Ilyen virágos Athén decemberben

Most, hogy igen korlátozottak az utazási lehetőségeink, felértékelődtek az előző években készített utazási fotók. Jó ilyenkor nosztalgiázni az emlékek közt vagy csak álmodozni egy jövőbeli utazásról. Görögországba szinte mindenki nyáron utazik, pedig ahogy az olvasói fotók is bizonyítják, Athén decemberben is elbűvölő.

Athén decemberben

Ilyen virágos Athén decemberben

Athén (görög: Αθήνα, Athína; IPA /a’θina/, ógörögül: Ἀθῆναι, Athénai, IPA /atʰɛ̂ːnaɪ/, régi középkori magyar neve: Athénás) Görögország fővárosa. A modern Athén hatalmas, kozmopolita jellegű város; az ókori Athén nagy hatalmú városállam és jelentős tudományos központ volt. Lakossága elővárosokkal együtt körülbelül 3,5 millió, ez Görögország lakosságának mintegy 35%-a. A város napjainkban keleti irányban növekszik, Attika félszigetén (Nagy-Athén).

1985-ben Athén lett Európa első kulturális fővárosa. Az UNESCO 1987-ben felvette a világörökségek listájára az Akropoliszt és 1990-ben a Daphni kolostort.

Nevét az ősi görög mitológiai városvédő istennőről, Athénéről kapta. Athén neve görögül Athénai volt, Athéné istennő görög nevének (Athéna) a többes száma. A város nevében többes számot alkalmaztak, mint Thébai (Théba) vagy Mükénai (Mükéné) esetében.[2] Amikor 1976-ban Görögországban hivatalosan is áttértek az újgörög nyelv használatára, a népi Athína forma lett a város hivatalos neve. – írja a Wikipédia.

Kivételes helyzetben vannak a mediterrán országok lakói. Míg mi féltve óvjuk, több kevesebb sikerrel teleltetjük a mediterrán növényeket, addig náluk decemberben is pompáznak a bougainvilleák, cikász pálmák, hogy a termő citrus félékről ne is beszéljek. Olvasónknak, Szalainé Katalinnak köszönhetően mi is bepillanthatunk a decemberi mediterrán csodába.

“December elején pár napot Athénban töltöttem és a közelében lévő Aegina (Éjina) szigetén. Hoztam pár képet, az ott lévő növényekről. Fantasztikus volt, hogy december 8-án pólóban mászkáltunk és árulták a fenyőfát.” – írta Katalin a fotói mellé.

A murvafürt (Bougainvillea) nálunk többnyire nyáron sem ilyen csodálatos, mint Görögországban december elején.

Nagyon köszönjük Szalainé Katalinnak a csodálatos fotókat és a nyarat idéző hangulatot!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

 1. Sziráki Erzsébet szerint:

  Aegina mindig csodálatos, igaz, hogy decemberben még nem jártam ott. Köszönöm a tudósításokat, a sok program és még megnézni valóról a tudósításokat.

  • Nagy Jucó szerint:

   Kedves Erzsébet!
   Nagyon köszönöm a visszajelzést. Igyekszem a jövőben is változatos tartalmakkal jelentkezni.
   Minden jót kívánok 2022-re is. Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük