Az Isztriai-félsziget bűbájos városai és varázslatos látnivalói

Az Isztriai-félsziget az Adriai-tenger legnagyobb félszigete. Mediterrán hangulatú tengerparti városai elbűvölőek, a római kor és a velencei uralom emlékei, vakító, hófehér sziklák, az Adria mélykékje és zöldellő dombok váltják egymást. Az Isztriai-félsziget ókori látnivalói és középkori szűk utcácskái közt sétálva a régmúltban érezhetjük magunkat. Közel van, és nem is annyira drága, de legalább olyan gyönyörű, mint a felkapott Toscana. Az Isztria az olasz nyelv gyakorlására, valamint igazi olasz kapucsínó és olasz ételek fogyasztására is kitűnő hely. Számba vettem az Isztria legszebb városait, látnivalóit és legkedveltebb úti céljait.

Rovinj látképe leanderrel

Isztriai-félsziget története

Az Isztria-félsziget könnyen elérhető úti cél autóval is. Kisvárosai csodálatosak, sok olaszos beütéssel. Rovinj, Motovun, Porec, Hum, Pula utcáin sétálva a régmúltban érezhetjük magunkat. – ajánlotta figyelmünkbe Tóthné Éva a horvátországi utazások kedvelt célpontját.

Az Isztria elnevezés a Pula városát is alapító illír Histria törzstől ered. A Római Birodalom Kr.e. 177-ben foglalta el a félszigetet. A velencei régióval együtt, X. római tartományként „Venetia et Histria” néven említették, mint a birodalom észak-keleti határát.

1267-től a Velencei Köztársaság foglalta el az isztriai településeket. 1797-ben széthullott a Velencei Köztársaság, az Isztria pedig 1805-ig osztrák kézre került. 1806 és 1813 között Napóleon a Francia Korona olaszországi részéhez csatolta. 1814 és 1918 között ismételten osztrák irányítás alá került, az Osztrák-Magyar Monarchia részeként.

Az I. világháború után az akkor fasiszta Olaszországhoz csatolták. A II. világháború után Jugoszláviához kerül, majd 1991-ben az Isztriai-félsziget visszakerült Horvátországhoz.

A varázslatos Isztriai-félsziget 

Mediterrán hangulatú tengerparti kisvárosok sora várja a turistákat. A legkedveltebbek: Umag, Porec, Rovinj, Medulin, Pula, Rabac. Az Isztriai-félsziget városai rengeteg lehetőséget kínálnak a kikapcsolódáshoz. Történelmi értékek mellett megcsodálhatjuk a természet szépségeit, strandolhatunk, hajókázhatunk, kipróbálhatjuk a vízi sportokat vagy beülhetünk a csodás kínálatú éttermekbe.

Az isztriai városkák mindegyike Velence oroszlánjának védelme alatt épült. És ami még szintén fontos, itt ihat az ember egyedül Horvátországban igazi olasz kapucsínót és fagylaltok is olasz minőségűek.

Az Isztriai-félszigetre szinte hazalátogat a magyar. A varázslatos földdarab a Velencei Köztársaság bukásával a tizennyolcadik század végén egyenesen Ausztria ölébe pottyant. Leggrandiózusabb nyaralóhelye, Opatija, régi nevén Abbázia 1868-tól egyenesen Magyarország fennhatósága alá tartozott. 

A félsziget kapujának két „tartóoszlopát”, Fiumét és Triesztet csupán 70 kilométernyi távolság köti össze. A nyugati oldalon található Trieszt már Olaszországhoz tartozik. 

Mimózákkal és pinea fenyőkkel övezett szerpentinen járhatjuk körbe a félszigetet, miközben gyönyörködhetünk a Kvarner-öböl felemelő látványában. 

Rovinj és Porec, a két, velencei reneszánsz építészeti emlékeket őrző városka az Isztria legértékesebb gyönszszemei. Keskeny házai, akár az itáliai tengerparton, egymás hegyén-hátán sorakoznak, és fölöttük trónol a városkák legméltóságosabb építménye, a hatalmas barokk templom.

Senki sem fog csodálkozni, ha egyszer csak olaszul szólalunk meg. Az őslakosok széles mosollyal jutalmaznak majd és szívesen válaszolnak vissza nekünk nagyszüleik nyelvén. A második világháború előtt ugyanis Olaszország néhány évtizedre ismét birtokába vette ezt a területet.

Belső-Isztria tájaira elsősorban a természet és a hegytetőkre épített, fecskefészkekhez hasonlatos városkák miatt érdemes elkalandozni. Általában vastag kőfal veszi körbe őket, kívül ezer éves temető, a falon belül terméskőből épült középkori házacskák.

Isztriai-félsziget városai és látnivalói

Rijeka (Fiume)

A magyarul Fiume néven ismert Rijeka az Adriai-tenger észak-keleti csücskében, a meseszép Kvaner-öbölben fekszik. Mária Teréziának köszönhetően a 18. század második felében a Magyar Királyság része lett, és önálló kereskedelmi joggal felruházott, szabad királyi várossá nyilvánították. Itt volt a Magyar Királyság egyetlen tengeri kikötője. A hangulatos Rijeka látnivalói között máig szép számmal találunk magyar emlékeket is.

Porec

A városmag máig megőrizte az ősi római városszerkezetet. A főbb utcák is az eredeti, a római mérnökök által kimért négyzethálós formában futnak. Porec városa kiváló aktív pihenésre, több mint 70 féle sportlehetőséget kínál a tengeren és a szárazföldön. 

Páratlan bizánci műemlék az Euphrasiusi bazilika.

Rovinj

Rovinj egy igazi gyöngyszem, sokan ezt tartják az Isztriai-félsziget legszebb városának. Rovinjban minden adott, ami egy tökéletes nyaraláshoz kell. Gyönyörű strandok, hangulatos óváros, mediterrán éttermek, látványos kikötő és sok-sok napsütés várja az ide érkezőket. Az egykori halászfalu óvárosának román-gótikus, reneszánsz, barokk és neoklasszicista épületeinek ablakai, teraszai, kapuzatai és lépcsősorai megőrizték az ódon hangulatot.

Limski Kanal

A Porec és Rovinj közötti útszakaszon különös természeti képződményre nyíilik kilátás. A Limski Kanal a megtévesztésig hasonlít Norvégia vadromantikus fjordjaira. Ezt a hasadékot azonban nem a jég válta ki a tengerből, hanem a Limski folyó. A tenger vize a fjordban ezáltal kevésbé sós, viszont rendkívül dús oxigénben, ennek köszönhetően a világ legfinomabb fekete kagylóját termesztik itt.

A középkorban kalózok vertek itt tanyát, és e jól védhető öbölből támadták meg a velenceiek hajóit. Egy helyi legenda szerint az itteni Mrgani falut egy Sir Henry Morgan kalóz alapította, így nem csoda, hogy sokan jöttek ide elásott kincseket keresni.

Rabac

Az egykori halászfalu, Rabac ma az egyik legnépszerűbb és legismertebb turistaközpont nyári fesztiválokkal és hatalmas bulikkal.

Pula 

Pula (régi magyar és olasz nevén Póla) nagy múltú, hangulatos város Horvátország északi részén, az Isztriai-félszigeten. Főbb látnivalói a szép óvárosban összpontosulnak, ahol több ókori emlékben is gyönyörködhetünk. Pula Horvátország egyik leghíresebb és legnépesebb városa, így nem meglepő, hogy népszerű a turisták körében. Gyönyörű strandjaival feledhetetlen családi nyaralás célpontja is lehet. 

A 3000 éves Pula bővelkedik ókori emlékekben, legismertebb látnivalója a hatalmas római amfiteátrum. A 23 000 nézőt befogadó ellipszis alakú építmény ma koncertek, operaelőadások, fesztiválok, sportrendezvények színhelye.

Motovun

Motovun az egyik leghíresebb falu máig megőrizte jellegzetes középkori formáját. A várfalak, tornyok, román és gótikus építmények igazi középkori hangulatot árasztanak. 

Isztriai-félsziget városai

Medulin

Medulin homokos strandja a családokat vonzza, a fiatalabbak az élőzene és a tánc miatt érkeznek.

Hum

Humnak mára csupán hyt lakosa maradt. Elvarázsolt hely ez, gyom felverte sikátorait ma már csupán macskák lakják. 

Bale falva

Nyár végén a középkori falak közé beköltözik a dzsessz és a ritmus. 

Groznjan

A festői művészfészekben egymást érik a galériák, napközben ötvösök és festők költöznek ki munkálkodni az utcákra. A többségében olasz lakosság olyan hangulatot teremt, mintha a fenséges Itáliában lennénk.

Opatija (Abbázia)

A boldog békeidőkben a pesti és a bécsi arisztrokácia itt töltötte vakációját. Többször tiszteletét tette a nyaraló helyen maga a császár, Ferenc József is. Látogatásainak emlékét ma is őrzi Abbázia fősétányának neve. 

Opatija kikötőjében ringatózott a kor koszorús költője, Herczeg Ferenc vitorlása, amelyen a feljegyzések szerint Ady Endre, az ifjú titán is eltöltött időnként néhány nyugalmas napot.

Fazana és Brijuni Nemzeti Park

Nemrég még kis halászfalu volt, ma azonban már az egyik legforgalmasabb turisztikai központ a körynéken, köszönhetően a vale szemben fekvő Brijuni-szigeteknek, amelyeket helyi kirándulóhajókkal lehet megközelíteni. Dús szubtrópusi és egzotikus növényzet borítja a földdarabokat, amelyek közt időnként római villák romjai bukkannak fel. 

A 18. század végére ugyan a malária kiírtott itt minden életet, de 1893-ban egy osztrák gyáros fejébe vette, hogy újra felvirágoztatja a Brijuni-szigeteket. Előbb felkérte Robert Kochot, a TBC-baktérium felfedezőjét, a későbbi Nobel-díjast, hogy irtsa kia maláriaszunyogokat. Majd szállodákat, fürdőket, sport- és szórakoztató létesítményeket építtetett, sőt vadasparkot és arborétumot is létesített a szigeteken.

A hely természetes szépsége Tito elnököt is megihlette, és a II. világháború után kisajátította a szigeteket.

Veliki Brijunon ma kisvasút visz körbe, hogy megtekinthessük az egykori kommunista államférfi hagyatékát, a vendégei által ajándákba hozott egzotikus állatokat, muflonokat, zebrákat, tevéket és elefántokat. De megtekinthető az elnöki rezidencia is. 

Vrsar

Az egyik legszebb fekvésű település emelkedő hegyoldalát behálózó szűk, kanyargós utcácskák középkori házai a régi idők hangulatát idézik. A település legmagasabb pontjára épült a vakítóan fehér harangtornyú Szent Márton-templom.

Vrsarban két alkalommal is időzött a hírhedt itáliai kalandor, a nőcsábász és író Giacomo Casanova. A világirodalom legnagyobb szívtiprója ekkor még csak 18 éves volt, de már viszonyt kezdett egy helyi fiatal lánnyal. Emlékirataiban is megemlíti Vrsar nevét, és bár a helytől nem volt elragadtatva, az itteninőket nagyon is vonzónak találta. Casanováról egy kilátót is elneveztek, ahol a legenda szerint szívesen időzött hölgyek társaságában.

Gyalogosan érdemes elsétálni az egykori Montraker kőfejtőben berendezett szoborparkhoz vagy a Lim-öbölhöz, amit Limski-fjordként emlegetnek.

Strandok az Isztriai-félszigeten

Az Isztria minden tengerparti városában találunk strandokat, ezek többnyire sziklásak. Csupán két helyen van homokos strand, Umagnál és Medulinnál, ezutóbbi a nagyobb. A strandok mindenhol ingyenesek.

A romantikus hangulatot fokozhatjuk, ha hajótúrára indulunk. Erre szinte minden tengerparti városban befizethetünk.

A fotók egy része saját, a többit pedig nagyon köszönöm Tóthné Évának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük