Megkezdődött a Gül Baba türbe felújítása

Évek óta rebesgetik, most úgy tűnik meg is valósul. Új köntöst kap és teljesen átalakul a legészakibb török zarándokhely, Gül Baba türbéje. De milyen is lesz a végeredmény és hogy zajlik a Gül Baba türbe felújítása?

Gül baba türbe

Gül Baba türbe felújítása

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás kategóriába sorolták és Törökországgal is megszületett a megállapodás, így a felújítási munkák hamarosan megkezdődnek. A közel fél évezredes türbe a felújítás két éve alatt teljesen átalakul. A kialakításra kerülő közparkba Törökországban honos növényeket ültetnek, de lesz itt egy kis múzeum és egy teázó is.

Hazánk a rekonstrukció 2,5 milliárdos költségének felét fogja állni, a másik felét Törökország biztosítja. Mi fizetjük a park és a függőkertek rendberakását, Szulejmán szultán kedvenc dervisének mauzóleumát pedig a törökök varázsolják mesébe illővé.

Gül baba türbéje

A szent hely legutolsó rekonstrukciója 1996-ban fejeződött be. A felújításhoz használt anyagok jelentős részét Törökországból szállították ide, ami nem bírta a mi éjhajlati viszonyainkat és hamar tönkre ment. Bár ez nekem fel sem tűnt a két évvel ezelőtti látogatásomkor és képeim sem igazolják…

Gül baba türbéje

A II. kerületi önkormányzat a munkálatokra a Mányi István Építész Stúdiót kérte fel. A terv nemcsak a síremlék rekonstrukcióját, hanem a türbe tágabb környezetének, az oda vezető utcák, lépcsők, parkolóhelyek és a nagy kiterjedésű teraszos kertrész megújulását is tartalmazza. A Margit utca-Apostol utca-Gül Baba utca által határolt terület egyik legsúlyosabb problémája, hogy nincs megoldva a környék csapadék- és vízelvezetése. A most elkészült tervek erre és a környék közlekedési és parkolási problémáira is megoldást kínálnak. Többek közt megújul a csúszós köveiről híres/hírhedt Gül Baba utca is.

Gül baba utca

A tervezők vonzó és modern tér kialakítását tűzték ki célul, amelynek egyik legszebb része lesz az Andor Anikó kerttervező által megálmodott park. Az egykori Wágner-villa – ma gazos és szinte átjárhatatlan – teraszos kialakítású kertje helyén mediterrán hangulatot idéző pihenőparkot alakítanának ki.

A tervekről sajnos nem találtam képes információt. Csak ezt a videót, amiben helyenként feltűnik a megújult Gül Baba türbe és környezetének látványterve.

Gül Baba türbe felújítása – videó 

A türbe és környezete az ódon hangulatával eddig engem mindig lenyűgözött. Ha az égiek is úgy akarják, ott leszek az ünnepélyes megnyitón és képes beszámolómban elárulom, mi tetszik a változásban.

Update: 2018. október 9-én végül megtörtént az ünnepélyes átadás és ingyenesen látogatható a felújított Gül Baba türbe és múzeum.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük