Interaktív térképen az UNESCO világörökségek

Amikor egy kiruccanást tervezek egy országba, mindig megnézem milyen helyek szerepelnek az UNESCO világörökségi listáján. Úgy gondolom, hogy amik ide felkerültek, azok valóban olyan értéket képviselnek, amit érdemes megnézni. Mutatom, hogy én honnan szoktam tájékozódni. Itt nézhetők meg interaktív térképen a világörökségek.

Interaktív térképen a világörökségek

UNESCO világörökségek interaktív térképe

A hivatalos UNESCO weboldalon mindent megtalálunk, ami az örökségekkel kapcsolatos. Megtekinthető a jelentkezés kritériuma, a kiválasztás menete. A védett helyszíneken túl megtalálhatók a friss hírek, a felterjesztett, de még elbírálás alatt álló várományos helyszínek is. Nagy hasznát  szoktam venni az interaktív térképnek. Az oldal csak angol vagy francia nyelven olvasható, de Google fordító már egyre jobb eredményeket ad, egyre megbízhatóbb.

Az UNESCO világörökségek interaktív térképe itt érhető el:

http://whc.unesco.org/en/interactive-map/

Ezen felül van egy másik oldal is, ami jó kiinduló alapot az a keresgéléshez, utazás tervezéshez. Az Európai Bizottság tudományos szolgálataként működő Közös Kutatóközpont (Joint Research Centre – JRC) honlapja sok hasznos információval szolgál. Az oldalon lévő térkép  felhasználóbarát és interaktív módon mutatja be a különböző európai kezdeményezéseket a kulturális örökségvédelem területén.

A térkép segítségével felfedezhetőek az Európai Örökség címet nyert helyszínek, Európa Kulturális Fővárosai, Európa területén található világörökségi helyszínek, az Europa Nostra által összeállított lista a legveszélyeztetettebb helyszínekről. Az oldalon olvashatjuk például azt is, 2023-ban Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa.

Az oldalról eljuthatunk a társoldalakra. Pl. a több mint 50 millió digitalizált elemet (műtárgyakat, videókat, zenéket, könyveket stb.) magában foglaló Europeana digitális adatbázishoz. De elérhető innen a  DiscoverEU helyszín- és programötletekkel, a Kulturális és Kreatív Városok Figyelője (Cultural and Creative Cities Monitor), illetve Európa Kulturális Útvonalai.

A nyolc magyar UNESCO világörökségi helyszínről készítettem egy külön bejegyzést térképpel együtt. Továbbá van egy bejegyzésem a világörökségi várományos magyar helyszínekről is.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük