zavarainak gyógyítására.
 • A fürdőépületek többsége és a fontosabb forrásokat összekötő elegáns, oszlopos fedett sétány, a kolonnád a 19. században épült.
 • Itt gyártják a híres cseh gyógynövénylikőrt, a Becherovkát.
 • Érdemes megkóstolni a város híres édességét, a tányér nagyságú, ropogós, vékony, ízesített ostyalapot, az úgynevezett fürdőostyát.
 • Több filmet is forgattak a városban, pl. a James Bond filmek sztárja, Daniel Craige a város leghíresebb szállodjában, a Garndhotel Puppban forgatta a Casino Royale egyes jeleneteit.

Ha Karlovy Varyban járunk vétek kihagyni a csupán 12 kilométerre található Loket várát, ami egyike Csehország legrégebbi építményeinek.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük