Ilyen lesz a Néprajzi Múzeum új épülete – videó

A közel 150 éves Néprajzi Múzeum gazdag gyűjteménye évek óta nem látható. A múzeum 2017 decemberében kiköltözött az Országházzal szembeni régi épületéből, az új épület pedig még nem készült el a Városligetben. Nézd meg videón, milyen lesz az Ötvenhatosok terén épülő Néprajzi Múzeum új épülete!

Néprajzi Múzeum új épülete

A parkolónak használt Ötvenhatosok tere biztosít majd otthon a Néprajzi Múzeum gyűjteményének. A kivitelezés a Liget Budapest Projekt keretein belül történik, a gyűjtemény igényei szerint tervezett épületben. A nemzetközi építészeti tervpályázaton összesen tizenöt magyar és külföldi, köztük több világhírű építésziroda szállt ringbe. A győztes, a magyar Napur Architect építésziroda által tervezett új, 34.000 négyzetméteres múzeumépület korszerű, világszínvonalú, megfelel a szakmai követelményeknek, valamint gyűjteményi és látogatói igényeknek egyaránt.

Az új épületről ez olvasható a múzeum honlapján:

A bizottság nemzetközi és magyar tagjai által egyhangúan kiválasztott pályamű tökéletesen illeszkedik a Városliget és a Dózsa György út közötti környezetbe, tiszta vonalvezetésű, emblematikus épület, amely nemzetközi szinten is jelképpé válhat. A pályamű múzeumműködési szempontból messzemenően kielégíti a Néprajzi Múzeum technológiai és gyűjteményi igényeit, és fenntarthatósági szempontból is az egyik legmagasabbra értékelt terv. A meghívásos pályázaton a zsűri a leendő múzeum építészeti minősége és megoldásai mellett a tervekre jellemző technológiai és funkcionális elképzeléseket (például a várható látogatói élményt és múzeumtechológiai megoldásokat) a tervezett épület fenntarthatóságát (energiahatékonyság, ökológia) a környezettel kapcsolatos párbeszédet (többek között a városképi beágyazottságot, zöld területi szempontokat, a Városligettel való kapcsolatot vagy az épület megközelítését) és a várható költségeket is értékelte.

Az eredeti tervek szerint már meg kellett volna nyílnia a múzeumnak. A várható új időpontra vonatkozóan nem találtam információt.

Addig is marad a videó a látványtervekkel.

Néprajzi Múzeum új épülete – videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük