Isztriai-félsziget városai és látnivalói

Az Isztriai-félsziget az Adriai-tenger legnagyobb félszigete. Mediterrán hangulatú tengerparti városai elbűvölőek, a római kor és a velencei uralom emlékei, sziklás tengerpartok, zöldellő dombok váltják egymást. Ókori látnivalói és középkori szűk utcácskái közt sétálva a régmúltban érezhetjük magunkat.

Isztriai-félsziget városai

Isztriai-félsziget története

Az Isztria-félsziget könnyen elérhető úti cél autóval is. Kisvárosai csodálatosak, sok olaszos beütéssel. Rovinj, Motovun, Porec, Hum, Pula utcáin sétálva a régmúltban érezhetjük magunkat. – ajánlotta figyelmünkbe Tóthné Éva a horvátországi utazások kedvelt célpontját.

Az Isztria elnevezés a Pula városát is alapító illír Histria törzstől ered. A Római Birodalom Kr.e. 177-ben foglalta el a félszigetet. A velencei régióval együtt, X. római tartományként „Venetia et Histria” néven említették, mint a birodalom észak-keleti határát.

1267-től a Velencei Köztársaság foglalta el az isztriai településeket. 1797-ben széthullott a Velencei Köztársaság, az Isztria pedig 1805-ig osztrák kézre került. 1806 és 1813 között Napóleon a Francia Korona olaszországi részéhez csatolta. 1814 és 1918 között ismételten osztrák irányítás alá került, az Osztrák-Magyar Monarchia részeként.

Az I. világháború után az akkor fasiszta Olaszországhoz csatolták. A II. világháború után Jugoszláviához kerül, majd 1991-ben az Isztriai-félsziget visszakerült Horvátországhoz.

Isztriai-félsziget városai és látnivalói

Mediterrán hangulatú tengerparti kisvárosok sora várja a turistákat. A legkedveltebbek: Umag, Porec, Rovinj, Medulin, Pula, Rabac. Az Isztriai-félsziget városai rengeteg lehetőséget kínálnak a kikapcsolódáshoz. Történelmi értékek mellett megcsodálhatjuk a természet szépségeit, strandolhatunk, hajókázhatunk, kipróbálhatjuk a vízi sportokat vagy beülhetünk a csodás kínálatú éttermekbe.

Porec

A városmag máig megőrizte az ősi római városszerkezetet. A főbb utcák is az eredeti, a római mérnökök által kimért négyzethálós formában futnak. Porec városa kiváló aktív pihenésre, több mint 70 féle sportlehetőséget kínál a tengeren és a szárazföldön. 

Rovinj

Rovinj egy igazi gyöngyszem, sokan ezt tartják a legszebbnek. Óvárosának kacskaringós, macskaköves utcácskái nagyon hangulatosak és romantikusak. Rovinj óvárosa a dombtetőről messze tekintő Szent Eufémia-templom köré tömörült. Román-gótikus, reneszánsz, barokk és neoklasszicista épületeinek ablakai, teraszai, kapuzatai és lépcsősorai megőrizték az ódon hangulatot. Az északi és déli oldalon fennmaradtak a kora középkori és reneszánsz városfalak.

Isztriai-félsziget városai

Rabac

Az egykori halászfalu, Rabac ma az egyik legnépszerűbb és legismertebb turistaközpont nyári fesztiválokkal és hatalmas bulikkal.

Pula 

A 3000 éves Pula bővelkedik ókori emlékekben, legismertebb látnivalója a hatalmas római amfiteátrum. A 23 000 nézőt befogadó ellipszis alakú építmény ma koncertek, operaelőadások, fesztiválok, sportrendezvények színhelye. 

Motovun

Motovun az egyik leghíresebb falu máig megőrizte jellegzetes középkori formáját. A várfalak, tornyok, román és gótikus építmények igazi középkori hangulatot árasztanak. 

Isztriai-félsziget városai

Medulin

Medulin homokos strandja a családokat vonzza, a fiatalabbak az élőzene és a tánc miatt érkeznek.

Strandok

Minden városban találunk strandokat, ezek többnyire sziklásak. Csupán két helyen van homokos strand, Umagnál és Medulinnál, ezutóbbi a nagyobb. 

Nagyon köszönöm a csodálatos fotókat Tóthné Évának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük