Jósvafő látnivalói és a Baradla-barlang

Jósvafő a Gömör-Tornai karszton létrejött Aggteleki Nemzeti Park bájos települése. Látnivalói között első helyen kell említeni az UNESCO Világörökségi listára is felkerült Aggteleki cseppkőbarlangot, melynek legkönnyebben teljesíthető túraútvonala Jósvafőről indul.

jósvafő látnivalói

Jósvafő látnivalói

Aggtelektől észak-keleti irányban 5 km távolságra fekszik a vadregényes, szerpentin utakon elérhető Jósvafő, az Aggteleki Nemzeti Park hegyekkel övezet, népszeű üdülőhely.

A két település között félúton érjük el a barlang vörös-tói bejáratát, mellette a Vörös-tavat. A tó a partját körülvevő vasoxiddal színezet, élnk vörös terra rossa talajról kapta a nevét.

Baradla-barlang

A Tengerszem Szálló közelében található a Baradla-barlang jósvafői bejárata a jegypénztárral. A barlangtúrák közül ez a legkönnyebben teljesíthető, azoknak is ajánlott, akik nem tudnak hosszan lépcsőzni.

Az egy órás Jósvafői rövid túra 1 400 méteres, kivilágított betonúton halad. A túra a vörös-tói útvonal egy részén halad, az Óriások Termébe jut el, majd vissza. Az Óriások termének cseppkőképződményei a látványukon túl a méreteivel is lenyűgöznek: hossza 125 méter, szélessége 55 méter, magassága pedig 30 méter.

A túráról további információkat az Aggteleki Nemzeti Park honlapján találsz.

Vass Imre-barlang

Az öt terasz-szintes Vass Imre-barlang hidrológiai jelentőségéről ismert. Előzetes bejelentkezéssel látogatható.

Jósva-forrás és tengerszem

A Tengerszem Szállótól kényelmes sétával érhetjük el a Jósva-forrást és a tengerszemet.

Jósvafói templom

A Jósva patak völgyében fekvő templom mennyezete festett, kazettás.

Tájház

Az 1890-es építésű Szakál-portán alakították ki a tájházat, ahol megismerkedhetünk a település múltjával és azt itt lakók életvitelével, hagyományaival. A ház kamra részében barlangkutatási és barlangtörténeti kiállítás kapott helyet. A pincében borászati eszközök, az istállóban pedig mezőgazdasági gépek láthatók. A porta hátsó részén a kis botanikus kertet alakítottak ki a terület jellemző növényfajaival. A tájház előzetes bejelntkezéssel látogatható.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük