Ilyen volt és ilyen lett a tatai Esterházy-kastély

A tatai Öreg-tó partján álló tatai Esterházy-kastély évtizedikig csipkerózsika álmát aludta, zárt kapukkal várakozott jobb sorsára. 2021. május 26-án aztán alaposan megszépülve kitárta kapuit, hogy már felújítva mesélhessen a történetéről és volt lakói életéről. A tatai kastély rövid története mellett fotókon mutatom be, hogy lett a lepusztult kastélyból csodálatos kiállítóhely. 

Ilyen volt és ilyen lett a tatai Esterházy-kastély

Tatai Esterházy-kastély rövid története

Esterházy Miklós (1711-1765), a magyar testőrség kapitánya 1762-ben kapta meg a tatai birtokot. Itt, a romantikus történeti parkban, az Öreg-tó partján, építette fel a késő-barokk stílusjegyeit viselő, díszes belső terekben gazdag Esterházy-kastélyt.

A tatai kastély építésével a városban letelepedett fiatal építőmestert, Fellner Jakabot bízta meg. A nagyszabású terv része lett volna a szintén itt álló Tatai vár lebontása is. Esterházy Miklós korai halála és anyagi gondok miatt végül csak egy szerényebb kastély készült el 1777-re.

A kastély falai között több neves személy is megfrodult. Napóleon előli visszavonuláskor 1809. augusztus 22. és november 21. között Ferenc magyar király és Ludovika királyné itt töltötte napjait. 1848-49-ben a kastélyban éjszakázott Windisgrätz és Haynau.

A bécsi udvar 1897. szeptember 10. és 15. között hadgyakorlatának főhadiszállásául a festői környezetben épült tatai kastélyt jelölték ki. A különleges alkalomra a kastély környezetének megvilágításával készültek. 1897. július 24-én a világon elsőként itt gyulladtak ki az utcai acetilénlámpák. A rendkívüli látvány II. Vilmos német és I. Ferenc József osztrák császár és magyar királyt is elbűvölte.

A második királypuccs után, 1921. október 24-én, a kastélyban tartózkodó IV. Károlyt és Zita királynét, Andrássy Gyula grófot, Rakovszky Istvánt, Gratz Gusztávot, Zichy Istvánt és Gyürky grófot a nemzeti hadsereg őrizetbe vette. A királyi pár október 26-án hajnalban hagyta el Tatát és a Tihanyi apátságban keresett menedéket.

A második világháború után 1990-ig egészségügyi intézményként haszálták a kastélyt. A budapesti Lipótmezei Elmegyógyintézet egy része működött itt.

A kastély a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogramban 2016 és 2020 keretében újult meg, melynek keretében 19 kastélyt és 18 várat újítanak fel.

Ilyen volt és ilyen lett a tatai Esterházy-kastély

Hogy mi változott, azt a régi kastélyról általam készített fotók és az olvasónk által, a már felújított kastélyban kattintott fotókon mutatom be.

A késő barokk Esterházy-kastély régi szépségét visszanyerve megújult kiállítási tartalommal várja a látogatókat. A Béke-szigete elnevezésű, élményalapú tárlat a grófi család hétköznapjait és nemzetközi jelentőségét mutatja be. A korhűen berendezett enteriőrökben izgalmas műtárgyak mesélnek az Esterházyak múltjáról. – szól a megnyitásról kiadott kiadott közlemény, amivel egyidejüleg a felújított kastélyről szóló videóit is megosztottam.

Előzőleg, még a felújítás kezdete előtt leírtam a kastély történetét, így most csak rövid összefoglalót írok erről.

Az Esterházy-kastélyt Esterházy Miklós kezdte el építtetni Fellner Jakab terve alapján. Esterházy Miklós korai halála és anyagi gondok miatt végül csak egy szerényebb kastély készült el 1777-re. A második világháború után elmegógyintézet működott benne, majd az 1990-es évektól kihasználatlanul, üresen állt, csak néha nyitották meg a látogatók előtt. Ilyen alkalommal jutottam be én is a csodálatos épületbe.

A felújítás igen látványos, többek közt az épület színe is megváltozott.

A mostani fehér szín az eredeti állapotot tükrözi.

A legdíszesebb terem igen lepusztunk állapotban volt a 2010-es évek közepén.

Tatai Esterházy-kastély

A felújítással minden rész megújult és a sarokba visszakerült a kályha is.

Ilyen volt és ilyen lett a tatai Esterházy-kastély

A virágkötők szakmai versenyének idején csak néhány szoba volt látogatható, így például a könyvtárszobát és a díszes fürdőt sem láthattam a fleújítás előtt.

Úgy gondolom, hogy igazán jól sikerült a felújítás és érdemes felfedezni a megújult kastély termeit.

A kastély belépőjeggyel látogatható. A NÖF által készített Nemzeti Kastély- és Várprogram nevű kiállításvezető alkalmazással is felfedezhető.

Nyitvatartási és további információkat a kastély hivatalos oldalán találsz,

Nagyon köszönjük a szuper fotókat Kertészné Hangyás Rózsának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük