Ilyen parádés volt a 75. Virág Parádé Hollandiában

Az európai virágfesztiválok közül a holland Bloemencorso, vagyis Virág Parádé a legrangosabb, leglátványosabb és leghosszabb utat megtevő felvonulás. Hol máshol is lenne, mint a tulipánok és az egyik legnagyobb virágtőzsde hazájában, a virág nagyhatalomnak számító Hollandiában. A 40 km-es útja során érinti Keukenhofot, Európa legnagyobb virágoskertjét is. A színes virágkaraván  minden évben képes megújulni és százezreket elbűvölni.

75. Virág Parádé virágkocsija

Parádés volt a 75. Virág Parádé, a Bloemencorso

A Bloemencorso rendezvényei 2022. április 20 és 24 között már 75. alkalommal bűvölték el a Hollandiába látogató nagyérdeműt. A jácintok, nárciszok és tulipánok virágzásához igazodva és ezeket felhasználva készülnek el a virágkocsik és vonulnak több százezrek örömére.

A tervezés és szervezés azonban már tavaly ősszel megkezdődött. Március elejére áll össze minden részlet ahhoz, hogy majd áprilisban tökéletes formában életre keljenek a tervek.

A virágkocsik feldíszítése három napon keresztül, április 20-tól, szerdától 22-ig, péntek reggelig tartott. A sassenheimi De Klinkenberg teniszcsarnokban bárki megnézhette, ahogy önkéntesek százai szorgalmasan rögzítik a több millió virágot a virágkocsikra.

A virágfesztivál megnyitójára Noordwijkerhoutban, a festői virágfalunak a Fehér templomában került sor. Természetesen ezt a templomot is fantasztikus dekorációkkal díszítették fel a virágkötők.

Pénteken este más megvilágításban kerültek a kocsik. 21 órakor több ezer lámpával világították meg az virágkocsikat, amint áthaladtak a hangulatos Noordwijkerhout falu utcáin.

A Virág Parádé csúcspontja a szombati felvonulás volt, amikor a kocsik Noordwijkből Haarlembe meneteltek. A menet érintette Keukenhofot is és természetesen Keukenhofnak is volt egy saját virágkocsija.

Vasárnap a virágkocsikat a történelmi virágos Haarlem városában még meg lehetett csodálni.

Az emberiség sose tudott növények, virágok nélkül élni. A virágok nyelve az egész világon közös. Bár az egyes virágok üzenete, jelentéstartalma országonként eltérő. egy dolog vitathatatlan: az örömet és vigasztalást hoznak.

Hazánkban a több, mint 100 éves múltra visszatekintő, évente, az augusztus 20-i héten megrendezésre kerülő Debreceni Virágkarnevál a legismertebb és leglátványosabb. Itt főleg szárított virágokból díszítik a kocsikat.

Szőregi Rózsaünnepen a rózsa a főszereplő, más virágot csak elvétve láthatunk a felvonuláson, de hangulata, illata, a feldíszített járgányok szépsége ugyanúgy magával ragadó.

75. Virág Parádé, a Bloemencorso videón

A fotókat köszönöm Piet van Kampennek és a Visit Keukenhof Facebook oldalnak.

Utólag még kaptunk fotókat Kozák Mariannától. Nagyon köszönjük!

„Volt szerencsénk látni a hétvégén. Mi Haarlemben láttuk, ott voltak kiállítva vasárnap. A figurák csak játcintból, nárciszból és tulipánból készültek.”

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük