Ilyen gyönyörű a havas Kámoni Arborétum

A Nyugat-Magyarországon élők már az idén is megcsodálhatták téli természet ezernyi csodáját. A Vas megyei megyeszékhelyen, Szombathelyen található Kámoni Arborétum fái és bokrai is csodálatos fehér csipkeruhába öltöztek. Bár a látvány élőben az igazi, de a havas Kámoni Arborétum fotóit is érdemes megcsodálni.

havas Kámoni Arborétum

Ilyen gyönyörű a havas Kámoni Arborétum

Többször írtam már Szombathely egyik büszkeségéről. Szóltam már a Kámoni Arborétum történetéről, mutattam már kikeleti virágzásról, a magnóliákról és a rododendronokról. Természetesen az őszi színekbe burkolózó parkról is mutattam már fotókat.

A fotók arborétum Facebook oldaláról származnak. Köszönöm!

havas Kámoni Arborétum
havas Kámoni Arborétum

A 25 ha-os fás-gyűjteményes kert, kb. 5 km-nyi kavicsos sétaúttal renelkezik, Szombathely Kámon és Herény városrészeiben található. Több, mint 3500 taxon, számos dendrológiai különlegesség otthona. Magyarország örökzöldekben leggazdagab arborétuma, így télen is gyönyörű. Hóesések után különösen elbűvölő.

Havazások után érdemes indulás előtt megnézni a nyitvatartást az arborétum Facebook oldalán. Az idén is előfordult, hogy egy napra be kellett zárni a kertet, mert a hó súlya alatt folyamatosan letörtek az ágak és az balesetveszélyessé tette a látogatást. 

A havas képek mellé egy kedves kis verset is hoztam.

Nemes Nagy Ágnes: Hóesésben

Szakad a hó nagy csomókban,
veréb mászkál lent a hóban.
Veréb! Elment az eszed?
A hóesés betemet.

Nem is ugrálsz, araszolsz,
hóesésben vacakolsz.
Fölfujtad a tolladat,
ázott pamutgombolyag.

Mi kell neked? Fatető!
Fatető!
Deszka madár-etető.

havas Kámoni Arborétum

Az első igazi hó sokakat kimozdít a meleg szobából. Érdemes ilyenkor a hazánkban található arborétumokat és botanikus kerteket is felkeresni, hisz mindegyik tárt kapukkal és a természet utánozhatatlan szépségével várja a családokat és a természetbarátokat. 

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük