Izgalmas programokkal vár az Idegenvezetők Világnapja 2023

Minden év február végén ünnepeljük az Idegenvezetők Világnapját. Az utóbbi két rendkívüli év után 2023-ban ismét nagyszabású lesz a turisztikai évadnyitó esemény. Az Idegenvezetők Világnapja 2023. február 24-én és 25-én változatos programokkal, buszos városnézésekkel, a világörökségi helyszíneket bemutató gyalogos sétákkal várja az érdeklődőket.

városnéző villamos Budapesten, a Gellért tér

Idegenvezetők Világnapja rendezvény

1985-ben az Idegenvezetők Világszövetségének Egyesülete (WFTGA) első találkozóján született a gondolat, hogy február utolsó vasárnapja legyen az Idegenvezetők Világnapja. 1990-ben a világ 15 országának részvételével rendezték meg először a világnapot.

Budapesten 1991-ben tartották az első turisztikai évadanyitó rendezvényt. Azóta éventa buszos városnézésekkel, a világörökségi helyszíneket bemutató gyalogos sétákkal ünneplik a szakma napját. 2003-ban a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és idegenvezetői vették át a világnap fővárosi programsorozatának szervezését. Azóta minden évben ezzel az eseménnyel nyitják meg a turisztikai szezont.

A rendezvény célja, felkelteni a helyi lakosság, a városvezetők, a média figyelmét az idegenvezetők szakmai felkészültségére, értékteremtő és közvetítő munkájára. Elkötelezettek abban, hogy munkatapasztalataik megfogalmazásával segítsék az országimázs-teremtésért felelős turisztikai, politikai döntéshozók munkáját.

Jó pár éve az Utazás kiállítást is az Idegenvezetők Világnapjához kapcsolódva, február utolsó hétvégéjén rendezik meg. A 45. Utazás kiállítás 2023. február 23-26. között várja az utazás szerelmeseit a Hungexpon. Szokásomhoz hűen hamarosan erről is írok majd egy előzetest, és talán utólag egy beszámolót is. Ez utóbbi biztosra nem ígérhetem, mert az előttem álló dolgok, élmények, események mindig jobban vonzanak, mint a visszatekintés.

Idegenvezetők Világnapja 2023 programjai

A COVID19 helyzet miatt 2022-ben korlátozottak voltak a turisztikai lehetőségek is, de azért ezek még is nagyobb szabadságot és teret adtak, mint a 2021-es kanapétúrák.

Folytatva az eddigi hagyományokat, az Idegenvezetők Világnapján 2023-ban is lesznek BUM által szervezett temetikus séták. A várható programok már meg is jelentek a BUM hivatalos oldalán.

A rendezvény programja jelenleg szervezés alatt áll. A részvétel a programok nagy többségén ingyenes, de regisztrációköteles. Végleges program és regisztráció február második hetétől várható.

Jelentkezés és további információk a BKIK hivatalos oldalán.

Hajózásra itt lehet jelentkezni:
https://idegenvezetok.bkik.hu/turnus-kategoria/hajos-varosnezes
Buszos utazásra pedig itt:
https://idegenvezetok.bkik.hu/turnus-kategoria/busz-turnusok

Tipp: Érdemes szemfülesnek lenni és naponta figyelni a weboldalt, mert tapasztalataim szerint nagyon hamar betelnek a helyek.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

11 hozzászólás

 1. Tóth. Mihályne szerint:

  Jó napot kívánok!
  Kérem hogy válaszoljon nekem, hogy milyen veboldalon érhet emel a az idei turisztikai világnap programját, mert mostanáig sehol nemtaláltam, s nem tudok regisztrálni.
  Közben ma olvastam, hogy már pl. A. Vigadó rá, már nem is lehet, mert betelt a létszám.

  Köszönettel. Tóthné

 2. Egri László szerint:

  A regisztráció lehetőség nem volt egyértelmű reggel még nem lehetett regisztrálni 14óra volt megadva,fél kettőkor pedig minden hely betelt.Hogy van ez? A magyarázatot megköszönném

 3. Mester Lászlóné szerint:

  hol lehet a buszos városnézésre vagy a hajózásra regisztrálni?

  Köszönettel Mesterné

 4. Sasné Szobl Ágnes szerint:

  nem normális a BKIK, 12-én még semmi program, csak a sétáknál. Eddig ez nem volt igy, ennyire tehetetlen tagok vannak a BKIK-ban?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük