Jicin (Jičín), Rumcájsz elbűvölő mesevárosa

Nem is gondoltam volna, hogy gyerekkorom egyik kedvenc mesehősének, Rumcájsznak a lakóhelye nem csupán a képzelet szüleménye, nagyon is valsóságos és ráadásul bájos város. Olvasói fotókkal mutatom, milyen gyönyörű Jicin (Jičín), a Cseh Paradicsom központja.

Jicin (Jičín)

Ki volt Rumcsájsz?

Jicin (Jičín) és a jicsini erdő sokak számára még ma is az 1967-ben készített rajzfilm sorozatból ismert. Rumcájsz, Manka és Cipísek (magyarul Csibészke) mesefiguráit Václav Čtvrtek (eredeti nevén Václav Cafourek, 1911-1976) író alkotta meg a gyermekkori nyarak élményeire alapozva, melyeket az itteni nagypapájánál töltött. A mese az egész világot meghódította, miután 1967-ben egy 39 részes rajzfilmsorozatot (O loupezníku Rumcajsovi) készítettek belőle Radek Pilař (1931-1993) rajzaival. Nem tudom, nálunk mikor kezdték el vetíteni, de 1975-1977 között már biztos ment, mert ebből is időből van egy emlékem.

Rumcájsz városa

Rumcsájszra, az igazságosztó betyárra, Mankára a feleségére és Csibészkére, a kíváncsi lurkójukra és szerethető kalandjaikra már nem igen emlékszem, pedig történetük igen népszerű volt gyerek koromban.

Az viszont élénken él az emlékezetemben, hogy ennek a mesének a hatására hogyan keresztelte át ének órán a Kis éji zene zeneszerzőjét az egyik osztálytársam. Dolgozatot írtunk, a lemezjátszóról a Kis éji zene dallamai csendültek fel, nekünk pedig meg kellett nevezni a szerzőt. Az előttem ülő osztálytársam igen bajban volt, fogalma sem volt, mit írjon. Készségesen odasúgtam neki, hogy Mozart. Aztán amikor a tanárnő kiosztotta a dolgozatokat, kiderült, hogy Ő Mócájszt írt a dolgozatba. Végül is, ha van Rumcájsz, miért ne lehetne Mócájsz is?

Jicin (Jičín) városa

Csehország északi részének városai közül Jicin, az elbűvölő mesebeli kisváros az egyik legismertebb. A közel 17 ezer lakosú város Prágától mindössze 93 kilométerre esik. Gyakorta innen indulnak a túrázók a homokkő-birodalom, a Cseh Paradicsom (Český ráj) felfedezésére.

Jicin színes, jól karbantartott főtéri és belvárosi házai gyönyörű összképet adnak. Az árkádos, reneszánsz és barokk stílusú házak képeslapra kívánkoznak és kiadós sétákra csábítanak.

A főtér a legszebb látnivaló a Szent Jakab templom a 52 méter magas óratoronyával. A torony is megjelenik a mesében: a nép nyakán élősködő, a városiakat sanyargató földesúr innen figyelte, merre jár Rumcsájsz.

Jicin (Jičín)

A reneszánsz eredetű barokk kastély épületében kapott helyett a városi múzeum és képtár, valamint a turista információs iroda. Ugye az mondanom sem kell, hogy itt élt a gonosz uraság.

Rumcsájsz városa

Nagyon köszönjük a csodálatos fotókat Várkonyi Gertrúdnak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük