Kanári-szigetek csodálatos növényei

Örök napsütés, különleges növények és tavaszi virágillat. Leginkább ezekkel a szavakkal jellemzi egy virágimádó az “Örök tavasz szigeteként” is emlegetett Kanár-szigeteket. A Spanyolországhoz tartozó, Afrika partjaitól csupán 200-300 km-re fekvő szigetcsoport hét szigetből áll. A különleges mikroklímának köszönhetően a Kanári-szigetek növényei állandó burjánzásukkal beszínezik az egész tájat.

Kanári-szigetek növényei

Kanári-szigetek elhelyezkedése

A Kanári-szigetek (spanyolul (Islas) Canarias) Spanyolország legdélebbi autonóm közössége. Hét nagyobb és több kisebb sziget csoportját Marokkó partjaitól 125–200 km-re találjuk az Atlanti-óceánban. A szigetek összterülete 7500 km². A turisztikai paradicsom két provinciára, tartományra oszlik. Las Palmas tartományhoz tartozik Lanzarote, Gran Canaria és Fuerteventura szigete. Santa Cruz de Tenerife tartományt Tenerife, La Palma, Gomera és El Hierro alkotja.

Kanári-szigetek növényei

A szigetcsoport – a Madeira– és az Azori-szigetekkel együtt – az északi flórabirodalom (Holarktisz) Makaronézia flóraterületének része. Eredeti növényzete, a kanári babérlombú erdő mára jóformán csak La Gomera szigetén maradt meg. Az ennek megóvására létrehozott Garajonay Nemzeti Park 1986 óta világörökség része.

Az olvasók által készített fotók nem botanikus kertben vagy arborétumban készültek, az utcákat járva találkozhatunk ezekkel a csodálatos növényekkel. Természetesen a szigeteken vannak botanikus kertek is, ahol a hazai növényfajok mellett messzi tájak növényeivel is megismerkedhetünk. Gran Canaria botanikus kertjét már magam is bemutattam.

D. Kürtös Réka egy hatalmasra nőtt mikulásvirágot is fotózott, amit mi itthon egy kis cserepes szobanövényként ismerünk.

Kanári-szigetek növényei - hatalmasra nőtt mikulásvirág
Kanári-szigetek növényei - hatalmas kaktuszok

Benkő Zsuzsanna a szöveg helyett hagyta a képeket mesélni.

Kerítés szerepét is hatalmasra nőtt növények töltik be.

Kanári-szigetek növényei

Köszönjük a csodás képeket Rékának és Zsuzsának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük