József Attila-emlékmű Balatonszárszón

Alig pár méterre a Balatontól és József Attila halálának helyszínétől, Balatonszárszó árnyas parkjában áll a legkülönlegesebb József Attila-emlékmű. Ortutay Tamás alkotása, melyen a költő verseinek sorai olvashatók, közadakozásból készült el 1996-ban.

József Attila emlékmű Balatonszárszón

József Attila-emlékmű Balatonszárszó

József Attila 1937. december 3-án, máig tisztázatlan körülmények között halt meg Balatonszárszón. Szanatóriumi kezelése után 1937. november 4-én került Szárszóra, az egykori Horváth-panzió épületébe, ahol akkoriban nővérei laktak. Itt születtek utolsó költeményei: Talán eltűnök hirtelen, Karóval jöttél, Ime, hát megleltem hazámat.

Egyes vélemények szerint öngyilkos lett a súlyos pszichiátriai betegséggel küzdő 32 éves költő. Más vélekedés szerint véletlen baleset következtében vesztette életét, amikor 19 óra 36-kor a menetrendben nem jelzett tehervonat elsodorta.

József Attila zsenijét ebben az időszakban nem ismerték el, így fordulhatott elő, hogy csupán pár ember kísérte el a költőt utolsó útjára a szárszói temetőben. Köztük volt Faludy György író is, aki az 1996-ban elkészült József Attila-emlékmű felavatásánál ünnepi beszédet mondott.

József Attilát 1942-ben újratemették, a budapesti Kerepesi úti temetőben helyezték örök nyugalomra. A szárszói régi temetőben, egy szürke kő jelzi az egykori sírhelyet, rajta a következő felirat olvasható: „E föld befogad, mint persely. József Attila első sírhelye.” 

A József Attila-emlékmű a civil társadalom 10 millió forintos adakozásából valósulhatott meg. Ortutay Tamás szobrászművész és Sarkady Mária építész alkotása síneken guruló vonatkerekeken áll, melyen József Attila versekből vett idézetek olvashatók 5200 bronzbetűből kirakva.

A sínek az élet továbbhaladását jelképezik, az idézetek pedig méltó főhajtásként szolgálnak egyik legnagyobb költőnk életműve előtt.

Az egykori panzióban 1955-ben nyílt meg a József Attila életét és pályáját bemutató kiállítás. 1997. április 11-én, a költészet napján egy teljesen új, a helyhez jobban illő kiállítást avattak fel.

József Attila szobra a Lillafüreden

A hat tematikus terasszal rendelkező Lillafüredi függőkert Lillafüred egyik legkedvelt látnivalója. A Palotaszálló építési munkáival egyidőben, száz évvel ezelőtt alakították ki. A támfalakkal megerősített hangulatos sétányrendszer minden évszakban elbűvülő, könnyű sétával bejárható. A csodálatos virágos teraszokon andalogva érintjük a kilenc állomáshelyes tanösvényt, végül az Anna-barlang bejáratához jutunk. Útközben megcsodálhatjuk még József Attila szobrát is, amit annak emlékére állítottak, hogy költő itt írta az Óda című versét 1933-ban.

Nagyon köszönöm a fotót Egresi Jánosnak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük