Ekkor vannak ingyenes családi napok a múzeumokban

A mai múzeumi belépőjegy árak mellett érdemes a családi múzeum látogatást a múzeumok által biztosított ingyenes családi napok egyikére tervezni. Jogszabályi előírás, hogy minden magyarországi muzeális intézmény köteles minden hónapban egy hétvégi „családi napot” kijelölni. Ezen a napon a 26 éven aluliak, továbbá a 18 éven aluliak legfeljebb két közeli hozzátartozója számára ingyenes a múzeumlátogatás. Összegyűjtöttem, hogy a legismertebb múzeumok melyik hétvégi napokon biztosítják az ingyenes családi múzeumlátogatást.

Magyar Nemzeti Múzeum

Ingyenes családi napok a múzeumokban

Egy kis előrelátással sok pénzt spórolhatunk a múzeumi belépődíjakon. Azt szinte mindenki tudja, hogy a nemzeti ünnepeinken – március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án – állampolgárságtól függetlenül mindenki számára ingyenes a muzeális intézmények látogatása.

Ezekről már írtam egy előző bejegyzésben.

Azzal azonban már kevesebben vannak tisztában, hogy a múzeumok havonta egy napot kötelesek kijelölni, amely napon a családok ingyen tekinthetik meg az állandó kiállításokat.

A múzeumi kedvezményekről a kulturális törvény felhatalmazása alapján a muzeális intézmények látogatóit megillető kedvezményekről szóló 194/2000. (XI. 24.) Korm. rendelet intézkedik. A rendelet minden olyan muzeális intézményre kötelező érvényű, amely a kultúráért felelős miniszter által kiadott működési engedéllyel rendelkezik. A jogszabály vonatkozik minden múzeumra és közérdekű muzeális gyűjteményre függetlenül attól, hogy fenntartója költségvetési szerv, egyházi vagy más jogi személy.

A jogszabály előírja, hogy minden muzeális intézmény köteles minden hónapban egy hétvégi „családi napot” kijelölni.

Az ingyenes családi napok ingyenessége minden esetben kizárólag az állandó kiállításokra vonatkozik. Ingyenesen beléphet a múzeumba minden 26 év alatti és a 18 év alatti gyereket kísérő maximum 2 fő közeli hozzátartozó.

Ingyenes családi napok az egyes múzeumokban

Van egy olyan múzeumunk is, ami az év minden napján ingyenesen látogatható. Ez pedig nem más, mint a volt Postapalota épületében működő Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont a budepesti Széll Kálmán téren.

Minden hónap első szombatja

Óbudai Múzeum (óbudai lakosoknak mindig ingyenes)
Szentendrei Skanzen 

Minden hónap harmadik szombatja

Magyar Nemzeti Galéria
Magyar Nemzeti Múzeum 
Vasarely Múzeum
Szépművészeti Múzeum
Néprajzi Múzeum 

Minden hónap utolsó szombatja

Petőfi Irodalmi Múzeum
Kiscelli Múzeum
Aquincumi Múzeum
Szórakaténusz Múzeum – Kecskemét

Minden hónap első vasárnapja

Természettudományi Múzeum
Hetedhét Játékmúzeum – Székesfehérvár
Zsolnay Múzeum – Pécs
Móra Ferenc Múzeum -Szeged

Minden hónap második vasárnapja

Csontváry Múzeum – Pécs

Minden hónap harmadik vasárnapja

Kultea – Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
Vasarely Múzeum – Pécs

Minden hónap utolsó vasárnapja

Hadtörténeti Múzeum
Ludwig Múzeum
Déri Múzeum – Debrecen
Elektrotechnikai Múzeum

Fix dátum nélküli ingyenes családi napok

Az alábbi két múzeumban nincs fix ideje a családi napnak, azt a weboldalon tüntetik fel, általában pár hónapra előre.

Mezőgazdasági Múzeum
Vasúttörténeti Park

Múzeumi olvasnivalók

A Magyar Nemzeti Múzeum Magyarország első országos múzeuma, 1802 óta gyűjti, őrzi és mutatja be hazánk tárgyi és szellemi örökségét. Budapesten, a Múzeum körúton található klasszicista stílusú épület 1837–47 között épült, Pollack Mihály tervei alapján. Alapítója gróf Széchényi Ferenc volt. 1848. március 15-én a homlokzat előtti tér a forradalom egyik fontos színhelye volt, amivel a szabadság szimbólumává vált.

A Déri Múzeum Debrecen és hazánk egyik legnevezetesebb közgyűjteményének otthona. Régészeti tára, több ezer darabos természettudományi, néprajzi, képzőművészeti és iparművészeti gyűjteménye önmagában is kiemelkedő. A múzeum legnagyobb értéke és egyben leglátogatottabb része a Munkácsy Mihály festette Krisztus trilógia együttes kiállítása. A Krisztus Pilátus előtt, a Golgota és az Ecce homo című hatalmas festmények egy külön teremben láthatók a legfelső szinten.

2022 januárjában nyílt meg a Magyar Zene Háza formabontó épülete a budapesti Városligetben az egykori lepusztult Hungexpo irodaházak helyén. A japán sztárépítész, Sou Fujimoto tervét nyílt pályázaton 168 pályamű közül választották ki 2014-ben. A természetközeliség érzetét keltő, lebegő tetőszerkezetes intézményben koncertek, interaktív kiállítás, család, gyerek és ifjúsági programok, zenepedagógia foglalkozások várják a zene szerelmeseit.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük