Ingyenesen elérhető a Szigetközi kalandtérkép

A 2023 nyarán megjelent Szigetközi kalandtérkép a Szigetköz és Pannonhalma térségének aktív felfedezéséhez nyújt gyakorlati, hasznos támogatást. Mosonmagyaróvár és Pannonhalma között 101 turisztikai attrakciót mutat be, segítve a látogatókat a programok, lehetőségek megtalálásában. A kiadványhoz ingyenesen hozzá lehet jutni mindazoknál a szolgáltatóknál, amelyek szerepelnek a térképen, de pdf formátumban is letölthető az internetről. Mutatom a letöltés helyét is.

Győri Püspökvár

Szigetköz kialakulása

A Szigetköz a Győri-medence Duna (Öreg-Duna, Nagy Duna) és a Mosoni-Duna által határolt kistája. Magyarország legnagyobb szigete, melynek területe: 375 km2. Hossza 52,5 km, szélessége átlagosan 6–8 km. Két részre: a Felső- és Alsó-Szigetközre osztható fel.

A Szigetköz kialakulása 2,5-3 millió évvel ezelőtt kezdődött. Ekkor ömlött le a Pannon-tenger elhagyatott medencéjébe az Ős-Duna vízmennyisége. A síkságon szétterülő víz nem tudta a hordalékot tovább görgetni és azokat lerakva szigeteket, zátonyokat hozott létre. A 19 századi folyamszabályozás után ennek a csodálatos világnak egy része megmaradt.

A Szigetköz mocsaras vidéke a római birodalomban Pannónia északi határa volt, a népvándorlás népei sem merészkedtek az ingoványos mocsarak közé. A Szigetköz első állandó lakói a magyarok voltak.

Az 1920-ban a trianoni döntéssel meghúzott országhatár a Nagy-Duna lett, így a terület egy része a mai Szlovákiához került.

A Szigetköz természeti jelentősége és értékei

A Szigetköz közel 400 km2-es területe kiemelkedő jelentőségű nedves élőhely, otthona számos különösen ritka növény- és állatfajnak, amelyek hazánkban máshol nem fordulnak elő.

Ágrendszere, láperdei és mocsárrétei élőhelye 230 madárfajnak. Gémek és bakcsók mellett nagy kócsagok, barna kányák is költenek a területen.

A hazai halfajok 80 százaléka megtalálható itt. A Szigetköz a Duna halbölcsője volt a Bős (Gabčíkovo) vízlépcső megépítéséig és a víz 1992 októberi eltereléséig. A kétéltűek csaknem valamennyi faja megtalálható itt.

Az őshonos gólya, a vidra és a nyúl is gyakori látvány. 1991-óta természetes úton megtelepedett a száz éve kihalt hód is, Magyarországon először. Azóta úgy elszaporodtak, hogy a bővizűbb ágrendszerekben sokfelé megtalálhatók.

A gyepeken sok védett növény- és állatfaj él, mint például keskenylevelű gyapjúsás, mocsári kosbor,
szibériai nőszirom vagy kornistárnics.

Szigetköz látnivalói

A természeti szépségek mellett a Szigetköz kultúrája is rendkívül gazdag. Mosonmagyaróvár vára és Győr barokk belvárosa keresztezi a térséget, de kerékpárral olyan távolabbi helyeket is érdemes felkeresni, mint az apátságáról és arborétumáról ismert Pannonhalma vagy a mosolygós angyal otthona, a lébényi Szent Jakab-templom.

Szigetköz fontosabb települései

Felső Szigetköz:

 • Dunakiliti,

A 2021-ben elhunyt híres gyémántmágnás, dr. Csebi-Pogány Alajos Dunakilitiben álló kastélyáról eleinte úgy szóltak a híradások, hogy örökös hiányában bizonytalan a sorsa. Aztán pár nap múlva kiderült, hogy ez nem így van és hamarosan látogatható is lesz Dunakiliti kastélya, a Csebi-Pogány-kastély. A Dunakiliti híres szülötte a boldoggá avatott dr. Batthyány-Strattmann László, a „szegények orvosa”, akinek szülőházában iskola működik és csak egy emlékszoba emlékeztet az egykori tulajdonosokra.

 • Dunasziget,
 • Feketeerdő,
 • Halászi,
 • Kisbodak,
 • Püski,
 • Máriakálnok,

Máriakálnok évszázadok óta híres búcsújáró hely, az utóbbi években azonban a rózsakertje is sok látogatót vonz. A mindössze 1.800 lelket számláló település parkjában 3.600 rózsatő illatozik.

 • Kimle,
 • Dunaremete,
 • Darnózseli,
 • Lipót,
 • Hédervár,

A féltő gonddal helyreállított Hédervári kastély (teljes nevén Khuen-Héderváry-Viczay kastély) Magyarország egyik legimpozánsabb reneszánsz várkastélya, történelmi hangulatot idéző kastélyszállodája. Valahogy így kezdődhetett volna a bejegyzés pár évvel ezelőtt. De a kastélyszálló hivatalos honlapján a következő szöveg fogadja a látogatókat: „A kastély épülete határozatlan ideig nem látogatható, köszönjük megértésüket.” A tíz évvel ezelőtt még virágzó Hédervári Kastélyszálló sorsa továbbra is kérdéses, zárt kapukkal várja, hogy a kastély körüli pereskedés befejeződjön és újra pihenni vágyó utazóknak nyújtson menedéket.

 • Ásványráró.

Alsó Szigetköz:

 • Dunaszentpál,
 • Dunaszeg,
 • Győrladamér,
 • Győrzámoly,
 • Győrújfalu,
 • Győr,

Győr történelmi belvárosában, a Káptalandomb legmagasabb pontján álló Püspökvár a Bazilika mellett Győr legjelentősebb és legősibb látnivalója. Az államalapítás korában épült volt fellegvár napjainkig is a győri püspökség székhelye. Négyemeletes csonka lakótornyában megismerhetjük a Püspökvár építésének történetét és rácsodálkozhatunk a 19. századi Győr látképére. A Torony kilátóba feljutva a város és környékének panorámájában gyönyörködhetünk. Ez utóbbit videón is megmutatom.

Győr történelmi belvárosában, a Káptalandomb északnyugati sarkában áll a Püspökvár, a mindenkori püspök lakhelye. Itt található a Boldog Apor Vilmos Emlékkiállítás, ahol megismerkedhetünk a második világháborúban emberek százait bújtató, majd kivégzett püspök életével és halálának körülményeivel. A felkavaró és elgondolkodtató kiállítás feleleveníti az utolsó napok történéseit. A pince termeit bejárva pedig átérezhetjük a háborús korszak, a menekülés nyomasztó valóságát.

A karmelita templom Győr egyik legjelentősebb műemlék temploma, a történelmi belváros nyugati kapuját jelentő Bécsi kapu téren. A barokk építészet remekműve a Németországból érkező karmelita rend első magyarországi temploma.

 • Vámosszabadi,
 • Nagybajcs,
 • Kisbajcs,
 • Vének.

A Szigetközi Kalandtérkép a Szigetköz közelében található más nevezetességeket is tartalmaz, amelyek közül Lébényt és Pannonhalmát mindenképp meg kell említeni.

Magyarország egyik legjelentősebb középkori emléke a román stílusban, a 13. században épült lébényi templom. A Szent Jakab apostol-plébánia templom a Mosoni-síkság és a Hanság határán, Győr-Moson-Sopron megyében található, közel az M1-eshez. Érdemes letérni az útról és megcsodálni az épületet és a titokzatos mosolyú bajelhárító lébényi angyalt. Vagy akár gyalog, kerékpáron vagy lovon is elzarándokolhatunk ide a Szent Jakab-út jelzéseit követve.

A Pannonhalmi-dombság (Sokoró) középső dombján, a Szent Márton-hegyen magasodik a több mint ezer éves Pannonhalmi Apátság, teljes nevén a Pannonhalmi Bencés Főapátság. Az UNESCO világörökségi listára is felkerült apátság évszázadok óta szellemi központ, hihetetlenül nagy, felhamozott kulturális értékkel. Az apátság arborétuma és lombkorona sétánya egész évben szabadon látogatható.

Szigetközi kerékpárút és Eurovelo 6

Több kiemelt kerékpáros és gyalogos túraútvonalat is találunk a térségben. A Szigetközi Kerékpárút aszfaltozott útjain Győrtől Rajkáig vagy Hegyeshalomig is elkerekezhetünk. A szigetközi kerékpárút egyben az Eurovelo 6 nemzetközi kerékpárút része is, amely összeköti az Atlanti-óceánt a Fekete-tengerrel. Az Szigetközt északról és délről is körülöleli a a EV6, lehetőséget adva akár a Szigetköz körbe biciklizésére is.

Győr-Pannonhalma kerékpárút

A 2021-ben átadott kerékpárút Győrtől Pannonhalmáig halad, ideális egy napos kirándulásra, akár kezdő bicikliseknek is.

Szent Jakab út

Tihanyból és Budapestről indul a Szent Jakab út magyarországi két ága, amely Pannonhalmán egyesül. Innen jelzett túraútvonalon haladhatunk a lébényi Szent Jakab-templomig, onnan akár tovább az országhatárig, sőt még tovább, egészen Santiago de Compostela-ig.

Vízi sportok

Kerékpárral vagy gyalog keresztül-kasul bejárhatjuk a térséget. Az ágrendszer lehetőséget teremt igazi expedíciós kenuzásra, kajakozásra, supozásra.

Kilátók

A Sokorói-dombság kilátói pedig a gyalogos kirándulóknak adnak lehetőséget végig tekinteni a Kisalföld végtelen síkságán.

Szigetközi kalandtérkép

A Szigetközi kalandtérkép Mosonmagyaróvár és Pannonhalma között 101 turisztikai attrakciót mutat be, ezzel segítve a Szigetköz minden értékének felfedezését.

A kiadvány ingyenesen beszerezhető azoknál a szolgáltatóknál, amelyek szerepelnek a térképen. Ezek múzeumok, vendéglátóhelyek, turisztikai élményt adó létesítmények, helyszínek.  

A kalandtérkép pdf formátumban ingyenesen letölthető az Aktív Magyarország honlapjáról.

Ha lemaradtál róla

Az idén 50 éves Tisza-tó felfedezése sosem volt még annyira egyszerű, mint napjainkban. A harmadik alkolommal kiadott, és aktualizált Tisza-tavi kalandtérkép 100 látnivalót, strandot, tanösvényt, kalandparkot, éttermet, bisztrót, kilátót és látogatóközpontot mutat meg hazánk legnagyobb mesterséges tavának környékéről. A kiadvány ingyenesen elérhető a Tourinform irodákban és a Tisza-tó környéki szolgáltatóknál. Az informatív térkép online is megtekinthető és letölthető, így már az utazás megtervezésénél is hasznos segítség lehet.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük