Júlia erkélye és Rómeó háza Veronában

Shakespeare-nek köszönhetően az olasz város, Verona lett a szerelmesek egyik legkedveltebb úti célja. Aki ellátogat az olaszországi bájos városba, újra átélheti a jól ismert történetet, Rómeó és Júlia szomorú, mégis felemelő sorsát. A veronaiak mindent meg is tesznek azért, hogy a szerelmesek története iránti érdeklődés fennnaradjon, és a legenda tovább éljen. De vajon legenda vagy valóság Júlia erkélye (Casa di Giulietta) Veronában? És hol található a hős szerelmes Rómeó háza? Minderről mesélek és térképen is mutatom Rómeó és Júlia szerelmének helyszíneit.

Júlia erkélye és Rómeó háza Veronában

Verona, a szerelmesek városa

Verona az év minden időszakában elbűvölő és rengeteg látnivalójával nem hagyja unatkozni az ideérkezőket. Utazzunk akár szerelmünkkel, a családdal vagy épp egyedül, Verona nevezetességeinek felfedezésére bőven szánjunk időt, mert van mit nézni az már biztos

Az operafesztivállal gazdagított nyári főszezon mellett február 14-én Valentin-napon, a szerelmesek napján keresik fel a legtöbben a kanyargós Adige folyó mellé épült várost. Míg a Szent Valentin sírját rejtő Róma közeli Terni város bazilikáját elsősorban ezen a napon látogatják, addig Verona egész évben kedvelt úti cél. Terni bazilikája a szerelmesek zarándok helye. Február 14-én a világ minden részéről érkezett párok ezrei keresik fel a bazilikát, hogy San Valentino sírhelyénél jelentsék be eljegyzésüket, tegyék meg vagy újítsák meg házassági esküjüket.

Igencsak meglepődtem, hogy Európa legromantikusabb városai listájába nem került be Verona. Szerintem ott lenne a helye, bár azt magam sem tudom, hogy melyik helyszínt kellene kivenni cserébe a listából.

Verona visszatérő helyszín Shakespeare, az angol drámaíró műveiben.A makrancsos hölgynek és A két veronai nemesnek is ez a város a színtere.

Júlia erkélye Veronában

Az észak-olasz város, Verona rengeteg látnivalót kínál. Bővelkedik ókori és középkori emlékekben és nagyon sok látnivaló kapcsolódik Shakespeare tragikus sorsú szerelmespárjához. 

A Veronába látogató, romantikára vágyó turisták leginkább Júlia márványból épült erkélyére, a Capulet házra kíváncsiak. A leginkább elfogadott álláspont szerint a legismertebb Shakespeare mű szereplői, a Capuleti (Capulet)  és Montecchi (Montague) család valóban létezett, de kastélyaik nem Veronában, hanem Vicenzában voltak. A Velencétől kb. 50 kilométerre élő két család között valójában sosem volt konfliktus. A 14. századig Veronában viszont igen gyakoriak voltak a családviszályok, az ellenséges családok véres csatákat vívtak a város hídjain.

Júlia erkélye és Rómeó háza Veronában

A történészek körében mai napig folyik a vita, hogy valóban létezett-e a halhatatlan emlékű szerelmes pár, és ha igen, valóban ilyen tragikus sors jutott-e nekik.

Júlia képzeletbeli erkélye a városközpontól nem messze, a Via Capellón található. A Casa di Giulietta épülete valójában egy a 13. vagy  14. században épült fogadó. A csöppnyi, de annál híresebb erkélyét viszont csak a 1936-bam emelték, hogy a mítoszt erősítse.

Az épületet 1905-ben a Dal Capello családtól szerezte meg az akkori városvezetés, majd a Capulet család lakhelyévé nyilvánították.

Júlia erkélye és Rómeó háza Veronában

Az erkély alatt álló Júlia szobornak csodatévő jelleget tulajdonítanak, aki megérinti a szobor jobb mellét, az szerencsés lesz a szerelemben. Az egyedülállók ráadásul az is várhatják az érintéstől, hogy még abban az évben megtalálják hű társukat. Amikor évtizedekkel ezelőtt először jártam ott, akkor valóban csak a jobb melle volt kifényesedve, mára már viszont szinte az egész felső teste.

Júlia erkélye és Rómeó háza Veronában

2009 óta már arra is van lehetőség, hogy a szerelmespárok Júlia erkélyén mondják ki a boldogító igent.

Júlia fala mindig tele van szerelmes üzeneteket hordozó levelekkel, cédulákkal. A fal réseiben bárki elhelyezheti Júliának címzett levelét.

Júlia erkélye és Rómeó háza Veronában

Postán is rengeteg levél érkezik, az első elkeseredett, segélykérő levelet 1937-ben találták meg Júlia sírjánál. Valentin-nap környékén megszaporodik a levelek száma. A leveleket feldolgozzák, a legkülönlegesebbeket megválaszolják. Egy nagyon jó kis film is készült erről, a Levelek Júliának. Érdemes megnézni, akár Valentin-nap estéjén is.

Júlia erkélye és Rómeó háza Veronában

Évente körülbelül másfél millió turista látogat el ide és fotózkodik Júlis szobrával.

Júlia erkélye térképen

Rómeó háza Veronában – Casa di Romeo

Nem nehéz megtalálni a romantikus szerelmesek helyszíneit, hisz az információs irodában külön Júlia sétaút térképet is beszerezhetünk. Megkereshetjük a Montauge család házát, a közelben egy gótikus épületet jelöltek meg Rómeó házaként.

Rómeó háaz a Via Arche Scaligere 2. szám alatt található, csak kívülről tekinthető meg mert magántulajdonban van.

Júlia erkélye és Rómeó háza Veronában

Rómeó háza térképen

Júlia sírja

Júlia állítólagos sírját a San Francesco al Corso nevű templom kerengője alatti kriptában találjuk. A szarkofág egykor a kolostor udvarán állt, sok éven át ivóvályúnak használták. A letört darabokat magukkal vitték az arrajárók, így igen rossz állapotba került. A szarkofágot az 1930-as években a kolostor kriptájában helyezték el, amely ma a G. B. Cavalcaselle Freskómúzeumnak ad otthon.

Júlia feltételezett sírja valójában egy üres díszkoporsó egy ódon kriptában. De ugyanezt tartják a San Zeno Bazilikáról is.

Legenda vagy valóság? Oly mindegy.  Tény, hogy évente százezrek sóhajtoznak a terasz alatt, a palota kertjében, a sírboltban. Távoli földrészekről érkező szerelmesek szívhez szóló üzeneteket ragasztgatnak a ház falakra azt remélve, hogy a világirodalom leghíresebb szerelmes párja valóra váltja álmaikat.

További olvasnivalók Veronáról

Rómeó és Júlia musical – videó

Rómeó és Júlia történetét többször is megfilmesítették. A 2000-es évek elején nagysikerű musical is készült belőle. Ezt most megnézheted.

Rómeó és Júlia musical – Operettszínház, Szegedi Szabadtéri játékok 2005

https://youtu.be/gXxBrBj5J78

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük