Jön a Múzeumok Éjszakája – 2021. június 26.

A Múzeumok Éjszakája immár 19. alkalommal kerül megrendezésre 2021. június 26-án. A Szent Iván éjéhez legközelebb eső szombaton, azaz az év legrövidebb éjszakáján tartott örömünnep lesz a világjárvány és a pandémia utáni újranyitást követő első országos jelentőségű kulturális esemény. Előzetesen közel 250 intézmény jelezte, hogy kitárja kapuit, így a látogatók az éjszakai programok során ismét birtokba vehetik a múzeumokat.

Múzeumok Éjszakája 2021 rendezvénysorozat - 2021.június 26

Múzeumok Éjszakája története

Múzeumok Éjszakáját – az 1999-ben indult francia példa nyomán – 2003 óta rendezik meg hazánkban. A dátuma egybe esik Szent Iván éjszakájával, amit más néven nyárközép éjszakájának is hívunk. Szent Iván éjszakájának a június 23-áról 24-ére virradó éjszakát nevezzük. A történészek a legpogányabb ünnepnek tartják, de egyházi ünnep is, mert Keresztelő János születését erre a napra teszik.

Korábban a csillagászati nyár kezdete június 24-re esett, a naptár reformok miatt lett a mai is ismert június 21.-e, a nyári napforduló napja. A naptárreformok után szétvált a két ünnep. A napfordulóhoz világszerte világi és egyházi ünnepek kapcsolódnak. Az év legrövidebb éjszakája különös jelentőségű, a fény és a sötétség váltakozása egyébként is régóta mágikus eredettel bírt. A sötétség az elmúlást, a fény pedig a megújulást jelentette, az éjszaka rakott hatalmas tüzekkel igyekeztek elűzni a sötétséget.

A neves éjszakáról már Shakespeare is írt, a Szentiván éji álom című művében. Talán épp ennek is köszönhető, hogy a szerelmesek éjszakájának is tartják Szent Iván napját.

Múzeumok Éjszakája 2021 programja

Azért is különleges az idei év rendezvénysorozata, mert a pandémi amiatt 2020-ban csak online tartottak programokat. Az idei év tematikája a Fordulópont. Országszerte mintegy 250 intézmény több mint ezer programmal várja a látogatókat.

A 2021-es Múzeumok Éjszakája arcai: Für Anikó színművész, Liu Shaolin Sándor olimpiai, világ- és Európa-bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó, valamint Oláh Gergő énekes.

A Múzeumok Éjszakájának különlegessége, hogy egy belépőjegy megvásárlásával az összes programban részt vevő intézmény látogatható.

A Múzeumok Éjszakája 2021 részletes programja a rendezvény hivatalos oldalán tekinthető meg, ahol helyszín, időpont és programtípus szerint kereshetők az események, valamint mobilalkalmazás segíti a tájékozódást.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük