Ingyenes múzeumok, múzeumi kedvezmények

A kultúra is egyre drágább. Ingyenes múzeumok, akarom mondani ingyenes múzeumlátogatások igen is léteznek. Egy kis előre tervezéssel sok pénzt spórolhatunk a múzeumi belépődíjakon. Nemzeti ünnepekeinken, március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án állampolgárságtól függetlenül mindenki számára ingyenes a muzeális intézmények látogatása. A mai múzeumi árak mellett különösen a családoknak érdemes tisztában lenni a kedvezményes és ingyenes múzeumi belépési lehetőségekkel. Számukra a havonta egyszeri családi napokon ingyenes a múzeumlátogatás, melynek napját a múzeumok saját hatáskörben határozzák meg.

ingyenes múzeumok

Ingyenes múzeumok a nemzeti ünnepeken

A múzeumi kedvezményekről a kulturális törvény felhatalmazása alapján a muzeális intézmények látogatóit megillető kedvezményekről szóló 194/2000. (XI. 24.) Korm. rendelet intézkedik. A rendelet minden olyan muzeális intézményre kötelező érvényű, amely a kultúráért felelős miniszter által kiadott működési engedéllyel rendelkezik. A jogszabály vonatkozik minden múzeumra és közérdekű muzeális gyűjteményre függetlenül attól, hogy fenntartója költségvetési szerv, egyházi vagy más jogi személy.

A jogszabály szerint az Alaptörvény által meghatározott nemzeti ünnepeken, azaz

  • március 15-én,
  • augusztus 20-án,
  • október 23-án

a muzeális intézmények látogatása – állampolgárságtól függetlenül – mindenki számára díjtalan. A díjmentesség nemcsak az állandó kiállításokra vonatkozik, azt az időszaki kiállításokkal kapcsolatban is biztosítani kell.

Szintén jogszabályi előírás, hogy minden muzeális intézmény köteles minden hónapban egy hétvégi „családi napot” kijelölni. Ezen a napon a 26 éven aluliak, továbbá a 18 éven aluliak legfeljebb két közeli hozzátartozója számára ingyenes a múzeumlátogatás.

Összegyűjtöttem, az alábbi képre kattintva megtalálod, hogy a legismertebb magyarországi múzeumok melyik hétvégi napokon biztosítják az ingyenes családi múzeumlátogatást.

A Magyar Kultúra Napján, január 22-én, valamint a Kulturális Örökség Napjain, szeptember harmadik hétvégéjén szintén sok múzeum biztosít ingyenes látogatást.

Nemzeti ünnepeinken ingyenesen látogatható a Parlament épülete, benne a Szent Korona is.

Van azonban olyan múzeumunk is, amely az év minden napján ingyenesen látogatható. Ez pedig nem más, mint a volt Postapalota épületében működő Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont.

Múzeumi kedvezmények

A törvény az ingyenesség mellett egyes látogatói csoportok részére kedvezményeket biztosít.

Az állandó és az időszaki kiállításokat is díjtalanul látogathatják a 6 éven aluliak, a 70 éven felüliek, a fogyatékkal élők és kísérőjük. Nem kell belépődíjat fizetnie a köznevelésben dolgozó pedagógusoknak, a miniszter által kiadott szakmai belépővel rendelkezőknek, valamint a 400 főt meghaladó tagságú országos közgyűjteményi (levéltári, múzeumi, könyvtári) szervezetek tagjainak.

A 6-26 év közöttieket és a 62-70 év közötti nyugdíjasokat, továbbá legalább két 18 év alatti személyt kísérő, egy vagy két szülőt vagy közeli hozzátartozót 50 % kedvezmény illeti meg a múzeumlátogatáskor. Közeli hozzátartozónak számít az egyenesági rokon, vagyis a szülő vagy a nagyszülő, továbbá az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, illetve – ha elmúlt 26 éves – a testvér is.

A kedvezményekre való jogosultságot (miniszteri belépő, egyesületi tagkártyájukat, nyugdíjas igazolvány, életkor, rokonság, fogyatékos kedvezményre való jogosultságukat stb) felkérésre igazolni kell.

A jogszabály lehetőséget ad arra is, hogy nevelési intézményekkel, szervezetekkel, egyesületekkel kötött megállapodások keretében a látogatók egy bizonyos köre további kedvezményeket kaphasson.

A látogató kedvezményekről szóló kormányrendeletet kiegészíti az országos múzeumok, valamint egyes nemzeti emlékhelyek és műemlékek látogatásáról szóló 1502/2017 (VIII. 11) Korm. határozat. Ez nem a belépődíjakat szabályozza, hanem ingyenes vasúti utazást biztosít egyes muzeális intézményeket, illetve emlékhelyeket látogató iskolai csoportoknak. 

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük