Karlovy Vary látnivalói: Arany János gyógyhelye

Karlovy Vary leginkább a nemzetközi filmfesztiváljáról és gyógyvízéről híres. De milyen is ez barokk és szecessziós épületekkel teli fürdőváros valójában, ahol Arany János oly sokat időzött? Mi fogta meg annyira, hogy gyógyulása feletti örömében még a Toldi szerelmében is megörökítette? Nézzük, melyek Karlovy Vary látnivalói! 

Karlovy Vary

Karlovy Vary látnivalói

Karlovy Vary, a Cseh Köztársaság leghíresebb és legnagyobb gyógyfürdőhelye már a középkorban is ismert gyógyhely volt. Az 1370-ben alapított város IV. Károly német-római császárról, az alapítóról kapta nevét. Németül Karlsbadnak hívták. Az 1500-as évek végére már 200 gyógyfürdőnek adott otthont, a 18. század közepére pedig Európa első gyógyhelyeként tartották számon.

1759-ben egy tűzvészben szinte az egész barokk város elpusztult. Az újjáépítéskor klasszicista épületeket emeltek. A 19. század végén újabb építkezési hullám indult, a legtöbb épületet a Fellner és Helmer Vállalat építette1926-ban porcelán és üveggyár épült a városban.

Az első nemzetközi filmfesztivált 1948-ban rendezték. 1951 óta nemzetközi zsűri értékeli a filmeket. 1956-ban az ‘A’ kategóriás filmfesztiválok közé sorolták. Fődíja a Křišťálový glóbus, azaz a Kristály Glóbusz: egy női figura áll a talapzaton és tartja a kezében a Kristály Glóbuszt.

2016-ban Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című filmje hozta el a fődíjat.

Karlovy Vary
Karlovy Vary
Karlovy Vary
Karlovy Vary
Karlovy Vary
A legenda szerint IV. Károly német-római császár fedezte fel az egyik gyógyforrást, amikor vadászat közben az űzött szarvas a mélybe vette magát, és eltűnt az egyik gejzír párafelhőjében.
Karlovy Vary
Karlovy Vary
Karlovy Vary
Karlovy Vary
A legenda ténye nem bizonyított, de az biztos, hogy Károly a százéves háború egyik ütközetében, a crécyi csatában szerzett sebesülése után itt gyógyulgatott.
Karlovy Vary
Karlovy Vary
Több híresség is megfordult a városban, pl. Mozart, Beethoven, Brahms, Geothe, Gogol.
Karlovy Vary

A Teplá-völgyben elterülő települést a filmfesztivál mellett leginkább idilli fekvése és gyógyvize teszi vonzóvá. A barokk és szecessziós épületekkel teli városba évente 70 országból 85 000 szállóvendég és 2 millió átutazó látogat el.

A meleg vizes források vizéből bárki szabadon vételezhet. Az ásványi anyagokban gazdag víz állítólag gyógyír egy sor anyagcsere- és gyomorproblémára. Ez utóbbit megerősíteni nem tudom, de hogy megégette a kezem és kihűlés után iszonyatos íze volt az biztos.

Karlovy Vary
Karlovy Vary
Olyan tömény a a víz ásványianyag-tartalma, hogy ha élő rózsát tesznek a gejzír gőzébe, az néhány óra alatt szabályosan megkövesedik. Természetesen ilyen rózsát is árulnak az ajándékboltok.
Karlovy Vary

Ígértem még Arany János (1817-1882) és a Toldi szerelmének történetét. Sok más magyarral együtt Arany János is Karlsbad gyógyvízétől remélt enyhülést epebántalmaira. 1869-től hét esztendőn át a nyár egy részét itt töltötte a Zámecky vrch utca egyik házában, amelynek falán mai napig emléktábla emlékeztet nagy költői látogatásaira.

Fotó: Mészáros Erzsébet

A legnagyobb epikus költőnk betegeskedése és leánya, Juliska 1865-ben bekövetkezett korai halála miatt mellőzte az írást. A “karlsbadi kúra” azonban nemcsak testi bajaira volt gyógyír, újból kedvet kapott az íráshoz.

Karlovy Varyban született a Mottó című kis költemény németül, a Nőmhöz című verstöredék, de több görög drámát is fordított itt tartózkodása alatt.

Karlovy Vary
Karlovy Vary
Karlovy Vary
Karlovy Vary
Karlovy Vary
Arany János nyomán járva megnézhetjük, a házat, ahol nyolc nyáron át lakott és alkotott. Az Ecce Homo-kápolna melletti erdei sétányon emléktábla jelzi a padot, ahol Arany élvezte a napsütést és agyógyító levegőt.
Karlovy Vary
Karlovy Vary
Karlovy Vary
Karlovy Vary
Karlovy Vary
Legismertebbek azonban a Toldi szerelméből, 1879-ből való sorok, amelyekben a fürdőhely és a költő is megjelenik. Így arról, hogy IV. Károly cseh király (a fürdőhely névadója) vadásztársaival, köztük Toldi Miklóssal szarvasüldözés közben felfedezi a gyógyító erejű forrást:
“De Károly a völgyet megszereté nagyon,
Lön gondja utóbb, hogy neki nevet adjon:
Csatolta még hozzá két falu határát,
S ahol a forró víz kilövi sugarát,
Emele ott fürdőt, telepíte várost:
Az egész világnak gyűlőhelye már most.
Ott, honnan a szarvas lezuhant a mélybe,
S hol a fürdő épült a forrás fölébe,
Ötszáz évvel utóbb – vagy igen, már többel,
Sokat ábrándozott egy beteg ősz ember;
Megáldotta vizét, nagy jótéteményért,
Ha nem új életért, új élet-reményért,
S ha valaha célhoz bir jutni ez ének:
Köszöni e forrás csuda hévvizének.”
Több filmet is forgattak a városban, pl. a James Bond filmek sztárja, Daniel Craige a város leghíresebb szállodjában, a Garndhotel Puppban forgatta a Casino Royale egyes jeleneteit.
Köszönöm a megosztásokat!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük